Rok Kralj

Po izobrazbi sem ekonomist, po poklicu pa srednješolski učitelj. Najbolj me zanima iskanje novih družbeno-ekonomskih poti, po katerih bi se lahko izvlekli iz globoke krize, v katero smo prav tako globoko zabredli. Najbolj obetajoča je, po mojem mnenju, pot medsebojne delitve.

V sredini 23. stoletja se Zemlji hitro približuje Veliko zlo (Great Evil) v obliki gigantske krogle črnega ognja, ki grozi, da bo uničila vse življenje na Zemlji. Na Veliko zlo Zemljani istrelijo vsa mogoča orožja, tudi jedrsko, a vsak napad ga le še okrepi. Krogla ima svojo lastno inteligenco, katere končni cilj je zgolj in edino uničenje celotnega planeta; krogla uničuje vse pred seboj, tudi svoje najtesnejše in najzvestejše pomagače (na čelu z mogočnim in pohlepnim kapitalistom Zorgom). Edino orožje proti Velikemu zlu je Peti element, bitje v ženski podobi, ki lahko poveže vse štiri elemente - zrak, vodo, ogenj in zemljo - v Božansko luč (Divine Light), ki lahko uniči Veliko zlo. Toda Peti element lahko aktivira edino resnični dokaz, da je človeštvo zmožno ljubezni, edino v tem primeru se “orožje” aktivira in uniči ultimativno zlo.

Govorimo o filmu Peti element (The Fifth Element) iz leta 1997. Ogled filma bi koristil marsikomu, še zlasti pa politikom, ki ne razumejo, da smo sredi spopada z Velikim zlom v podobi globalnih finančnih trgov. Danes preprosto ne moremo drugače ponazoriti dogajanja, kot da vstopimo na polje metafizičnega. Globalni finančni trgi so Veliko zlo, ki uničuje vse pred seboj. Ta slepa sila - vsota človeškega pohlepa, sebičnosti, napuha in ločevanja - nima ne vizije, ne načrta in ne deluje niti malo racionalno oziroma razumsko.

Kdor misli, da lahko zadovolji globalne finančne trge, je globoko naiven. Finančni trgi ne bodo zadovoljni, če bomo prodali par podjetij ali pa kar vse ali, če bom o povsem ukinili javni sektor ali, če bomo razprodali vse naravne vire. Finančni trgi se preprosto pred ničemer ne ustavijo, ker se ne morejo; ko uničijo nekaj, gredo naprej. Ker v njihovem delovanju ni ničesar racionalnega, logičnega, empatičnega. Finančni globalni trgi so Veliko zlo, ki konzumira vse pred seboj. Veliko zlo z uničenjem vsega na koncu uniči tudi sebe, a s tem se niti malo ne ukvarja.

Slovenski politiki želijo sodelovati s finančnimi trgi, a tem je popolnoma vseeno za njihovo sodelovanje, saj ga izrabijo zgolj za svoje interese, ki nimajo ničesar skupnega z interesi človeštva. Politiki trgom ponujajo zlato pravilo, višji davek, “vitki” javni sektor, prodajo podjetij - a apetitov finančnih trgov se ne da nasititi, kot ni mogoče zadovoljiti želje.

Peti element

Peti element lahko uniči Veliko zlo v podobi finančnih trgov samo s povezavo štirih elementov, ki združujejo in povezujejo civilno družbo oziroma družbo nasploh; ti štirje elementi so: solidarnost, sodelovanje, medsebojna delitev in družbena angažiranost. Ti štirje elementi so izraz ljubezni do soljudi, do planeta in do življenja samega. Proti tem družbenim elementom Veliko zlo nima nobene moči.

Komentarji  

0 #1 Jana 08:18 02-10-2016
Prima clank. Muci me le vprasanje kateri je peti element; voda, zrak, ogenj, zemlja so stirje in peti
? Iscem v Googlu, Fb ne dobim odgovora. Obstaja ime za peti element? Pomensko razumem; enostavno zmaga dobrega nad zlom.
Prosim za vas odgovor na moj e-mai, hvala in lep pozdrav Jana
Citat

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži