Zadnje dni je v Fužinah vroče tako ali drugače. Politika je na čelo Doma starejših občanov Fužine postavila medijsko razvpitega aferaškega človeka, ki ga v Fužinah nočemo ne stanovalci, ne svojci, ne zaposleni ne lokalna skupnost. Da ne bo kdo napak razumel. Ne gre za menjavo in odstavljanje direktorice. Gre preprosto zato, da razvpitega direktorja nočemo v hišo, ker ima koncept s katerim bi zrušil vse dobro, kar je raslo z požrtvovalnim delom zaposlenih vsa ta leta. V petek 9.7.2021 v popoldanskih urah je prišel dopis MDDSZ. Po eni strani se sklicujejo, da še niso prejeli sklepa o imenovanju, ki ga normalno brez uradnega mnenja lokalne skupnosti, ki se priloži sklepu v reševanje ministru res še niso mogli prejeti, je pa isti dan bil poslan ministru. Po drugi strani nakazujejo, da bi lahko minister preložil odgovornost na člane Sveta zavoda in si opral roke ter se ne umazal v vsej godlji, ki so si jo skuhali. Baje z imenovanim kandidatom prijateljujeta?


Nikakor ne bomo dopustili razmontirati in razbiti bolje rečeno uničiti, nekaj najbolj izvirnega, inovativnega, najboljšega in humanega v korist varnega preživljanja jeseni življenja starejših, kar sem kadarkoli prej izkusil v svojem življenju. Vse to je raslo in se razvijalo s skupnim sodelovanjem, inovativnimi idejami in razumevanjem v skrbi za najboljši Dom, najbolj povezanih stanovalcev, njihovih svojcev in najboljših zaposlenih. Ponosen sem na odločnost, enotnost in složnost vseh stanovalcev, svojcev in zaposlenih, da ne dovolimo, da v hišo pride nekdo, ki mu ni mar za ljudi temveč samo kako bo napolnil svoje žepe. Ni zaman naš slogan "Iz različnih poti v složno bivanje", ki se ga je domislil France Perovšek leta 2005 in, ki krasi našo jedilnico.


Moje mnenje je, da bi politika morala rešiti problem domov za starejše občane, da bi zaustavili privatizacijo in vse zasebne domove oz. njihove lastnike država izplačala v preračunanem realnem deležu, ki so ga dejansko vložili in dela kar so dejansko kreditov zasebnikom odplačali krvavo upokojenci ter vse zasebne domove prekvalificirati (zaradi odplačevanja kreditov upokojencev je delna nacionalizacija povsem utemeljena) v javne zavode. Z nespametnimi koncesijami so k nam na velika vrata vdrle celo multinacionalke, ki jih zanima le profit. Dom upokojencev se da hitro zgraditi a če ni vsebine in duše in so ljudje tretirani kot številke in ostanejo le zidovi. Kot veste je Tone Rop l. 2000 kot predsednik vlade ustavil gradnjo javnih domov. Zakaj? Tega ne vem. Pod desnimi vladami so se začele koncesije zasebnikom talati kot bonbončke in to eksponentno. Zasebnik najame kredit, zgradi dom na zemljišču, ki ga občina brezplačno odstopi, v oskrbnini upokojenci odplačujejo kredit zasebniku, ta banki (če ga ne, banka izvede plombo na hipoteko). Zato je cena 30%-50% višja od javnih domov. Pogoji dela za kadre pa enaki po kadrovskih normativih in merilih, ki so predpisani. Upokojenci in svojci bi morali biti solastniki oz. delničarji, če so plačevali kredit. Pa niso. Dogaja se kljub obstoječem pravilniku na MDDSZ po besedah Martine Vuk, da zasebniki cene ne znižajo, ko je investicija že poplačana. Upokojence in svojce razslojujejo, upokojenci pomrejo, zasebniki bogatijo. Ko vidijo, da stanovalci ne zmorejo plačevati več in so zato vse svoje imetje prodali, da so plačevali, se jih odkrižajo in napotijo v javne zavode. Država si umije roke in nikomur nič.


Je res državi sploh še mar za upokojence? Saj ti so trdo delali in plačevali v pokojninsko in zdravstveno blagajno celo življenje. Si ne zaslužijo dostojne starosti? Če smo še civilizirana država potem ne bi smeli, dovoliti, da se z upokojenci ravna kot s številkami nekoč v zloglasnih taboriščih. V Fužinskem domu sem doma, v 16 letih sem živa priča kako se da narediti in osmisliti prijazno in lepo ter še zelo ustvarjalno jesen življenja upokojencem. O tem govori v sliki in besedi naših 16 tiskanih Domskih Kronik, ki so dokaz in pričevalec življenja in dela v hiši.


V naslednjih dneh bomo zaprosili vse, ki nas podpirajo in ter medije na pomoč. Sklicana bo tiskovna konferenca, kjer bomo predstavili dosedanje in bodoče dogodke, ki sledijo. Si predstavljate množico starejših pred MDDSZ in vlado na invalidskih vozičkih, opornicah, hojcah, posteljah? Prepričani smo, da nam bodo priskočili na pomoč tudi LPP in taksisti, kot na današnjem referendumu.

Rafael Zupančič

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži