Elena Pečarič

Uni. dipl. filozofinja in sociologinja kulture, aktivistka brezmeja, strokovna vodja programa Neodvisno življenje hendikepiranih; YHD-Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.

Predsednica Republike Slovenije

Spoštovana gospa

Nataša Pirc Musar

Erjavčeva 1
1000 LjubljanaPredsednica državnega zbora Republike Slovenije

Spoštovana gospa

Urška Klakočar Zupančič

Šubičeva 4

1000 LjubljanaMinistrica za zunanje in evropske zadeve

Spoštovana gospa

Tanja Fajon

Prešernova cesta 25
1000 LjubljanaLjubljana, 6. marec 2023Spoštovani,

ob prihajajočem mednarodnem prazniku žensk, ki bo 8. marca, želimo aktivne državljanke in osveščene ženske vrh slovenske politike pozvati, da jasno zavzame stališče in obsodi grozljiva, brutalna ter nedopustna ravnanja islamske republike Irana.

Zavračanje nošenja obveznega pokrivala, boj proti moralni policiji in spolni diskriminaciji so postali gonilna sila širšega gibanja, ki se bori proti tiraniji, gospodarski krizi, korupciji ter zatiranju manjšin. V protestih sodelujejo šolarke, mlade in odrasle ženske, pa tudi veliko moških, ki so se zoperstavili režimu. Način razmišljanja ter dejanja, ki zatirajo svobodo misli, govora, izražanja, smeha, petja in veselja, prepovedujejo ličenje, lasten slog oblačenja ali oblikovanja pričeske, nikakor ne morem poimenovati kultura. Ne gre za »drugačno kulturo«, gre za zanikanje kulture v svojem temeljnem bistvu.

Predvsem sedaj, ko je bilo jasno izraženo stališče, da bo Slovenija zagovarjala feministično zunanjo politiko, jemljem te besede dobesedno in najmanj, kar pričakujem, je, da se takšna politika dejansko odraža tudi v praksi. V mednarodnih odnosih do vseh držav, ki zanikajo pravico do drugačnosti in drugih temeljnih človekovih pravic.

Nenazadnje je ta dopis namenjen prav najvišjim predstavnicam politike v naši državi, saj od njih pričakujem pogum in odločnost, ne zgolj simbolnih izjav.

V upanju, da moj poziv ne bo zgolj nek PR dogodek, ampak bo naletel na resen premislek in tudi konkretna dejanja, vas lepo pozdravljam.

Elena Pečarič

V vednost:

Islamic Republic of Iran

Pristojni veleposlanik v Ljubljani

Vaša Ekselenca Javad Kachoueian

Tolstojeva ulica 8

1000 Ljubljana

Ministrstvo za socialne zadeve in enake možnosti,

Sektor za enake možnosti, gospa Helena Valas

Mediji

Komentarji  

+1 #1 Judita Trajber 13:45 07-03-2023
Podpisujem se pod ta članek, gospa Pečarič! Še o tem, da tudi iranske policistke maltretirajo svoje bolj svobodomiselne rojakinje, bi bilo tudi kaj napisati. Jaz sem to dejstvo samo omenila v svojem članku Na FDF bo spet dogajalo, ki ga ravnokar dokončujem. Lep pozdrav, Judita Trajber
Citat

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži