Dušan Rutar

Filozof in psihoanalitik

Odnos večine politikov tega sveta do bombardiranja in raketiranja civilistov v Gazi proizvaja simptome, ki analitiku veliko povedo o stanju človeštva v tem trenutku, obenem pa povedo veliko tudi o preteklosti, saj simptomi po definiciji ne padejo nenadoma z neba, temveč imajo dolgo zgodovino, kar pomeni, da nam njihovo dešifriranje razkriva preteklost, mehanizme, ki jih omogočajo, omogoča pa nam tudi napovedovanje prihodnosti, kajti nosilci simptomov praviloma dolga leta ne zaznajo, da jih ustvarjajo, saj zagotavljajo ne le trpljenje, temveč tudi užitek, celo uživanje v trpljenju, zaradi katerega se simptomom niso pripravljeni odreči. Ker je vse skupaj predvsem nezavedno dogajanje, so analitiki, ki se lotijo dešifriranja simptomov, slej ko prej politi z gnojnico, ker jih njihovi nosili ne prepoznajo, zato bo še nekaj časa veljalo, da je Žižek povzročil v Frankfurtu škandal, ljudje, ki so škandalozno oziroma simptomalno poročali o njem, pa bodo nagrajeni s kako pohvalo, z dobrim mnenjem ali vsaj s trepljanjem po ramenu. Absurdnosti sveta se bodo nadaljevale in stopnjevale, kot sledi, trpljenja bo veliko, uživanja pa tudi.

Današnji časnik mi postreže z ugotovitvijo, ki smo jo pričakovali, zato ni novica, je pa vredna analize, ker osvetljuje orisano simptomalno delovanje človeštva: Znanstveniki Copernicusa so ugotovili, da je bil prejšnji mesec najtoplejši oktober doslej na svetu, s temperaturami, ki so bile za 1,7 °C višje od predvidenih v povprečnem oktobru v poznem 19. stoletju (Znanstveniki pravijo, da bo leto 2023 najbolj vroče leto v zgodovini, Ajit NIranjan, The Guardian, 8. november 2023).

Za zgodovinarje bo to objektivno dejstvo nekoč v prihodnosti pomembno, saj jim bo pomagalo razumeti človeško trpljenje, proizvajanje simptomov, ki mu ni sledilo ustvarjanje pogojev za preživetje, pomembno pa bo tudi za poglobljen vpogled v stanje človeštva na začetku 21. stoletja: »Dejstvo, da smo priča temu rekordno vročemu letu, pomeni rekordno človeško trpljenje,« je dejala Friederike Otto, podnebna znanstvenica na Imperial College London. »V tem letu so ekstremni vročinski valovi in suše, ki so jih še poslabšale te ekstremne temperature, povzročili na tisoče smrti, ljudje so izgubili sredstva za preživetje, bili razseljeni itd. To so zapisi, ki so pomembni. »Zato je Pariški sporazum pogodba o človekovih pravicah in neupoštevanje njegovih ciljev pomeni kršenje človekovih pravic v velikem obsegu.« (Prav tam.)

Pomembnost zapisov je zares velika, toda uživanje v simptomih se zanje ne zmeni. Ne smemo naivno misliti, da se človek znebi simptomov že samo zato, ker se seznani z objektivnimi podatki. Če bi bilo tako preprosto, na tem svetu ne bi bilo nevrotikov in ne bi bilo simptomov, ker bi sproti izginjali, če bi sploh nastali.

Neracionalnost človeškega vedenja in delovanja je zelo racionalna, če razumemo naravo nezavednih mehanizmov in tvorjenja simptomov, zato pozivanje k radikalnim spremembam v življenju ljudi ne bo pomagalo, ker je preprosto nemočno.

Richard Allan, podnebni znanstvenik z Univerze v Readingu, je dejal: »Samo s hitrim in obsežnim zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov v vseh sektorjih se lahko izognemo tem ponavljajočim se naslovom o rekordni vročini in, kar je še pomembneje, omejimo naraščajočo resnost mokrih, vročih in suhih ekstremov, ki spremljajo hitro segrevanje sveta.« (Prav tam.)

Kaj torej lahko pričakujemo? Več istega.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži