Pripravila in posnela: Mirjana Brelih

Z Božidarjem Radišičem, aktivistom za legalizacijo konoplje, smo se pogovarjali v zaporu v Murski Soboti. Več kot mesec dni je z gladovno stavko opozarjal na nepravilnosti v sodnih procesih in pristranost odgovornih. Več let pa že javno opozarja stroko in politiko, naj se zavajanja o škodljivosti konoplje končajo kot tudi kršenje človekovih pravic.

Oprostilna sodba Vrhovnega sodišča v primeru Janka Pirca je korak v pravo smer. Razsodili so, da gojenje konoplje za lastne potrebe še ni proizvodnja za trg. Del 186. člena Kazenskega zakonika, ki se nanaša na neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami, je bil poslan v ustavno presojo. Število ljudi, ki se samozdravijo s konopljo narašča in prav je, da se zakonodaja temu primerno uredi.

V mnogih državah je konoplja ljudem normalno dostopna, tudi Kanada se pripravlja na legalizacijo v naslednjem letu, v Sloveniji pa je kar štirikrat vec zasegov konoplje kot v drugih vzhodno evropskih državah. Ta pregon davkoplačevalci zelo drago plačujemo.

Samo skupaj lahko dosežemo spremembe, zato vabljeni na Shod za konopljo 1.6.2016 - za vec informacij pa poglejte na odborzakonopljo.si.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži