Rok Kralj

Po izobrazbi sem ekonomist, po poklicu pa srednješolski učitelj. Najbolj me zanima iskanje novih družbeno-ekonomskih poti, po katerih bi se lahko izvlekli iz globoke krize, v katero smo prav tako globoko zabredli. Najbolj obetajoča je, po mojem mnenju, pot medsebojne delitve.

V zadnjem času ste iz majhne, zakotne evropske državice Slovenije prejeli pravo poplavo pisem, ki so jih spisali “naši” politiki, nekakšni intelektualci in drugi “predstavniki” ljudstva. Na vas se, spoštovane državljanke, državljani in drugi prebivalci evropskih držav, obračam kot čisto navaden državljan države, ki šteje komajda toliko prebivalcev, kot jih ima večja četrt katerega od evropskih velemest.

Naj vam pojasnim, da zgoraj omenjena pisma iz Slovenije, ki dnevno “krožijo“ po Evropi, nimajo čisto nič skupnega z nami, običajnimi državljani. Sicer pa imate verjetno podobne izkušnje tudi sami, saj so v številnih evropskih državah politiki že skorajda povsem izgubili stik z realnostjo.

V Sloveniji v resnici ni levih fašistov, ekstremnih desničarjev, ostankov totalitarnih režimov, zombijev in podobnih stvorov, kot bi morda lahko razbrali iz pisem. Pravzaprav so, le da so to tisti, ki vam pošiljajo pisma. Ostali prebivalci se ukvarjamo s povsem drugimi problemi: skrbi nas za prihodnost mladih, skrbi nas za službe, skrbi nas propadanje socialne države; skrbijo nas globalno segrevanje okolja, onesnaženje planeta, lakota in revščina v svetu ter vse bolj tudi v naših državah; skrbi nas vse večja stopnja nestrpnosti v naši družbi in tako naprej. To pa so problemi, ki jih imate verjetno tudi vi sami.

Naši politiki in drugi “predstavniki” ljudstva, ki nas v resnici že dolgo ne predstavljajo več, pa blodijo v močvarah 2. svetovne vojne, osamosvojitvene vojne, obmetavajo se z vsemi mogočimi žaljivkami, njihova komunikacija je daleč pod vsakršnim kulturnim in intelektualnim nivojem. Kar pa je res zaskrbljujoče, je to, da medtem v ozadju tega praznega hrupa nedoraslih oblastiželjnikov resnična oblast prehaja v roke globalnih finančnih trgov.

Drage Evropejke, dragi Evropejci, pisma iz Slovenije, ki v zadnjem času krožijo po širni Evropi, so verjetno žalitev za vaš intelekt in za občo evropsko kulturo, zato vas prosim, da pisem ne jemljete resno, predvsem pa ne mislite, da imamo običajni prebivalci Slovenije kar koli z njimi.

Z vsem spoštovanjem in z najlepšimi željami

Rok Kralj, Slovenija, Evropa

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži