Elena Pečarič

Uni. dipl. filozofinja in sociologinja kulture, aktivistka brezmeja, strokovna vodja programa Neodvisno življenje hendikepiranih; YHD-Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.

Pezdirjev javni poziv, naj odkrijemo parazite in sive figure iz ozadja, ki najedajo davkoplačevalski proračun, mi je dal nov zagon, da že več kot 100-tič opozorim na invalidske funkcionarje in njihove sporne posle, na razsipavanje in nenamensko porabo sredstev FIHO, nenazadnje pa tudi na ogromne netransparentne vsote, ki se pretakajo preko Loteriji Slovenije. Nikoli se nisem obotavljala, da povem imena in priimke konkretnih oseb, njihovih pismonoš in ključnih kadrovskih povezav na različnih institucijah in ministrstvih, zato se tudi tokrat ne bom. Seveda je glavna »persona« v tej zgodbi g. Boris Šuštaršič, ki kljub svoji invalidnosti zmore opravljati kar 12 pomembnih funkcij, in to vse v polovičnem delovnem času; Predsednik Društva distrofikov Slovenije (od 1969), Predsednik NSIOS, Direktor Birografike Bori d.o.o., Direktor Doma dva topola, Predsednik nadzornega sveta Loterije Slovenije, Član sveta FIHO, Predsednik komisije za pripravo aktov FIHO, Državni svetnik, Podpredsednik Sveta vlade za invalide, Predsednik Zavoda invalidskih podjetij Slovenije (ZIPS), Predsednik European Alliance of Neuromuscular disorders Associations (EAMDA), Član upravnega odbora Evropskega invalidskega foruma.

Gospod že več kot 40 let kroji usodo slovenskih invalidov in povsem obvladuje t.i. invalidsko politiko ter finance na tem področju. Njegov sistem je tako prepleten in prepreden, tako močan in seže tako globoko na vse strani, da si upajo le redki dregniti v to gnezdo. Če odrežeš eno glavo, namesto nje takoj zrasteta dve novi. Politične naveze segajo in vsaj tiha podpora prihaja praktično iz vseh smeri političnega spektra, kot bi vsi skrivali isti umazani greh.

Na vrhu FIHO, v vlogi v.d.-ja je Šuštaršiču uspelo, seveda s podporo »njegovega« Sveta FIHO, ustoličiti svojo desno roko, Štefana Kušarja; do nedavnega generalnega tajnika NSIOS. Že več kot dva meseca, brez potrebnega soglasja Vlade RS, g. Kušar opravlja posle po navodilih Šuštaršiča. A še bolje bi bilo poznati pikantne podrobnosti (finančnih) dogajanju na Loteriji Slovenije, kjer je Šuštaršič predsednik Nadzornega sveta. Tu tesno sodeluje in posluje s skorajda fantomskim predsednikom uprave Timom Kocjanom.

V zadnjih mesecih svojega življenja me je nekdanji direktor FIHO, Janez Jug, ko sem dobesedno postala njegova zaupnica in on moj glavni informator o dogajanjih na Loteriji in na FIHO, nekega dne posvaril. Dejal je, da sedaj razume, zakaj se nič ne premakne. Kljub temu, da je Jug zaupno obiskoval finančnega ministra Križaniča, predsednika vlade g. Pahorja, ministra Svetlika, za pomoč ja prosil g. Školča in številne druge poslance, naj ustavijo norijo umazanih poslov, se ni zgodilo čisto nič. V ozadju naj bi bili celo imeni Zemljariča in Isajloviča ter imena njima podobnih stricev. Naj pazim, da se mi slučajno kaj ne zgodi.

Sama lahko ocenjujem le posledice in neodzivnost npr. Predsednika Republike in drugih prej naštetih; beležim blokado novinarjev, še bolj urednikov, ki si ne upajo napraviti koraka dlje, ko pa prejmejo klice od Borisovih odvetnikov, jih tema čudežno preneha zanimati. Da ne bo pomote, v tej zgodbi niso samo »levi«. Za »desne« poskrbi Cveto Uršič, naveza na MDDSZ, ki poskrbi, da so zakoni spisani po nareku Šušteršiča oz. NSIOS. Na desni velja ponovno spomniti na neumornega lobista Štefana Kušarja, »kanonskega pravnika«, ki uglajeno sprevrača dejstva.

Država je posredni 90% lastnik Loterije Slovenije, preostalih 10% lastnikov delnic so zaposleni in bivši zaposleni Loterije Slovenije, a kdo se v resnici skriva za temi imeni delničarjev bi bilo treba razkriti, da bi odkrili tok denarja. Pomembno je spomniti, da je Loterija Slovenije eden največjih plačnikov oglasov v medijih, npr. samo RTV dobi milijon evrov letno. Za marketing Loterije Slovenije pa skrbi podjetje Pristop in tudi tu bi bilo zanimivo vedeti kakšna vsoto se na letni ravni nameni oglaševalski agenciji.

Edini instituciji, ki nista ostali tiho in si zaslužita, da ju izpostavimo kot dober zgled sta Komisija za preprečevanje korupcije in Računsko sodišče RS, a kaj ko živimo v politični klimi, ki se požvižga na mnenja lastnih institucij vsakič, ko je le-to v neskladju s trenutnimi političnimi interesi. Vse to pisanje, da prosimo medije in pristojne institucije, da preučijo premoženje Borisa Šuštaršiča, Društva distrofikov Slovenije in Birografike Bori ter ugotovijo izvor premoženja in upravičenost njegovega kopičenja. Naj opozorimo, da je to zgolj manjši del nepremičnin številnih invalidskih organizacij in objava drugih še sledi. Zaman smo večkrat namreč prosili na MDDSZ, da evidentira nepremičnine kupljene iz namenskih sredstev FIHO, zato smo se zadeve lotili sami.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži