Lojze Podobnik

Pesnik in odgovorni urednik revije Rdeči Veter, ki jo izdaja KPDK Komunist.

Da te ni sram gospod,

ki si bil nekoč tovariš,

da te ni sram

biti PRINC TEME.

(L.P.)

Na spletu sem zasledil karikaturo, ki prikazuje enega od pomembnih gospodov v naši deželi, strankarskega veljaka in nekoč vodilnega ministrskega šefa. Seveda ima ta oseba ime in priimek, vendar pa ga ne bom imenoval – ne zato, ker me je strah posledic, temveč se mi zdi, da je umetnik dovolj nazorno ustvaril karikaturo, iz katere se da identificirati upodobljenca. V pomoč prepoznavnosti pa je bil vsekakor podnapis, ki je krasil likovno stvaritev. Pisalo je: »Jastreb, mrhovinar iz družine ptic ujed. Je napadalen, zamerljiv, sovražen do vseh, ki niso iz njegove jate.«

Ta karikatura je iz časov, ko je gospod še kraljeval, delil odpustke in si podrejal institucije in koval načrte za novo kraljestvo, v katerem bi bil absolutni vladar. V tem obdobju je jastreb širil peruti, grebel z ostrimi kremplji, po Evropi iskal somišljenike in zagrizeno prenašal njihove metode na domačo zemljo. Všečni so mu bili rjavosrajčniki, ki so v nekem drugem času bili strah in trepet.

Ali je bil vedno tak?

Zasanjani jastreb je v svoji mladosti bil strog vodja nad tistimi, ki jih je vodil Po poteh Avnoja, bil njihov politični komisar, ki je všečno razlagal partizanske zasluge pri graditvi svobodne, federativne in socialistične države Jugoslavije. Pri nastopih pred socialistično mladino je razlagal tudi delavske pravice in samoupravljanje – bil je rdeč od glave do pete.

Da se tega nisem izmislil sem si izposodil citat iz njegove prošnje za sprejem v Partijo: »Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji,« je zapisal v prošnji za članstvo. Leta 1977 je kot eden najperspektivnejših partijskih kadrov v svojem okolju vodil pohod 1. čete mladinske brigade Ivo Lola Ribar v bosansko Jajce, kjer je med drugo svetovno vojno potekal kongres Antifašističnega sveta narodne osvoboditve Jugoslavije. V poročilu s pohoda je med drugim zapisal, da je šlo za »kadrovsko šolo in šolo bratstva in enotnosti, na kateri spoznavamo in razvijamo tradicije NOB, ki so edina zdrava osnova za naš samoupravni socialistični razvoj«.

V svoji zagretosti za socializem je bil preveč zagret in ni mu uspelo doseči tisto, kar je želel. Postal je hud kritik partizanstva in na vse načine je skušal spremeniti zgodovinol.

In ko je dojel, da ni perspektiven kader, se je vrinil na drugo področje, zadišal mu je vonj kapitalizma, vonj denarja in predvsem je videl možnost, da s pomočjo nezadovoljnega naroda uresniči želje po oblasti. Z lažnimi obljubami po novi Švici in kritiko partije in njenega vodstva so Jastreb in njegovi izsilili nov družbeni red, ki je delavnemu človeku vzel soodločanje in ga pahnil v kapitalistično produkcijo, v kateri je postal sodoben suženj.

Postal je dvoličnež s polnimi usti demokracije in vladavine prava, postial je rabelj slovenstva, človek, ki mu za človeka ni mar. Zanj je pomemben prestol, da je najbolj pomemben pomembnež, vladar vladarjev. Uspelo mu je z lažmi in zavajanjem volivcev postati največji politik med politiki v vladi. Na široko je razprostr peruti in v Evropi je iskal somišljenike, ki so hoteli s trdo roko v duhu rjavosrajčnikov zavladati v svetu.

Državljanom je bilo dovolj njegovega avtokratizma. Pojavili so se kolesarji in transparenti, ki so jasno izražali upor, dvignila se je civilna družba s svojimi zahtevami po bolj pravični vladi in zahtevali so njegov odstop. Gospod »veliki vladar« je nad ljudi poslal nekoč »ljudsko milico«, ki se je rasno lotila vstajnikov. Zamaskirani možje postave so izvajali aretacije, razganjali množice, nezakonito uporabljali prisilna sredstva: po ulicah so letele plinske bombe in ostri curki vode iz vodnega topa so zalivali množice jeznih upornikov.

Svetovna javnost je kritično ocenjevala početje policije na ljubljanskih ulicah. Bilo je veliko kritike na račun vlade in njenega vodje. Brez sramu so nadaljevali nasilje in na vse načine so skušali prepričati ljdstvo, da ponovno glasujejo za njih.

Zgodile so se volitve. Zmagala je SVOBODA. Poraženci so zelo težko sprejeli poraz. Vodja in njegovi najbolj zagrizeni podaniki so se odločili, da bodo na vse načine nagajali novi vladi, kar še danes to počno. Jastreb spet kuje nove načrte, podla dejanja z namenom, da nagaja novi vladi. Nikakor se ne more sprijazniti z resnico, da je zadnje volitve izgubil.

Ubogi gospod, obišči zdravnika!

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži