Elena Pečarič

Uni. dipl. filozofinja in sociologinja kulture, aktivistka brezmeja, strokovna vodja programa Neodvisno življenje hendikepiranih; YHD-Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.

Očitno bomo prisiljeni pisati mednarodnim institucijam, ki ščitijo človekove pravice, OZN in EU, saj nam država brez kakršnegakoli dialoga želi podtakniti in nas vtakniti v že tako sporen Zakon o dolgotrajni oskrbi, osebni asistenci in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo. Že vse življenje se namreč borimo proti vsestranskim poskusom vseobsežnejše medikalizacije, ki ima pod krinko zdravega življenskega sloga, pred seboj zgolj profit in še več biznisa.

V poletnih mesecih so potekala prerekanja in prerivanja, kdo bo koga opetnajstil. Za boljšo predstavo: preveč babic, kilavo dete, čeprav se ta zakon “paca” tako dolgo, da je dete že krepko v puberteti – dobesedno, saj je zakon neobvladljiv, tako po vsebini kot tudi po finančni plati. Ne poznamo natančnih zakulisnih dogajanj, vemo pa, da poteka “srdita” vojna med dvema ministricama; za zdravje Marijo Milojko Kolar-Celarc in za delo, družino in socialne zadeve Anjo Kopač-Mrak, katere patron je sedanjim rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik. Bivši minister MDDSZ in avtor sporne »politike« socialnih transferjev, ki postanejo krediti in se vračajo državi. To pa je levičarska drža, ki jo še Janša zavida.

Ministrica za zdravje glede na velikost stranke, kateri pripada, SMC, je očitno tista, ki postavlja pogoje kdo komandira in sedaj tudi očitno koordinira. Dvomimo, da ve kaj počne in kako se bo lotila naloge. Ne dvomimo pa, da kot ekonomistka nima pojma o paradigmi človekovih pravic in svobodi izbire. V svoji praksi je v dvoletnem obdobju že dokazala, da ji je tudi področje medicinske stroke in razmere moči v zdravstvu, dokaj tuje z vidika vizije in reševanje tekočih zagat. Njen primarni interes je namreč obvladovanje financ, ki so potrebne za tako kompleksen zakon. Torej nam je vsem dokaj jasno kaj namerava storiti, če vemo, da je bila dolgo vpeta tudi v zavarovalništvo. Saj res kaj je z obljubami ukinitve dodatnega zavarovanja, ki so jo kar nekaj časa bogato hranile?

Dejstvo je, da gre za ta zakon 50 % sredstev prav iz vira zdravstvene blagajne, 160 milijonov EUR, delež občin znaša cca. 65 milijonov, ZPIZ 80 milijonov, 30 milijonov MDDSZ, zasebni viri oz. plačila uporabnikov cca. 130 milijonov EUR. A se gospa ne zaveda, da bo s tem pristopom zakon dodatno, praktično zakomplicirala ter podražila.

Po izkušnjah zgodovine tega zakona lahko z gotovostjo trdimo, da zakon ne bo doživel epiloga v okviru tega mandata, ali pa bo celo glavni razlog, da bo padla vlada. Gospo Celarc smo imeli priložnost srečati enkrat in kristalno jasno nam je bilo, da gleda na ljudi zgolj kot na paciente ali (terminalne) bolnike, ki morajo potrpžljivo sprejeti kar jim je dano, so objekti dela, strošek, izdatek...

Ne pozna “sodobnih” konceptov oskrbe v skupnosti in skupnostnih storitev, zato se niti ne zaveda kako se ji bodo stvari zakomplicirale. Vprašanje je koliko sploh razume tudi medicinsko stroko, da bi lahko v osnovi imela vizijo na tem področju. To kar naj bi predstavljala dolgotrajna oskrba, bi moralo biti uemeljeo na povsem drugih principih, ki se v nekaterih primerih res lahko križajo tudi z medicinsko stroko, a vsebinska plat ne more in ne sme temeljiti na medicinskem modelu. Namen zakona je prav omogočanje starejšim, da svojo starost preživijo doma, oziroma v domačem, lokalnem okolju, ne da bi jim bilo potrebno oditi v domove za starejše občane ali pa negovalne bolnice. Že dolga leta se ve in tudi veliko govori o tem, da se populacija stara, življenjska doba povečuje in da je potrebno najti načine, kako bomo tem izzivom kos. Predlog tega zakona pa ne nudi odgovorov in niti rešitev, da bi bilo usrezno zadoščeno kvaliteti življenja in dostojanstvu v zadnjem življenjskem obdobju.

V SMC so še enkrat dokazali, da njihove obljube ne zdržijo pomladanskega snega, saj predloga glede samostojnega in ločenega Zakona o osebni asistenci, ki smo ga predložili in na katerem smo se uskladili med invalidskimi organizacijami, niso držali. »Pa kaj«, si mislijo, »boli nas«. Glavna med poslanci, se je zavila v molk, z glavo v pesku ne odgovarja več na dopise, ki smo ji poslali.

Fej in fuj! A mi se ne damo, saj pravico in resnico na svoji strani imamo.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži