Marijan Gerdej

Marijan Gerdej, študiral teologijo na ljubljanski univerzi v Ljubljani in Mariboru in diplomiral pri profesorju dr. Karlu Bedernjaku iz moralne teologije, a sem diplomo vrnil. Ukvarjal sem se z arhiviranjem in arhivistiko, najprej v Železarni Ravne na Ravnah na Koroškem, nato pa v Pokrajinskem arhivu Maribor, kjer sem dosegel naziv arhivski svetovalec.

V prostem času sem se ljubiteljsko ukvarjal z zborovodstvom in s petjem pri številnih zborih. Ukvarjam se tudi s pisanjem (poezija, proza, strokovni prispevki). Od leta 2013 sem v pokoju.

Še manj pa veliki duhovnik kot to trdi neki novinar na tv eksodus.

To, da je bil Jezus veliki duhovnik, je trdil danes neki novinar (ime bom zamolčal, ker je škoda, da ga navajam) na televiziji eksodus (po njihovo in slovensko nepravilno tv Exodus, kajti Slovenci pač nimamo v abecedi črke iks (x), ker je to znamenje v matematiki).

Seveda je to velika laž.

A kaj bi dandanes očital novinarjem, da razširjajo laži, ko so pa od laži odvisni! Če na primer na pop televiziji govorijo, da se enakonočje spreminja in določa na zemeljsko os, ki da se spreminja in tako nastajajo daljši in krajši dnevi in noči, jim človek še nekako opraviči: so pač bili bedasti pri učenju. A neresnice širiti po verskih časopisih in televizijah, je pa seveda drugo vprašanje! Dandanes morajo tudi oni širiti resnico in ne laž, čeprav na televiziji, ki bi morala širiti (versko!!) resnico in nič drugega, kjer bi morali temeljito premisliti vsako besedo, ki jo pošljejo v tv eter, a tega ne delajo, je pa zato širjenje laži mnogo večji greh in nedopustno kot pa na kašni svetni televiziji, čeprav bi tudi tam morali služiti znanosti in ne kakšnim čarovnijam.

In kako naj jaz, če ne bi imel vsaj malo teološke izobrazbe vem, da širijo laži?

Tale novinar pa je itak izjema. Taka izjava pride na um samo novinarju, ki - oprostite, da tako rečem – nima jasne pameti, še manj pa izobrazbe, da bi gledalcem in cernicam podal resnico! Moram reči, ker ga večkrat poslušam, da mu gre samo za govor in nastope, da bi pa resnico razodeval, mu je pa zares španska vas. Govori tako hitro, ko prenaša dogodke in oddaje na primer iz »svete« (??) dežele, ali iz Vatikana, ali pa krotoviči neke risanke o Bogu in vsem ostalem, da niti ne ve, kaj govori. In ti revež, ki se imenuješ vernik, bi moral to vse prebaviti, da ne rečem požreti, a kaj ko nimaš znanja; pa ne le to, si misliš, da je tako vse prav. In da je to celo božja beseda, v katero moraš verovati, da ne boš hudo grešil in izgubil zveličanje…

Pa gremo k Jezusu in k trditvi (laži), da je bil celo veliki duhovnik. Kakšna laž! Jezus je bil Davidovega rodu, kjer nihče ni bil duhovnik. Jezus se je celo izogibal duhovnikom in tako imenovanim velikim duhovnikom. Tem je kvečjemu zastavljal za velike duhovnike nerešljiva vprašanja, na katera niso znali odgovarjati. In to že pri dvanajstih letih, ko sta ga mama in ata iskala, sam pa je bil v templju, kjer je provociral (velike) duhovnike. Zato moremo z gotovostjo reči, da Jezus ni bil nikoli duhovnik (beseda duhovnik je sarkastična, ker si jo lastijo samo določeni ljudje, ki se imajo za nekaj višjega!!). Veliki duhovnik je bil na primer samo Kajfa, ki je začel proces smrti Jezusa Kristusa in sicer po obuditvi Martinega brata Lazarja, ki je bil že štiri dni mrtev in je že dehnel. Kajfa je Jezusa prvi obsodil, mučil in ga hotel križati ter ga pozneje predal Rimljanu Pilatu. To je se jezgodilo po obuditvi Lazarja, ko so Judje in »plačanci« velikega duhovnika Kajfe, ki so bili priče temu dogodku, takoj Kajfi poročali, kaj se je zgodilo. In ta veliki duhovnik Kajfa je takoj zahteval: »Za vas je bolje, da en človek umrje za ljudstvo in da ne propade ves narod« (Jn 11, 50-51). »Od tega dne je bilo torej sklenjeno, da ga usmrtijo« (Jn 11, 53).

Kajti duhovniki so bili Levijevega rodu, nikakor pa ne Davidovega, kamor je spadal Jezus. Zato trditi nekaj tako nesmiselnega, da je Jezus duhovnik in to celo veliki, res prvovrstna laž, ki bi se ji morali izogibati vsi katoliški duhovniki.

Zato se mi res čudno zdi, da katoliški novinarji razširjajo take laži. Ali je to res samo zato, ker pač hočejo nekaj govoriti o Jezusu, ali pa niso dovolj teološko izobraženi in jim vsaka nespamet pade na pamet. In to širijo, a ne kot resnico, ampak kot laž. To pa je povsem nedopustno, če uporabim zgolj najmanj strupeni izraz...