V uredništvo smo prejeli pismo Danijela Spasojevića, ki nas prosi za objavo za pomoč. Upa namreč, da bo s pritiskom medijev lahko rešil svojo stisko. Za vse, ki mu lahko kakorkoli pomagate se obrnite neposredno nanj; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na tel: 031 530 330

Danijel Spasojević je star 26 let in je od svojega 12. leta zaradi napredujočega obolenja, mišične distrofije, na vozičku. Do pred kratkim sta z mamo živela v celjskem stanovanju, saj je njegova mama prevzela status družinske pomočnice. To pomeni, da je zanj skrbela 24 ur na dan, po svojih najboljših močeh, v zameno za minimalne dohodke. Danijel ji za to ne more biti bolj hvaležen, saj bi brez nje ne mogel doseči vsega tega, kar je.

Danijel je namreč kljub težki zdravstveni oviri pravi umetnik multipraktik, hkrati pa se je moral z lastno trmo prebiti mimo vseh preprek tako do minimalnih sredstev, s katerimi je svoje projekte uspešno zaključeval. Od filmskega serijala, To je on, preko manjših video stvaritev, vse do zadnje animirane "youtube" uspešnice: I feel crazy in Slovenia (® Dani Production), ki je zabeležila več kot 87.000 posamičnih ogledov. Preostale izdelke tega vrhunskega amaterskega talenta si lahko na Youtube portalu pogledate tukaj. Poleg tega redno spremlja novosti, prebira knjige, raziskuje in se izobražuje na svetovnem spletu, večkrat pa se je tudi aktivno vključil v humanitarne akcije.

Danijelovo življenje se je pred kratkim močno spremenilo, saj je mama težko zbolela. Danijel seveda upa na njeno ozdravitev, vendar pa se zaveda, da ji tudi v najboljšem primeru ne more več biti v breme, kot doslej. Potrebuje in išče torej rešitev zase in razbremenitev za svojo mamo. Trenutno se nahaja na Inštitutu rehabilitacijo v Ljubljani, kjer bo lahko še zgoj nekaj časa. To je bila začasna rešitev v sili.

V stiski se je najprej obrnil na Društvo distrofikov Slovenije, katerega dolgoletni član je. Društvo ima v lasti več stanovanj v Ljubljani in Dom dva topola v Izoli namenjenih prav bivanju in namestitvi svojih članov za namen samostojnega in neodvisnega življenja. Prav tako izvaja programe osebne eksistence distrofikov, programe nege in pomoči, ki so znatno financirani iz številnih javnih sredstev, prevdvsem pa s strani fundacije FIHO. Danijel namreč potrebuje tudi osebno asistenco oz. pomoč tretje osebe. Žal pa je s strani svojega društva dobil negativen odgovor in s tem doživel veliko razočaranje in poglabljanje stiske, saj ne more razumeti, da zanj nimajo posluha.

V zadnjem času je poslal številne prošnje tudi različnim domovom za ostarele, kjer bi ga kot mlado hendikepirano osebo morda nastanili. Zaenkrat je bil odziv slabši od pričakovanega, zato se sedaj obrača tudi na medije.

Danijel želi živeti z upanjem, da se najde ustrezno namestitev in pomoč, ki mu bo omogočila aktivno in polnopravno življenje mladega človeka, ki ima pred seboj še veliko načrtov in ambicij. Je človek iskrivega odprtega duha, ki želi, kljub problemom s fizičnega hendikepa, živeti čim bolj »normalno« in uspešno življenje. Zaželimo mu vse dobro in mu skupaj pomagajmo najti prijeten prostor za življenje in ustvarjanje. Obračamo se na medije v upanju na pomoč pri iskanju ustrezne rešitve in nenazadnje tudi s pritiskom na pristojne institucije, da ustrezno ukrepajo.

prijatelji Danijela Spasojevića

{rokcomments}


Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži