Mare Štempihar

Paolo Freire je v starosti 75 let izjavil tole: "Tisto, kar mi je skozi desetletja uspelo pri sebi ohraniti kljub mnogim spremembam in preobrazbam, je nepojemljiva radovednost." Če mi bo v življenju uspelo nekaj takšnega, bom srečen človek.
Moja področja zanimanja in delovanja: filozofija, kritična pedagogika, politike vsakdanjega življenja emancipacije, poetika (od jazza do Picassa, od Leonarda Cohena do Chaplina ...) ...

Na zboru delavcev Gimnazije Bežigrad, ki je potekal na dan stavke 18. 4. 2012, smo delavci že izrazili svoje mnenje o stavkovnih zahtevah. Dokument je dostopen na spletni strani šole in je del tega poziva.

Na drugem zboru delavcev Gimnazije Bežigrad, ki je potekal 23. 1. 2013, so se nam pridružili tudi dijaki. Udeleženci javne razprave ugotavljamo, da se šolska in socialna politika vlade od lanske stavke ni spremenila in ne deluje za skupno dobro. Razmere so se za znaten del prebivalstva v zadnjem času kvečjemu poslabšale. Zato ponovno opozarjamo:

Mladina je temelj družbe in izobraževanje omogoča trdne temelje, zato želimo, da je kvalitetna izobrazba dostopna vsem, ne glede na njihov položaj v družbi.

Vladajoči v državi očitno te temeljne resnice ne razumejo. Opažamo, da se z odločitvami, ki jih vlada sprejema brez sodelovanja udeleženih v procesu vzgoje in izobraževanja (učitelji, dijaki, starši, strokovna javnost), ter brez posveta z njimi, izvaja sistematična degradacija javnega šolstva. Vlada odločitve sprejema tudi brez javnosti predstavljenih analiz, kaj ti ukrepi pomenijo, in argumentov za uvedbo sprememb. Hkrati pa v javnosti ustvarjajo vtis, da se zaposleni v šolstvu borimo samo za svoje interese.

Naša poglavitna skrb in zahteva pa je, da javno šolstvo ostane kvalitetno in dostopno vsem, in to najmanj na ravni, kot jo imamo.

Zato danes stavkamo kljub vladni odločitvi o zamrznitvi povečanja normativov v šolstvu. Menimo, da zamrznitev ne prinaša rešitve stanja v javnih šolah. Vlada je to uporabila za zavajanje, češ da je današnja stavka nelegitimna in s tem poskušala zamegliti ter omajati pogajalsko stališče zaposlenih v šolah in s tem očrniti naš ugled v očeh javnosti. Pozivamo odgovorne, da na naše ugotovitve argumentirano odgovorijo

Dijaki in delavci šole želimo razširiti prostor za razpravo o aktualnih problemih v naši družbi in se odzivati na spremembe s kritičnimi pripombami in k temu pretegniti čim širši krog javnosti.

Zato bomo v prihodnosti organizirali srečanja, na katera vabimo vse, ki želite sodelovati pri ustvarjanju pogojev za obče dobro.

Prvo srečanje bo predvidoma v prvi polovici februarja.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži