Elena Pečarič

Uni. dipl. filozofinja in sociologinja kulture, aktivistka brezmeja, strokovna vodja programa Neodvisno življenje hendikepiranih; YHD-Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.

Mitja Čander, publicist, komentator je priljubljen gost različnih informativnih oddaj (24ur, Odmevi) predvsem na teme politične korektnosti, etičnosti in ohranjanja integritete skupin ali posameznikov. Že večkrat sem ga pozvala, da ravnanja in dejanja, ki jih propagira, aplicira tudi na sebi. Mitja Čander je namreč eden izmed treh članov Nadzornega odbora FIHO, ki na letni ravni razdeli več kot 16 milijonov evrov. Njegova funkcija ni častna, ampak za svoje delo dobiva sejnino in zato imam zanj visoka pričakovanja. Vedoč, da je Mitja Čander slep, sem mu v ta namen pošiljala številne dokumente, da bi mu morda odprla oči, tam, kjer ga drugi kolegi invalidi namerno zavajajo. Dodajam, da gre znotraj FIHO za zelo očitno kolizijo interesov, ki se tolerira in opravičuje z avtonomnostjo odločanja invalidskih organizacij. Zgodba je pravzaprav zelo podobna “ŠOU-ovski sagi" in zakonodajnim manipulacijam – tudi tu gre za zakonske izjeme in nadzorno praznino, ki podobno traja več kot 20 let. Še ena skupna točka je tudi opurtonističnost vloge vsakokratnih političnih strank, ki dovoljujejo odtekanje denarja. Invalidski lobi je dokaj velika skupina, ki pa se jo zlahka manipulira in javnost nima kritične distance, saj so invalidi ubogi, pomoči potrebni in smo jim dolžni priskrbeti kar največ, da jim pomagamo.

Ker imam gospoda Čandra za inteligentnega človeka, njegovo sprenevedanje na to temo ni več dopustno in sprejemljivo. Kot intelektualcu bi mu vsaj moralo biti nerodno oz. bi bil dolžan ukrepati, ne pa, da igra vlogo nemega in slepega opazovalca. Avtonomija na kateri se invalidi sklicujejo glede odločanja o velikih sredstvih FIHO, je seveda zgolj farsa in manipulacija, saj si že vrsto let jemljejo pravico, da odločajo praktično o vsem, nadzorujejo sami sebe in si tudi pišejo pravila ter akte po lastni podobi in potrebi. “Neodvisnost je najprej odgovornost in odgovornost je polaganje računov svojim članom” pravi Tomaž Vesel predsednik Računskega sodišča. Prav ta odgovornost je vedno umanjakala največjim invalidskim organizacijam, razdeljenim po medicinskih diagnozah, ki si pripisujejo tudi dodatne procente sredstev na podlagi svoje zgodovinskosti. Vsi drugi pa so potisnjeni stran ob rob na margino.

V svojem zadnjem nastopu na 24ur zvečer je g. Čander (23.5.2019) izjavil: “Ne smemo biti popolni moralisti. Od mizarja pričakujemo, da dela dobre mize. Sama pa odločno dodajam, da od nadzornega svetnika FIHO pa pričakujemo, da odkriva in odpravlja nedopustna ravnanja, preprečuje kolizijo interesov in korupcijska ravnanja ter odpravlja arbitrarna razdeljevanja sredstev t.i. Invalidske komisije znotraj FIHO.

Sicer bi dejansko bila najboljša rešitev dolgoletnim ropanjem in plenjenjem javnih sredstev politična odločitev, da se sredstva FIHO usmeri v proračun RS in se na podlagi razpisov programov razdeljujejo le-ta. Potem bi se verjetno invalidi morali držati drugačnih poslovnih praks in izkazovati rezulatate in učinke svojega dela v prvi vrsti svojim uporabnikom. Poraba javnega denarja bi bila bolj smotrna in transparentna, ter nadzor bi bil res “ta prav”.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži