Posnetek: Petra Švab - Pivk

Poslanec SMC Simon Zajc je za nekaj ur preživel v vlogi osebnega asistenta pri Katrin Modic, ki je zaposlena kot samostojna strokovna sodelavka v Znanstveno informacijskem centru na Institutu Jožefa Stefana. Kmalu potem, ko je oslepela in ostala na vozičku, je spoznala, da imajo ljudje o hendikepiranih veliko predsodkov in jih pogosto ignorirajo ali do njih pristopajo na neprimerne načine. Osebna asistenca ji omogoča, da s svojim načinom življenja in z delom na različnih projektih spodbuja k večji tolerantnosti in sprejemanju različnosti med ljudmi.

Gospod Simon Zajc se je pri Katrin soočil tudi z izzivom, kaj pomeni biti slep in gibalno oviran ter doživeti pomoč, ki jo marsikdo dobrohotno ponudi hendikepirani osebi, pri tem pa je učinek nasproten, kot ga pričakuje. Mogoče bosta ponovno sodelovala, ko se bo gospodu Zajcu iztekel poslanski mandat. Ker je že uspešno opravil delovni preizkus in sta se tudi osebnostno ujela, ga bo Katrin lahko zaposlila kot svojega osebnega asistenta.

Akcija »Poslanec osebni asistent« je izvedena v okviru projekta Mreža za deinstitucionalizacijo. Projekt delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov, razvojne prioritete, institucionalne in administrativne usposobljenosti, prednostne usmeritve, spodbujanje razvoja nevladnih organizacij, civilnega in socialnega dialoga.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži