Spoštovani sodržavljani,

Novembra 2016 je SLOVENIJA, kot edina država na svetu v ustavo zapisala neodtujljivo pravico do pitne vode. ČISTI ZRAK je enako kot voda in hkrati bolj pomemben za osnovno bivanje človeka, zato predlagamo, da se v ustavo zapiše tudi NEODTUJLJIVA PRAVICA DO ČISTEGA ZRAKA.

Povod za peticijo in gibanje za pravico do čistega zraka izvaja CIVILNA INICIATIVA MODRO NEBO – CIMN. S strani CIMN je bil dne 28.10.2014 vladi poslan predlog raziskave aktivnosti GEOINŽENIRINGA na slovenskem ozemlju. Pod GEOINŽENIRING se uvrščajo aktivnosti in tehnologije, ki direktno in dolgoročno vplivajo na klimatske spremembe, spreminjanje podnebja, krojenje vremena in ostale zdravstvene težave povezane s čistim zrakom, ki ga dihamo, ter okoljevarstvene težave, kot so zakisanost tal, prekomerna količina aluminija v zemeljski prsti, v podtalnici itn..

Dne 04.12.2014 je CIMN prejel odziv organa, ki je bil v sklepu odklonilen. Zato ponovno zastavljamo peticijo, tokrat drugače. Predlagamo in vzpodbujamo prebivalce RS, da s podpisom te peticije, podajo strinjanje, da se v ustavo vpiše PRAVICA DO ČISTEGA ZRAKA in hkrati osveži pobuda vladi za raziskavo GEOINŽENIRINGA. Za uspeh peticije potrebujemo 30.000 podpisov.

ČISTI ZRAK je pravica, nam pripada, z njim ne moremo tržiti, zrak za dihanje ni in ne sme biti tržno blago. Prodaja CO2 kuponov postavlja zrak v vlogo blaga, s katerim se trguje, po principu, kolikor plačam – tolikor diham, oziroma, toliko ga onesnažujem. Nikakor ne more biti zrak - atmosfera, zrak ki ga dihamo subjekt poslovanja, kot se to dogaja sedaj. Podjetja, inštitucije in organizacije, ki se ukvarjajo s prodajo zraka, s prodajo delov zraka - atmosfere (ogljikov dioksid) ali s prodajo zmesi zraka, kot so dovoljena količina delcev PM, količina smoga, ali količina črnega ogljika, morajo biti omejena in preprečevana.

Peticijo podpišite na https://www.pravapeticija.com/vpis_neodtujljive_pravice_do_istega_zraka_v_ustavo

Peticijo je sestavila Civilna Iniciativa Modro Nebo, CIMN, 1.1.2017

kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Related image

Vsako leto mimo proračuna spolzi najmanj 15 milijonov EUR iz naslova konoplje. To je več denarja, kot ga država namenja za vse javne programe za promocijo zdravja.

Prohibicija ne deluje

Sedanja ureditev na področju gojenja in uživanja konoplje ima zaradi svoje represivne narave precej več negativnih kot pozitivnih učinkov. Hkrati ostaja skoraj povsem neizkoriščen gospodarski potencial te avtohtone slovenske rastline.

Izkoristimo možnosti, ki jih ponuja konoplja

Glavni cilj našega modela popolne legalizacije in regulacije konoplje je omogočiti svobodno in varno uporabo izdelkov iz konoplje v medicinske, industrijske in rekreativne namene.

Naš predlog bo med drugim prispeval k:

dvigu gospodarske rasti in novim delovnim mestom,

povečanju državnega proračuna,

zmanjšanju negativnih učinkov rekreativne rabe,

povečani turistični privlačnosti Slovenije,

razbremenitvi sodišč in policije,

zmanjšanju kriminala.


Odgovoren pristop k izzivom družbe

Zloraba drog je posledica širših problemov, ki jih kot družba pogosto zanemarjamo. Sredstva iz trošarin na izdelke iz konoplje bi zato namenili programom za kakovostno preživljanje prostega časa in socialno vključenost mladih, promociji zdravja in ozaveščanju širše javnosti o škodljivih vplivih drog ter znanstvenim raziskavam na tem področju.

Poskrbimo, da ne bo konoplja še ena zamujena priložnost!

Peticijo so pripravili:


Pirati

Podpiši peticijo za legalizacijo konoplje!

Inštitut za trajnostni razvoj na svetovni dan tal (5. december), poziva vse prebivalce Slovenije, ki jim je mar za tla in za prihodnost, katere temelj so, k podpisu nove evropske državljanske pobude za zavarovanje tal.
S svojimi dejanji vsako minuto ogrožamo tla, jih uničujemo, onesnažujemo, izkoriščamo, zastrupljamo, neustrezno ravnamo z njimi in jih siromašimo. Obenem pa v Evropi ne obstaja posebna zakonodaja za varovanje tal.
Zakonodaja za varstvo tal je najpomembnejši način zaščite ljudi, rastlin in živali. Brez zdravih, živih tal ni prihodnosti. Zdrava, živa tla nas varujejo pred okoljskimi katastrofami, podnebnimi spremembami in strupi, ki nas obdajajo.
Smo koalicija z več kot 430 civilno-družbenimi organizacijami z imenom »Ljudje za zemljo« – “People4Soil”. EU pozivamo k uvedbi posebnih predpisov za varstvo tal, ki so za življenje pomembni prav toliko, kot sta pomembna voda in zrak. Skupaj z državljani Evrope želimo tla ubraniti pred cementom, onesnaževanjem in špekulativnimi interesi.
Pridružite se nam!
POBUDO LAHKO PODPIŠETE TUKAJ.
Po podpisu pa lahko samo s klikom na Facebooku ali Twitterju pomagate zavarovati tla s širjenjem peticije.
Več informacij: