Gregor Hrovatin

Tekma zahteva dobro telesno pripravljenost in slepo sledenje navodilom. Fašizem tudi …

Priprave za tekmo so podrejene cilju: zmagi tebe in porazu nasprotnikov. Vzpon fašizma tudi …

Na tekmi ni važno sodelovati, ampak se boriti in se ne predati. V fašizmu tudi …

Na tekmi je dovoljeno vse, kar ti pomaga poraziti nasprotnike. V fašizmu tudi …

Vse, kar ne vodi do zmage, je nepomembno. Vse, kar jo ovira, je škodljivo. V fašizmu tudi …

Na tekmi je nadvse pomembno, kdo je od kod. Vihrajo zastave in igrajo se himne. V fašizmu tudi …

Govorniki med tekmo objavljajo statistiko in obnavljajo zgodovino bojev. V fašizmu tudi …

Na tekmi so igralci in gledalci pristranski do 'svojih'. V fašizmu tudi …

Tekma je vojna: zmagaš in se vpišeš v zgodovino ali izgubiš in pozabljen umreš. Fašizem tudi …

Tekmovalec je stroj za premagovanje nasprotnikov. Fašist tudi …

o

Kateri hrvaški pevec bi si zaslužil stati na kamionu, ki je peljal hrvaške nogometaše z letališča v Zagreb? Vsekakor Oliver, če ne bi ravno umiral. Vendar: a bi si ga želeli imeti ob sebi, če bi bil zdrav? … Tudi Severina ne bi bila napačna. A ona je ženska, ki na praznovanju prevečjajčne moškosti nima česa iskati … Glede na pevsko navdahnjenost in nadarjenost Hrvatov gotovo obstaja vsaj dvomestno število glasbenic in glasbenikov, ki bi si zaslužili biti tam … Thompson bi moral biti na repu seznama, ob tri- ali še raje štirimestnem številu.

A vendar so si nogometaši izbrali prav njega. Vsi? Nisem zasledil, da bi se kdo upiral. Niso le mirno pogoltnili narodnjaka, ki poje hvalnice iztrebljanju Nehrvatov, ampak so z njim peli hvalnice Hrvaški. Si lahko nogometni reprezentant drugouvrščene ekipe na svetovnem prvenstvu, pa si takšna pička, da si ob tem tiho, tudi če se ne strinjaš?

2. mesto na evropskem prvenstvu gor ali dol; lahko nefašist misli, da je njegova država boljša od katerekoli druge? Če šport, še posebej nogomet, povezuje ljudi in ljudstva, zakaj se najboljši tekmovalci sami postavljajo nad druge?

o

Turek Mesut bi bil znamenit Nemec, če ne bi bil tudi Turek. Ni se dovolj boril. Če bi bil le Nemec in se ne bi dovolj boril, bi še nekako šlo. Ker ni, je za 'prave' Nemce le nehvaležen Turek. Upravičeno je užaljen.

Nemci so potrdili, da sodbe, ki smo si jih o njih ustvarili med 2. svetovno vojno, niso iz trte izvite … Pod lišpom strpnosti, podpihovan s sliko gospodarske pomembnosti, tli isti ogenj večvrednosti …

A kaj hudiča je počel Mesut z glavnim turškim narodnjakom Recepom? Zakaj se je slikal z njim? Zakaj ga je podprl? So mu všeč njegovi ukrepi? Bi jih tudi sam izvajal, če bi imel to možnost? Kaj tli pod lišpom nogometnega čarovnika? …

o

Dober fašist je dober tekmovalec. Dober tekmovalec ima vse predpogoje, da bi lahko bil dober fašist …

o

P. S.: To je spis o tekmovalcih. Niso vsi športniki tekmovalci …

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži