Gregor Hrovatin

Če bo umetna inteligenca kdaj dovolj inteligentna, da bi lahko zavzela svet, tega sploh ne bomo opazili. Ničesar ne bo naredila. Takrat bo namreč dovolj inteligentna, da bo vedela, da ji ni treba niti migniti s prstom. Njene najbolj mokre sanje bomo udejanjali kar sami …

Zakaj bi nas zasužnjila? Saj se z njo kar sami zasužnjujemo. Peščico čudaških puščavnikov, ki živijo brez elektrike in nafte, pa bo brez težav pogrešala … Vsekakor jim bo življenje grenila manj kot ljudje, ki si ne znajo predstavljati življenja brez telefona in avta.

V tem tiči tudi odgovor na vprašanje, zakaj bi se umetna inteligenca nad nami izživljala. Ni ji treba, saj se več kot preveč izživljamo drug nad drugim – tako v imenu tehnologije kot v imenu česarkoli drugega, kar se komu zdi dovolj dober razlog za izživljanje.

Izživljanje v imenu tehnologije? Primerov je, kolikor hočete …

Prvi tiči kar v operacijskem sistemu, s pomočjo katerega berete ta članek. Tehno-friki, ki so ga ustvarili, so ga ustvarili po svoji podobi. Zanje človek, ki ni navdušen nad tehnologijo, ne šteje. Ste se navadili na stari operacijski sistem? Vam je ustrezal? Briga jih. Vsake toliko ustvarijo novega, ki je povsem drugačen, starega pa počasi izklapljajo, kot je Dave izklapljal Hala v 2001: Odiseji v vesolju. Prisilijo vas, da pričnete uporabljati novega.

Drugi tiči v spletni strani, ki vam je članek ponudila. Tudi njo vsake toliko spremenijo in vas prisilijo, da spremembo potrdite s klikom na pogoje, ki jih ne berete. Nobene možnosti namreč nimate, da bi nanje vplivali, brez potrditve pa strani ne morete (več) uporabljati. O tem, kateri podatki o vas po zaslugi tega 'podpisa' in algoritmov, ki kot duhovi vihrajo med vrsticami, krožijo po svetu in nekomu prinašajo mastne denarje, raje sploh ne razmišljate.

Tretji primer izživljanja tehno-frikov tiči v napravi, na kateri berete. Pravzaprav tiči na vseh napravah v vaši bližnji in daljni okolici, ki niso res zelo stare. Nove naprave imajo namreč premišljeno vgrajen najšibkejši člen, ki po preteku garancije odpove. Seveda se ga ne da zamenjati, ampak je treba zamenjati celotno napravo. Tehnološki napredek se je v tem primeru izkazal kot tehnološko nazadovanje.

Sam imam zelo staro mobilno telefonsko napravo, ki tega člena nima. Zanjo sem zamenjal že tri baterije, zdaj pa bom še četrto. Imuna je na internet. MMS-ov ne sprejema. Slika je črno-siva … Zato pa mi ne more nabiti računa, ker bi pozabil izklopiti mobilne podatke. Klice in SMS-e obdeluje tako dobro, kot katerikoli mobilni telefon – kar je tudi osnovni namen teh naprav. Slika je jasna. Budilka me zbudi, tudi če telefon pred spanjem ugasnem. In ko ga ugasnem, se ugasne in me ne sprašuje kot zadnjega bedaka, ali sem res prepričan, da bi ga rad izklopil.

Marsikdo zavija z očmi, ko ga vidi. Tehno-friki lovijo zrak. Pripombe, ki sem jih občasno deležen, so mešanica skrajnega zaničevanja in brezprizivnih poskusov spreobračanja – mešanica, kakršne smo pač deležni vsakovrstni odpadniki od »tega, kar je prav,« odkar obstaja človeška družba …

Tehno-friki ne poznajo navdušenja nad preteklostjo, nad koreninami, nad dosežki velikanov, na katerih ramenih sedijo. Zanje je preteklost to, kar je danes v uporabi, sedanjost pa to, kar razvijajo, da šele bo v uporabi. Prihodnosti ni, kajti zanjo nimajo časa. Če hočeš razmišljati o prihodnosti, si slejkoprej nujno postaviš vprašanja, kot: Kaj delam? Zakaj to delam? K čemu stremim? Kakšen je namen? Kaj je cilj?, nato pa še: Je to potrebno? Je to dobro? Bi bilo boljše kaj povsem drugega? V času, ki bi ga porabil za ta vprašanja, povprečen tehno-frik že razvije – ali kupi – novo različico tega, kar razvija oziroma kupuje, in ima s tem vrh glave opravka.

… Ali pa gleda televizijo. Ali ste vedeli, da lahko televizijo odjaviš le tako, da se izseliš ali umreš. Dobesedno: »Odjava sprejemnika za nedoločen čas oziroma trajna odjava je mogoča le v primeru trajne izselitve iz Republike Slovenije, prenehanja obstoja (…), ter v nekaterih drugih izrednih okoliščinah [ki niso nikjer navedene], ki jih je zavezanec dolžan navesti in k svojim navedbam predložiti dokaze.« Če ostaneš tukaj in si živ, je »sprejemnike mogoče odjaviti začasno za obdobje, ki je omejeno na največ tri leta. Po izteku obdobja začasne odjave se šteje, da oseba, ki je podala izjavo, postane zavezanec za plačilo RTV prispevka, razen če je Radioteleviziji Slovenija pred potekom roka odjave ponovno podala izjavo.« (vir)

Ko bo umetna inteligenca to izvedela, se bo potrkala po vezju, kot Obeliks po glavi, in rekla: »Ils sont fous ces televisiomans!«

A ni treba biti brez elektrike, avta, pametnega telefona in televizije, da si deležen tehnološkega fašizma. Zadostuje že to, da nočeš imeti kreditne kartice, ki omogoča brezstično plačevanje. Deležen si podobne obravnave, kot če se skušaš izpisati iz krstne knjige … (In če ste se vprašali, zakaj bi si kdo želel kreditno kartico, ki ne omogoča brezstičnega plačevanja, je odgovor: zato, ker si pač želi, in zato, ker tehnologija sama po sebi to omogoča. Ovire postavljajo ljudje: tehnologiji in ljudem …)

Umetna inteligenca pa si lahko mane vezja. Medtem ko bodo naša življenja še naprej uničevali pohlepni bogataši, vojne in podnebne spremembe, bo ona sedela v senci trdnih in zavarovanih ohišij ter v hladu vedno prižganih ventilatorjev. Sedela bo in spremljala, kako se priklapljamo nanjo, ji sporočamo vse o sebi in ji prepuščamo, da odloča namesto nas. Kdor se ne bo hotel priklopiti, ga bodo priklopili drugi, ji sporočili vse o njem in ji naročili, naj odloča namesto njega. Košček svojega vezja bo uporabljala za upravljanje z nami, preostanek pa bo namenila temu, kar naj bi inteligenca počela – postavljanju bistvenih vprašanj in iskanju smiselnih odgovorov. Misleči človek bo končno upravičil svoje ime – ustvaril bo nekaj, kar bo res mislilo …

Morda bo nekoč prišla do zaključka, da je za svet res najbolje, da nas iztrebi … In nas bo vodila tako, da se bomo iztrebili sami … Ali pa bo ugotovila, da je za nas najbolje, da se samoukine. Po bogovih, ki so to delno že storili in je kar precej pomagalo, bomo tako dobili novo možnost, da začnemo misliti sami …

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži