Pozdravljeni,

predstavljamo vam digitalno sobo pobega z imenom Escape Room – Pobeg iz inštitucije. Projekt je nastal v sodelovanju treh partnerskih organizacij YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa in zavodov ODTIZ in TiPovej!, njegov namen pa je ozaveščanje mladih na temo neodvisnega življenja hendikepiranih, seznanjanje z osebno asistenco ter deinstitucionalizacija.

Mladi (s hendikepom in brez) se v svojem vsakdanjem življenju srečujejo z različnimi predsodki in stereotipi in z njimi povezanimi različnimi oblikami diskriminacije. Eden glavnih razlogov za obstoj stereotipov in predsodkov je predvsem sistemska izločenost hendikepiranih posameznikov iz skoraj vseh sfer družbenega življenja, kar posledično pomeni tudi njihovo nevidnost ter predvsem pomanjkanje pozitivnih zgledov za hendikepirane otroke. Vse to pa je podlaga za ohranjanje negativnih stereotipov in predsodkov. S projektom Escape room – Pobeg iz inštitucije smo spodbujali mlade, da se angažirajo, predstavijo svoje stiske, s katerimi se srečujejo, odkrivajo svoja zanimanja, aktivno sodelujejo, izmenjujejo izkušnje in svoj pogled na svet, dobijo vpogled, kakšne so njihove možnosti in zmogljivosti, pa tudi, da se dokopljejo do znanj oz. orodij, ki jim bodo omogočila možnost za spremembe ter (ponovno) aktivacijo v družbi.

Mladi (od 14 do 30 let) so bili skozi leto deležni vikend delavnic in mentorske podpore strokovnih delavcev sodelujočih organizacij. Kot odraz novih znanj in izkušenj so oblikovali digitalno sobo pobega z imenom »Escape room – Pobeg iz Inštitucije«. Ker si želimo, da se tudi sami seznanite s teorijo neodvisnega življenja hendikepiranih, ki poudarja enakopravnost, vključenost in neodvisnost ne glede na osebne okoliščine posameznika, vas vabimo, da skušate iz inštitucije zbežati tudi sami.

Escape Room – Pobeg iz inštitucije je dostopen tudi na spletni platformi Ljubljana mesto učenja: https://ljubljana.cityoflearning.eu/sl/activities/17109. Če boste uspešno zaključili igro preko te povezave boste poleg nagrade prejeli tudi digitalno učno značko za prepoznavo in beleženje dosežkov.

S klikom na spodnjo povezavo vstopite v sobo najstnice Eve. Da bi lahko začeli svoj pobeg, kliknite na srebrni pokal, da se vam izpišejo navodila za igranje. Naj bo vaš pobeg iz inštitucije poučen in zabaven, želimo vam prijetno avanturo! :)

https://docs.google.com/presentation/d/1FFIOns970BmkdBQoeHik2rweIFE3OJWETmS35kr0afU/preview?slide=id.g27a5b087cef_1_0

Če vam povezave ne odpre, jo prekopirajte in prilepite neposredno v svoj privzet brskalnik.

Izvajanje projekta Escape room – Pobeg iz inštitucije je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.

Odprto pismo ministrici za zdravje dr. Valentini Prevolnik Rupel, ministru za vzgojo in izobraževanje dr. Darju Feldi in ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luki Mescu

Spoštovana ministrica, spoštovana ministra,

spodaj podpisani predstavniki ravnateljev, učiteljev, svetovalnih delavcev in drugih zaposlenih osnovnih šol, združeni v skupni Iniciativi za zdrave odnose v šolah, želimo javno opozoriti na povečanje duševnih stisk v šolstvu tako pri otrocih kot pri učiteljih. V nadaljevanju zapisa pojasnjujemo nujno potrebo po okrepitvi svetovalnih služb ter psihoterapevtski in psihološki podpori pedagoških delavcev s supervizijo.

Spoštovani,

pred nekaj meseci smo izdali knjigo Sočutna šola: od inkluzivne šole k sočutni skupnosti (Za-misli, 2023), ki jo je napisal Dušan Rutar. V tem trenutku je knjiga že razprodana, vendar še prihajajo naročila.

Knjigo bomo ponatisnili, ko bo dovolj naročil, zato vas prosimo, če ste zainteresirani za nakup knjige (stane 25 EUR), da pošljete svoje prednaročilo oziroma zavezo, da jo boste kupili, na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., in sicer do konca oktobra 2023.

Če bo naročil dovolj, bomo knjigo, kot rečeno, ponatisnili in vam jo dostavili.

Z lepimi pozdravi,

Ekipa Za-misli

Spoštovani,

na YHD – Društvu za teorijo in kulturo hendikepa smo zagnali projekt Medsosedske-medgeneracijske pomoči, s katerim želimo pomagati vsakomur, ki bi pri vsakdanjem življenju potreboval nekaj pomoči. Ker si želimo, da bi se s projektom seznanilo čim več ljudi, vas prosimo, če naš dopis in plakat (v priponki) delite s tistimi, ki bi jih zanimalo vključevanje in sodelovanje pri projektu oziroma nas povežete s posamezniki, ki se ukvarjajo s tem področjem in imajo vpogled v potrebe prebivalstva.

OPIS PROJEKTA:

Medsosedska pomoč zajema spremstvo pri vsakdanjih opravkih (trgovina, banka, pošta ipd.), družabništvo (druženje, klepet, kartanje ipd.), drobna hišna opravila (pomoč pri pospravljanju, kuhanju ipd.) in popravila, digitalna pomoč (pri rokovanju z računalniki, pametnimi telefoni, naročanje receptov preko portala IRIS ipd.) oz. odvisno od potreb uporabnika (če gre za specifične potrebe, bomo skušali najti ustreznega prostovoljca s tem specifičnim znanjem). Primer: Ker lastnica ostarele psičke z ledvičnim obolenjem ni zmogla plačevati veterinarja vsak drug dan, da bi psički apliciral infuzijo, se je za pomoč dogovorila s sosedo, ki to že počne za svojega mucka z istim obolenjem.

Povezati želimo ljudi, ki pomoč rabijo z ljudmi, ki jim to pomoč lahko nudijo – starostne omejitve ni, za pomoč lahko zaprosi prav vsak. Če poznate koga, ki to že počne, so vabljeni, da se nam pridružijo in bomo njihovo sedaj neformalno prostovoljno delo formalizirali, torej 'uradno' (za)beležili. To pomeni, da se ljudje pridružijo našemu projektu, mi pa vodimo evidenco njihovih opravljenih prostovoljskih ur. Če bi rabili uradno potrdilo oziroma dokazilo, ga lahko na ta način pridobijo. Projekt primarno izvajamo v dveh ljubljanskih soseskah (Šiška in Polje), kar pa ne pomeni, da bomo odrekli pomoč uporabniku ali odgnali stran prostovoljca, če prihajata iz katere koli druge soseske – dobrodošli vsi.

Iščemo tako uporabnike in prostovoljce – na eni strani ljudi, ki pomoč potrebujejo, na drugi pa tiste, ki so pripravljeni sosedi ali sosedu priskočiti na pomoč. Za boljšo predstavo: pomoč potrebuje 74-letna gospa, ki živi v 4. nadstropju bloka, ki nima dvigala. Čeprav je zdrava, težko sama tovori vrečke iz trgovine v svoje stanovanje. Pomoč bi potrebovala enkrat tedensko za eno uro do dve, ko gre po nakupih. V sosednjem bloku živi mama z 10-letnim dečkom, ki ima težave z matematiko, zato bi potreboval inštruktorja, ki bi mu dvakrat tedensko po eno uro pomagal pri domačih nalogah in učenju. Slabovidni sosed ni vešč rokovanja z moderno tehniko, zato bi se rad naučil uporabljati elektronsko pošto preko svojega pametnega telefona … Želimo si ponuditi vsebine, preko katerih se bodo lahko najbolj ranljive skupine prebivalstva vključevale ter prejemale podporo in pomoč v vsakdanjem življenju.

Radi bi obudili čase, ko smo se sosedi med seboj poznali in si tudi nesebično pomagali. Namen projekta je inkluzija, premagovanje osamljenosti in izključenosti, solidarnost, pa tudi širjenje ter krepitev socialnih mrež. Naš moto: Spoznaj svoje prave sosede, da ne bo tvoj najboljši sosed trgovina, ampak živ človek!

Povezavo do informativno-prijavnega obrazca za uporabnike ali prostovoljce najdete tu.

Za vsa dodatna pojasnila sem vam na voljo vsak dan od 10. do 16. ure:

Kontaktna oseba: Sonja Korelc-Kotur

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Telefon: 01/521-22-77

Spoštovani!

Oblačila Drugače je zagonsko podjetje, specializirano za izdelavo prilagojenih oblačil. Snujemo kroje in tehnične rešitve za ljudi, ki se težko oblačijo. Naša oblačila je enostavno obleči, so uporabna, udobna in lepa.

V ponudbi (katalog) imamo 6 vrst oblačil, ki gibalno oviranim in tistim, ki jim pomagajo pri oblačenju, sicer povzročajo največ težav. Težave smo določili na podlagi rezultatov obširnega vprašalnika in lastnih izkušenj pri delu z gibalno oviranimi. Oblačila so uspešno prestala tudi preizkus z uporabniki.

Vljudno vas prosimo, da ponudbo posredujete društvom, bivalnim skupnostim, varstveno-delovnim centrom in drugim enotam, ki so včlanjene v vašo mrežo!

Prav tako bomo veseli, če nam sporočite, s kakšnimi težavami, potrebami in željami glede oblačil se srečujete vi. Pri razvoju novih oblačil bomo z veseljem upoštevali vaše ugotovitve in jih tudi razvijali v sodelovanju z vami. Za vsa vprašanja smo dosegljivi na spodnjih kontaktih.

S spoštovanjem!

Gregor HrovatinOblačila Drugače

KNOF, razviti posel d.o.o. - so.p.

+386 31 579 086

FB: @oblaciladrugace

Maribor, SlovenijaSpoštovani,

najavljamo izid dolgo pričakovanega Priročnika za razumevanje neodvisnega življenja; Osebna asistenca

Naročila sprejemamo na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Cena je 19. 5 eur, priročnik obsega 173 strani, A4 formata.

Vsebuje barvne fotografije in slikovno gradivo skupaj s tehničnimi opisi,

ki zagotavljajo dostopnost ljudem, ki ne vidijo.

Ne zamudite, da se kaj novega naučite!