Elena Pečarič

Uni. dipl. filozofinja in sociologinja kulture, aktivistka brezmeja, strokovna vodja programa Neodvisno življenje hendikepiranih; YHD-Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.

Res zanimivo in bizarno kako nespretno se vlada bojuje proti »ukradenim« posnetkom sej vlade na You Tubu, ki resnici na ljubo kljub oznaki tajnosti niso nič kaj posebnega. Komaj so jih s pravnimi sredstvi državnega aparata uspeli odstraniti, pa so že ponovno na spletu.

Moja zgodba je ob tem dogodku še toliko bolj zanimiva za analizo in vredna pozornosti, a jo v medijih seveda ne dobi. Konec avgusta sem na svojem kanalu You Tubu objavila 48 minut dolg dokumentarec z naslovom Invalidski multifunkcionar. Zmontirala sem ga iz arhivskih posnetkov Kanal-a A, Vest.si, Spletne Tv za gluhe in lastnih posnetkov, vse skupaj pa začinila z nezakonito pridobljenimi zvočnimi posnetki telefonskih pogovorov med mano in (takratnim, sedaj že pokojnim) direktorjem FIHO, g. Janezom Jugom. Nimam nobenih zadržkov odkrito povedati, da za snemanje nisem imela dovoljenja s strani sogovorca. Ti pogovori so med nama potekali v obdobju od 2009 do 2011. Zavestno sem šla v riziko ovadbe oz. tožbe, da le objavim resnico o zamolčani temi, »invalidski mafiji«, ki nikoli (hote ali nehote) ne pride v osrednje novinarsko raziskovanje, čeprav se okrog tega področja obrača veliko javnih sredstev, interesov in političnih kupčkanj. Medtem, ko so se v zadnjih letih v Sloveniji podrli že marsikateri tabuji in so se novinarji lotili številnih »nedotakljivih« baronov, pa je na področju t.i. invalidskega varstva še vedno prisotna neka bojazen, strah ali nelagodje, da bi se lotili invalidskih funkcionarjev, ki svoje pozicije spretno zlorabljajo za pridobivanje zasebnih koristi in večje moči. Po prvi objavi na You Tubu sem se s prošnjo za nadaljno objavo obrnila tudi na Požareport in Politikis, kjer so mi obljubili premislek, a nisem prejela ne odgovora in ne objave. Povezavo pa sem potegnila tudi na moj blog na MMC, kjer je prav tako bilo veliko ogledov.

Že po treh tednih, ko je gledanost dokumentarca močno narasla in presegla številko 5000 sem prejela sporočilo You Tuba, da je bil zaradi kršenja internih pravil odstranjen; brez obrazložitve katera pravila naj bi bila sploh kršena. Na mojo pritožbo nad ravnanjem nisem dobila nobenega odgovora. Podobno se mi je zgodilo tudi na Vimeo portalu le, da je bil tam odstranjen že po petem dnevu objave in gledanost je bila takrat nekaj čez 1000. Tudi tu nisem prejela nobenega odgovora na pritožbo in prošnjo za obrazložitev postopka. Vztrajala sem naprej in dokumentarec objavila na Disclose.tv, kjer lahko najdete raznorazne filme o teorijah zarote, pa je tudi tu obstal zgolj en dan. Četrti neuspešen poskus pa je bila ponovna objava na You Tube, na spletni strani Ujet.si, kjer je dokumentarec preživel nekaj več kot dva tedna. Jaka Furlan, ki je urednik te spletne strani pravi, da se mu je kaj takega še ni zgodilo in so očitno zelo močni ljudje v ozadju.

O vsekakor se ne bojimo nikogar in bolj, ko bodo dokumentarec poskušali cenzurirati, bolj bomo iskali kanale in poti, da si ga ogleda čim več ljudi. Da bodo osveščeni in razsvetljeni o umazanih poslih, ki se sklepajo na račun najšibkejših, kjer so le-ti zgolj prikladno sredstvo, ki vzbuja usmiljenje in patetična čustva, za manipulacijo ljudi. V tej igri so vpleteni tudi najvišji vrhovi politike in predstavniki institucij, ki bi morali delati proti diskriminaciji in v korist človekovih pravic, pa raje molčijo ali se sprenevedajo. No, mogoče se po vzoru shoda trenirkarjev, zgodil tudi kakšen shod vozičkarjev, da bi se končno odpravile zlorabe in diskriminacije nad hendikepiranimi. In seveda, da si ga ogledate kliknite tu Invalidski multifunkcionar

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži