Elena Pečarič

Uni. dipl. filozofinja in sociologinja kulture, aktivistka brezmeja, strokovna vodja programa Neodvisno življenje hendikepiranih; YHD-Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.

Totalno razočaranje nad Ciprasom; že prvi dan po zmagi z odločim “OXI” je svojega finančnega ministra Varoufakisa pustil na cedilu, se mu odrekel, ga izdal in odžagal oz. prepustil, da odstopi.

Brez posebnih pojasnil in opravičil, ga je v enem samem dnevu zamenjal z drugim, ki mu je bil slučajno pri roki. Za razliko od Slovenije, kjer se zamenjave ministrov ne zgodijo prej kot v treh tednih, kaj šele, če bi šlo za najpomembnejšega finančnega ministra v državi.

Uradne razlage gredo nekako v smeri, da je bil Varoufakisov karakter nekompatibilen z ostalimi v Euroskupini; ma ne, kaj se ne pove za pomiritev javnosti? Seveda EU gangsterji niso mogli Varoufakisu prodajati zlajnanih neoimperialističnih bučk. Morda so res na začetku verjeli, da jim ga bo uspelo zlomiti, upogniti, omehčati; pa jim je on na njihovo izsiljevanje pokazal “fakiča”. Strokovno podkovan, neustrašen in neomajen ter seveda nič kaj diplomatski, jih je s svojimi protiargumenti zatiral in frustriral že v sami kali. Grški minister za finance je imel namreč odločen namen, da poleg evra uvede vzporedno valuto, ki bi bila lahko rešilna bilka in tudi bitka za ohranitev oz. povrnitev delne grške monetarne suverenosti.

Tako Grkom ne bi bilo več potrebno tako nujno stati v vrsti pred bankomati, da si zagotovijo denar za osnovna živila. Kaj hujšega in bolj ogrožajočega za EU politike in finančnike kot paralelna, za njih nedostopna valuta, na katero ne bi imeli nobenega vpliva! Kako in s čim bi potem lahko pogojevali in izsiljevali narod na robu revščine in obupa? Predpostavko je zapisal Wall Street Journal v enem od svojih člankov, ki pa je žal dostopen samo njihovim naročnikom.

"If necessary, we will issue parallel liquidity and California-style IOU's, in an electronic form. We should have done it a week ago." Če bo potrebno, bomo izdali paralelne vrednostne papirje (valuto) kot jih imajo v Kaliforniji v elektronskem formatu. To bi morali storiti že pred tednom dni. Prav je imel, a Cipras očitno ni bil enakega mnenja, zato mu je na nek način po zmagi na referendumu postal moteč, odveč in velika ovira na poti k bolj umirjenim diplomatskim pogajanjem s tistimi, ki jih je Varoufakis poimenoval teroristi.

Kako je sploh mogoče pogajati se in dosegati dogovore s finančnimi teroristi ali finančno mafijo? Kaj dobrega lahko ti kompromisi sploh prinesejo za ljudstvo, ki je tako talec celotne tragedije?

Cipras je po mojem skromnem mnenju pokazal vso svojo politično kratkovidnost, ko se z vsemi štirimi tako močno oklepa evra in s tem zgolj še podaljšuje agonijo skupne EU monetarne politike. Ne bo dolgo, ko se bo zavedal usodne napake svojega žrtvovanja Varoufakisa ter dejstva, da je s tem zavrgel svoj pridobljeni politični kapital z zmago na referendumu.

Vse to je Cipras storil, ne da bi se pred tem posvetoval na Delfih in Pitije prosil za moder nasvet. Moja napoved je, da ga bo ta navidez pragmatična politična poteza drago stala, še več pa bo stala ljudstvo, ne le v finančnem smislu, ampak tudi v izgubi upanja in zaupanja. To ne bo prava rešitev, niti pravi izhod.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži