Rok Kralj

Po izobrazbi sem ekonomist, po poklicu pa srednješolski učitelj. Najbolj me zanima iskanje novih družbeno-ekonomskih poti, po katerih bi se lahko izvlekli iz globoke krize, v katero smo prav tako globoko zabredli. Najbolj obetajoča je, po mojem mnenju, pot medsebojne delitve.

Krimski referendum je mimo in stvari so ljudem zdaj “jasne”: Rusija je “bad guy”, ki krši mednarodno pravo in ki z grožnjo vojaške sile izsili referendum o odcepitvi Krima od Ukrajine. Zahodni “demokratični” in “civiliziran” svet enotno obsodi to grobo, barbarsko in enostransko dejanje. Svet je nenadoma spet “urejen”, kajti na eni strani je dobro, na drugi pa zlo. In Ukrajina naenkrat sploh ni več problem, pravi problem je Rusija.

Finančni imperializem in neokolonializem

Mnogi komentatorji svarijo pred novo hladno vojno, a hladna vojna je že dejstvo, vendar je tokrat bistveno drugačna od prejšnje. Medtem, ko je hladna vojna v drugi polovici 20. stoletja potekala na ideološki osnovi med kapitalističnimi in socialističnimi državami, pa tokratna poteka na ravni finančnih centrov moči.

Današnja ključna orožja nove hladne vojne so valute, dolgovi in finančni instrumenti (delnice, obveznice, derivativi itd.). Kako si danes podrediš državo? Z orožjem? To je povsem preživet in zastarel način, ki se uporablja samo še v zares skrajni sili ali za pridobivanje glasov volilcev, ki radi vidijo “mišice” svojih voditeljev. Danes si državo podrediš z dolgovi, ki v prvi fazi izgledajo kot mednarodna “pomoč” ter z valutnimi in drugimi finančnimi špekulacijami/manipulacijami.

Nekoč je morala (imperialna) država v iskanju novih naravnih in človeških virov napasti drugo državo, kar je bilo izjemno drago in pogosto tudi skrajno tvegano dejanje. Danes se najprej z nekaj finančnimi operacijami zlomi finančni sistem napadene države, le-ta zaprosi za mednarodno pomoč, ki jo potegne v dolžniško spiralo ter posledično v trajno odvisnost oziroma neo-kolonialni odnos. In glej čudo: naravni in človeški viri so nenadoma skorajda zastonj.

Zahodni finančni centri moči (centralne banke najmočnejših držav, Mednarodni denarni sklad, Svetovna banka) si že desetletja s takšno politiko podrejajo države. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so bile na udaru še zlasti številne južnoameriške države, nekatere azijske države (Tajska, Indonezija), pa tudi Rusija itd. Potem so prišle na vrsto evropske države na čelu z Grčijo. Zdaj je (ponovno) na vrsti Rusija, ki pa se je zaradi njene vojaške moči ni mogoče lotiti neposredno.

V ta namen je bil več kot pripraven “napad” na Ukrajino (podobno kot je bila Grčija “orodje” za podreditev EU), kar za Rusijo predstavlja strateško in tudi simbolno grožnjo. EU je Ukrajini novembra 2013 ponudila v podpis sporazum, s katerim bi Ukrajino “potegnili” v evropsko-ameriški trg kapitala (prav zdaj potekajo pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA), kar je z drugimi besedami pot do sodobnega neo-kolonialnega odnosa: najprej finančna “pomoč”, ki ji sledi dolžniška kriza in potem privatizacija, razprodaja naravnih virov ter dostop do poceni delovne sile.

Zahodni finančni centri proti Rusiji in Kitajski

Zahodnim finančnim centrom moči, ki v veliki meri obvladujejo politiko ZDA in EU, danes nasproti stojita samo še dva zares močna nasprotnika - Rusija in Kitajska. Na tej “fronti” poteka nova blokovska ureditev sveta. Ukrajina je samo eno od “bojišč” v tej hladni vojni 21. stoletja.

Rusija in Kitajska že nekaj časa grozita, da bosta prenehali poslovati v dolarjih, še zlasti, ko gre za trgovanje z nafto. To pa bi bila prava “jedrska bomba” za vplivne zahodne finančne centre moči, katerih glavno imperialno “orožje” so dolarji. Finančna orožja za množično uničevanje že “bobnijo” okoli nas, žrtve se štejejo v stotinah milijonov lačnih, obubožanih in brezposelnih.

Zahodne medijske korporacije, ki nas “bombardirajo” z novicami o demokraciji, mednarodnem pravnem redu, ozemeljski nedotakljivosti in s podobnimi floskulami, predvsem skrbijo, da bi o tem čim manj vedeli.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži