Lojze Podobnik

Pesnik in odgovorni urednik revije Rdeči Veter, ki jo izdaja KPDK Komunist.

Vsi, ki so odgovorni za varnost, nas prepričujejo, kako živimo v varni državi, kako imajo odgovorni organi vse pod kontrolo. Njihovi veliki šefi lajnajo stare oguljene stavke, ki ljudi delajo še bolj zmedene in negotove. V državi ni nekoga, ki bi mu ljudje zaupali, verjeli v resničnost njegovih izjav. Obkroženi smo z gospodo na visokih in odgovornih položajih, ki nas zavajajo z izjavami, ki nas ne pomirjajo. Njihovo besedičenje je namenjeno predvsem, da z njim opravičujejo napake in slab nadzor nad vodenjem resorja.

Na vseh področjih družbe ljudje zahtevajo nasilne rešitve, ki pa največkrat niso v skladu z obstoječimi pravnimi normami zato so njihova ravnanja velikokrat odraz samovolje, v kateri se izražajo tudi oblike fizičnega in verbalnega nasilja. To je dovolj viden znak, da državljani niso zadovoljni s političnimi odločitvami in delom odgovornih v vladi. Državljani so zaradi premajhne obveščenosti in sodelovanja pri odločanju zmedeni. Imajo občutek, da so ogoljufani, da se jim podtikajo stvari, ki niso v skladu z njihovimi prepričanji in seveda zahtevami. Občutek imajo, da so odgovorni organi in posamezni politiki indolentni do njihovih težav.

Zato se je zgodila Štajerska Varda, vojvoda Šiško, Metlika, nezadovoljstvo gospodarstvenikov, verbalni napadi na Levico …

Naš družbenoekonomski sistem je neuporaben in neučinkovit, saj se naši voditelji in kapitalisti obnašajo kot vsevedi. Njihov namen je največkrat usmerjen v zagotavljanje pogojev za njihove materialne koristi. Zaradi tega smo navadni državljani le brezpravna raja, ki se z njo manipulira in dosega nove cilje. Pod krinko demokracije nam gorijo tla pod nogami. V naši politiki je preveč nastopačev, pridobitnikov, ki ne vedo kaj je , srčna kultura in etika obnašanja. V Sloveniji je hudo narobe in zavedati se moramo, da je demokracija na težki preizkušnji

Velikokrat pozabljamo, da smo kot državljani, z Ustavo RS zavezani, da gradimo in ohranjamo družbo enakopravnih ljudi, da spodbujamo ter razvijamo družbenoekonomske odnose, v katerih ni izkoriščanja človeka po človeku. To naj bodo izhodišča za graditev bolj pravične in humane družbe. V ospredje svojega boja postavimo človeka, ki potrebuje dostojno življenje za svoj socialno ekonomski razvoj, ne pa lastnino, ki nas razdvaja in dela neenake. Najbolj pomembno pa je, da postanemo v ustvarjanju svojih ciljev enotni in dosledni. Svojim zanamcem smo dolžni, da jim zgradimo državo, v kateri bodo lahko živeli dostojno življenje. Le skupaj lahko poiščemo pot, ki nas bo osvobodila vseh spon, zaradi katerih so nekateri lačni, nezadovoljni, nezaposleni … Pomagajmo mladim ljudem, da ne zapuščajo naše države, pomagajmo jim, da bodo verjeli v boljši jutri. Ponudimo jim vse tisto, kar nosimo v svojih srcih: Svobodno Slovenijo, ki ima vizijo.

Naši ideali naj bodo svoboda, enakost pred zakonom, spoštovanje zakonov, neposredno sodelovanje državljanov pri izvrševanju oblasti … Z vso odgovornostjo sodelujmo pri oblikovanju državne organizacije in zavedajmo se, da oblast ne pripada posamezniku ali ozki skupini ljudi, oblast pripada samo nam, kajti le mi smo suvereni nosilci oblasti. Vloga države pa naj bo predvsem v tem, da nam zagotavlja družbeni mir in red ter ustrezno varuje naše prirojene pravice: pravico do življenja, do osebne svobode, do enakosti ter do zasebne lastnine.

Naša nova vlada bo morala poiskati odgovore na vse težave, ki so moteče in ki državljanom ne zagotavljajo suverenosti in spoštovanje v družbi narodov sveta.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži