Posnetek: Jerneja Čater


Dve novi knjigi Marie Louise von Franz o individuaciji.

O tem, kako postati sam svoj:PUER AETERNUS in APULEJEV ZLATI OSEL

Posnetek strokovno vodenega sprehoda v okviru mednarodne prireditve "Urbani sprehodi - Jane's walk 2022" je nastal 8. maja 2022 v Mariboru.

Snemanje in montaža: Matej Lesjak..

Jože Kos Grabar

član projektne ekipe Zgodba o klopeh in ljudeh

https://likodej.si/sestave-3d/zgodba-o-klopeh-in-ljudeh/


Posnetek: Jerneja Čater


Demokracija je pramodel človeške duše in ustvarja dobro življenje vseh različnih ljudi. S temi besedami Vas Mira, Ženski odbor Slovenskega centra Pen kliče: malo dobrega uniči veliko zla.

Pogovor: Prof. dr. Darja Zaviršek

Ljubezen med skrbjo in nasiljem, med državno regulacijo in svobodno izbiro. Predavanje bo osredotočeno na predstavitev nove knjige prof. dr. Darje Zaviršek, Družinski pojmovnik (Aristej, Maribor 2020), ki je napisan v preprostem jeziku kot način komuniciranja znanosti z vsemi ljudmi.

Prikazan bo proces spreminjanja družinskih oblik in vzrokov za njihovo spreminjanje, spreminjanje odnosov in današnja družinska raznovrstnost. Kaj naredi dobro družino in kakšne družbene okoliščine in politike vplivajo na družine? Zakaj so se družine spreminjale in kaj so bile velike spremembe v življenjih družin?

O ljubezni govorimo neprestano, a te se hitro spreminja v nasilje. Državne regulacije v različnih obdobjih in delih sveta določajo kaj je »pravo« intimno življenje in kaj ne, vplivajo predvsem na ženske in njihove intimne izbire. Tema je večna in še kako aktualna v današnjem času, ko postajajo družine vse bolj globalne, večjezične, spreminjajo oblike in menjajo članice in člane, a so vedno za vsakega posameznika in posameznico zelo pomembne

Posnetek: Jerneja Čater

»Ne maram umetnosti, ki moti ljubezen.« Pravilo, ki ga pesnica Meta Kušar uresničuje 50let.

"je treba biti pogumen, ne glede na to, da stane

toliko pa toliko denarja"

(Darko Sinko)

Pogovor z režiserjem in scenaristom filma Inventura, Darkom Sinkom

Pravkar je naše kinodvorane začela bogatiti filmska uspešnica Inventura (Darko Sinko, 2021), celovečerni igrani prvenec, katerega svetovna premiera je bila septembra v Španiji, na 69. filmskem festivalu v San Sebastianu, slovenska slavnostna premiera pa oktobra, na 32. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu – LIFFe. Film je gostoval tudi v Luksemburgu, Franciji, Torontu, Vancouvru in Ottawi, ter po vrnitvi domov odprl 24. Festival slovenskega filma (FSF) v Portorožu. Darko Sinko je prejel nagrado vesna za najboljšo režijo in nagrado produkcijske hiše Iridium za najboljši prvenec ter posebno omembo Art kino mreže Slovenije za celovečerni film, glavni igralec Radoš Bolčina vesno za glavno vlogo, igralec Dejan Spasić vesno za stransko vlogo, Matija Krečič pa vesno za najboljšo izvirno glasbo.

Ljubezen in spoštovanje gre onkraj… Bil si nam zgled, kako razbijat škatle, vsem, ki si to zaslužijo. To bomo zvesto nadaljevali tudi naprej.

Elena Pečarič

Iz spremne besede Mladena Dolarja

Elena se je pred dobrimi dvajsetimi leti znašla na robu smrti, vzelo ji je dih. Na pogled je videti, da ji je dihanje onemogočala kar sama narava, njena fiziologija, biološke danosti, zaznamovanost od rojstva, utesnjenost telesa. A vse to – narava, fiziologija, rojstvo, telo – ni nič preprosto danega in naravnega, vselej se vpisuje v družbeno mrežo, ki iz nas šele dela ljudi. Hendikepiranost ne pomeni preprosto tega, da ti je nekaj po naravi, genetiki, rojstvu ali nesreči odvzeto, temveč da se še bolj zaostreno in silovito zaveš tega, kaj pomeni biti človek.

Zapomni si:
nisi nesposoben, nisi manjvreden, nisi invalid,
kdor ti to reče, naj se gre solit!
Dokaži kaj znaš in koliko veljaš.
Ne dopuščaj si usmiljenja, pokroviteljstva, miloščine,
natoči kozarec rujnega in nazdravi na nov dan,
ker je mnogo še ovir, tako tistih v glavah ter arhitektonskih,
na tvoji poti, ki morajo stran.

Osebna asistenca nam daje krila, da nič za nas ni več ovira,
a na nas je, da si svojo usodo krojimo in neodvisno zaživimo.

Izvajalci osebne asistence morajo izpolnjevati dodatne strokovne pogoje za vpis v register na MDDSZ. Izkazovati morajo ustrezne strokovne kompetence, znanje in reference.

Mnogi, ki so postali izvajalci namreč sploh ne razumejo storitve osebne asistence oz. neodvisno življenja uporabnika. Poljubno si osebno asistenco razlagajo in interpretirajo, saj ni bilo nobenih filtrov npr. preizkusov usposobljenosti, nobenih kriterijev in nivojev potrebnega znanja, vsak, ki se je prijavil kot izvajalec je to avtomatično in neproblematično tudi postal. Eden največjih izvajalcev v Sloveniji je eklatanten primer tega. Zavod osebna asistenca Pomurja (ime, ki je navedeno v registru izvajalcev) oz. Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije , ki po potrebi deluje kot zavod drugič pa kot društvo in prejema tudi s FIHO znatna sredstva; gre za dvojno financiranje? V tem društvu očitno ne vedo, kaj delajo in počno. Zgovoren je tudi podatek, da je v Prekmurju delež upravičencev do osebne asistence praktično enak kot v osrednjeslovenski regiji.

Poslanska skupina SD se očitno pripravlja na ponoven prevzem omiljenega področja svojega ”haranja” na MDDSZ, zato predlagajo amandma, ki nima nobenega stika z realnostjo, še manj z vsebino zakona ali kvaliteto zakona. SD predlaga dodatno izobraževanje zgolj za tiste, ki so izvajalci do treh let zakona, namesto predlaganih štirih let! Tako Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije nebo potrebno preverjaje njihovega znanja in prav tako ne kompetenc. Temu društvu gre prav očitati velik konflikt lokalnih interesov in posledično neopravičenega dodeljevanja ur osebne asistence. A ker imajo močno podporo v poslancu Dejanu Židanu ter v drugih vidnih predstavnikov SD se zgodba izide. Podobno je z drugim na videz neproblematičnim amandmajem SD, ki hoče lokalnega predstavnika regije v skupini, ki bo ponovno ocenjevala potrebo po osebni asistenci! Poslanec Židan se očitno ne spozna zgolj na živinorejo, ampak tudi na “invalidorejo”! No vtakšnem primeru vse štima, saj je prekmurska regija tistata, ki ima nadpovprečno število invalidov z osebno asistenco. Morda je to način za zaposlovanje večjega števila nezaposljivih ali socialno izključenih ljudi in bo v tej regiji na takšen način nov razvojni razcvet.

Elena Pečarič


Priročnik za razumevanje neodvisnega življenja; Osebna asistenca, 19.5 EUR

naročila sprejemamo na; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Osebna asistenca

Kot poudarjajo v YHD, je bilo potrebnih skoraj 20 let, da je parlament sprejel Zakon o osebni asi‐ stenci (ZOA, 2017). Osebna asistenca je zakonsko zagotovljena storitev za osebe, ki zaradi svojega hendikepa potrebujejo vsaj 30 ur pomoči na te‐ den. Priročnik je obvezno čtivo za vse, ki so vklju‐ čeni v procese osebne asistence, koordinatorje na centrih za socialno delo, uporabnice in uporabni‐ ke osebne asistence, svojce ...

Na obravnavo v Državnem zboru čaka predlog no‐ vele ZOA‐B, ki bi po mnenju YHD morala dolo‐ čiti, da ima uporabnik za asistenta lahko zaposle‐ nega največ enega družinskega člana (in ne naj‐ več dva, kot je predlagano). V praksi se je izkazalo, da če ima uporabnik za asistenta zaposlenega naj‐ več enega družinskega člana, doseže najvišjo stop‐ njo neodvisnosti.