Elena Pečarič

Uni. dipl. filozofinja in sociologinja kulture, aktivistka brezmeja, strokovna vodja programa Neodvisno življenje hendikepiranih; YHD-Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.

FIHO je kot tožena stranka do sedaj vse postopke pred Upravnim sodiščem izgubila. Sodišče je v vseh primerih odpravilo izpodbijane sklepe zaradi neobrazloženosti ter dejstva, da jih ni bilo mogoče preizkusiti, ampak ... Od leta 2021 FIHO sklepu res prilaga t. i. ocenjevalni list, ki pa je le izpis iz računalniškega programa, iz katerega ni moč razbrati ne posameznih meril še manj pa točkovanj. Računalniški program za ocenjevanje programov je bil izdelan brez ustrezne dokumentacije ter natančnih navodil, v katera naj bi bila vgrajena (objektivna in preverljiva) merila. Prav tako je po devetih letih še vedno brez ustrezne zunanje kvalificirane evalvacije. A očitno v naši državici to nikogar »zares« ne moti. Se s tem nihče ne misli ukvarjati, izgubljati čas in vlagati napore, da bi razgalil korupcijo, nepotizem, dvojno financiranje ter razsipavanje namenskega javnega denarja? Tudi za to pristojne javne in državne institucije so raje vse zakonske predloge zaklenile v predal. S to temo se praktično noben javni ali večji medij ne ukvarja. Da o politiki oz. Državnem zboru sploh ne izgubljamo besed. Ker FIHO ni izrazito leva ali desna tema, ideološko pa nikakor unovčljiva, služi zgolj kot bankomat po potrebi. Je že bolje obrniti glavo stran in se tolažiti s tem, da je preveč drugih perečih tem, zato nima smisla izgubljati čas »s temi revčki«, ki že itak nimajo kaj dosti od življenja.

Nezaslišano je tudi dejstvo, da je zloglasna »bivša« sekretarka FIHO, gospa Breda Oman, ki ima zgolj osnovnošolsko izobrazbo[5], ponovno zavihtela na mesto sekretarke FIHO. Ko smo nazadnje spraševali o višini njene plače, smo izvedeli, da je umeščena v 49. plačilni razred. Postavi se nam tudi osnovno vprašanje, kje je končala srednjo šolo, da se je sploh lahko vpisala na Višjo upravno šolo? Mogoče bo sedaj, če boste na tem vprašanju vztrajali tudi drugi mediji, vendarle pojasnila ta fenomen. Kako lahko oseba z dokončano osnovno šolo dobi delo v javni upravi s plačo, ki je tudi do 30 odstotkov višja kot jo imajo sodniki okrajnega sodišča?

Preden je Delovno sodišče izdalo sodbo, s katero bi ugotovilo, da je bila njena izredna odpoved delovnega razmerja zakonita, je Omanova s FIHO sklenila poravnavo. Poravnavo je s strani FIHO sklenil Vilko Kolbl v.d. direktorja FIHO. To je tisti prijatelj Brede Oman, s katerim se je dogovorila, da je takrat še kot kot podpredsednik nadzornega odbora FIHO kupil njihovo osebno vozilo po poteku razpisa, tj. vozilo organizacije, ki jo je nadziral. Tudi o tem je bil obveščen KPK. Vilko Kolbl se je brez sramu vrnil na svoje staro delovno mesto generalnega sekretarja Socialne zbornice Slovenije. O kredibilnosti in strokovnosti te institucije ne bomo izgubljali besed.

Še bolj zanimiva pa je sama poravnava. Z njo je Breda Oman prejela prek 20.000 evrov bruto. S poravnavo se je tudi obvezala, da bo najpozneje do 31. decembra 2021 opravila izpit ZUP - 2. stopnja, do 31. decembra 2024 (ko se bo že upokojila) pa pridobila ustrezno visoko izobrazbo. S tem je tudi de facto priznala, da je bila izredna odpoved njenega delovnega razmerja zakonita. No, Breda Oman seveda ni opravila izpita ZUP – 2. stopnje, saj z osnovnošolsko izobrazbo sploh ne more pristopiti k njegovemu opravljanju. To pa pravno pomeni, da poravnava, ki je pravni akt, in sta jo sklenila Breda Oman ter v imenu FIHO njen prijatelj Vilko Kolbl, ne velja več. Borut Sever pa bi kot pravnik seveda moral vedeti, kakšne so posledice, če ena izmed pogodbenih strank ne izpolni svojih obveznosti. Breda Oman bi morala FIHO vrniti sredstva, ki jih je prejela ob poravnavi (več kot 20.000 evrov), prav tako pa ji bi moralo prenehati tudi delovno razmerje. Kje je delovna inšpekcija, kje je upravna inšpekcija, kje je policija?

Njen mož Božo Oman pa je še vedno lastnik in upravljalec »imaginarne famozne aplikacije FIHO«, na podlagi katere se že od leta 2014 naprej »pravično, transparentno, ekonomično, gospodarno, solidarnostno, namensko ...« razdeljujejo milijonski zneski posameznim invalidskim organizacijam. Podatki na Erar nas dobesedno osupnejo, saj je znesek, ki ga je prejel IT Group d.o.o. zgolj v devetih letih nanesel na 305.563,51 EUR.

Sedaj je čas dopustov in počitnic, za novinarje pa čas kislih kumaric. Bomo videli, če bo sedaj na novo osvobojeni javni medij RTV, ali pa kdo drug od osvoboditeljev, osvobodil tudi nas, ki na to gnojnico in smrad opozarjamo že dve desetletji.[1] To bi zneslo več kot 20 milijonov letno saj bi odpadli tudi stroški zaposlitev (direktorja, sekretarke, ...) in samega delovanja FIHO (sejnine, materialni stroški, investicije).

[2] Naj poudarimo, da ima največ masla na glavi poslanska skupina SD in vse njene politične predhodnice.

[3] Naj spomnimo, da se sredstva FIHO delijo v razmerju 65% za invalide, 35% za humanitarce.

[4] Predstavnik/ca KPK za izvajanje načrta integritete, Sonja Jelen, višja svetovalka za preventivo in integriteto. S strani KPK pa se kadri prestavljajo, menjajo... tako, da ne vemo, kdo ima zadevo dejansko pod nadzorom. Zanimiv in zgovoren je tudi ta intervju https://www.portalplus.si/4272/intervju-uros-novak/

[5] Na sodišču je kot poklic navedla: »osnovnošolsko izobrazbo, diferencialni izpit za Višjo socialno šolo, vpisana na Višjo upravno šolo.«

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži