Spoštovani,

na YHD – Društvu za teorijo in kulturo hendikepa smo zagnali projekt Medsosedske-medgeneracijske pomoči, s katerim želimo pomagati vsakomur, ki bi pri vsakdanjem življenju potreboval nekaj pomoči. Ker si želimo, da bi se s projektom seznanilo čim več ljudi, vas prosimo, če naš dopis in plakat (v priponki) delite s tistimi, ki bi jih zanimalo vključevanje in sodelovanje pri projektu oziroma nas povežete s posamezniki, ki se ukvarjajo s tem področjem in imajo vpogled v potrebe prebivalstva.

OPIS PROJEKTA:

Medsosedska pomoč zajema spremstvo pri vsakdanjih opravkih (trgovina, banka, pošta ipd.), družabništvo (druženje, klepet, kartanje ipd.), drobna hišna opravila (pomoč pri pospravljanju, kuhanju ipd.) in popravila, digitalna pomoč (pri rokovanju z računalniki, pametnimi telefoni, naročanje receptov preko portala IRIS ipd.) oz. odvisno od potreb uporabnika (če gre za specifične potrebe, bomo skušali najti ustreznega prostovoljca s tem specifičnim znanjem). Primer: Ker lastnica ostarele psičke z ledvičnim obolenjem ni zmogla plačevati veterinarja vsak drug dan, da bi psički apliciral infuzijo, se je za pomoč dogovorila s sosedo, ki to že počne za svojega mucka z istim obolenjem.

Povezati želimo ljudi, ki pomoč rabijo z ljudmi, ki jim to pomoč lahko nudijo – starostne omejitve ni, za pomoč lahko zaprosi prav vsak. Če poznate koga, ki to že počne, so vabljeni, da se nam pridružijo in bomo njihovo sedaj neformalno prostovoljno delo formalizirali, torej 'uradno' (za)beležili. To pomeni, da se ljudje pridružijo našemu projektu, mi pa vodimo evidenco njihovih opravljenih prostovoljskih ur. Če bi rabili uradno potrdilo oziroma dokazilo, ga lahko na ta način pridobijo. Projekt primarno izvajamo v dveh ljubljanskih soseskah (Šiška in Polje), kar pa ne pomeni, da bomo odrekli pomoč uporabniku ali odgnali stran prostovoljca, če prihajata iz katere koli druge soseske – dobrodošli vsi.

Iščemo tako uporabnike in prostovoljce – na eni strani ljudi, ki pomoč potrebujejo, na drugi pa tiste, ki so pripravljeni sosedi ali sosedu priskočiti na pomoč. Za boljšo predstavo: pomoč potrebuje 74-letna gospa, ki živi v 4. nadstropju bloka, ki nima dvigala. Čeprav je zdrava, težko sama tovori vrečke iz trgovine v svoje stanovanje. Pomoč bi potrebovala enkrat tedensko za eno uro do dve, ko gre po nakupih. V sosednjem bloku živi mama z 10-letnim dečkom, ki ima težave z matematiko, zato bi potreboval inštruktorja, ki bi mu dvakrat tedensko po eno uro pomagal pri domačih nalogah in učenju. Slabovidni sosed ni vešč rokovanja z moderno tehniko, zato bi se rad naučil uporabljati elektronsko pošto preko svojega pametnega telefona … Želimo si ponuditi vsebine, preko katerih se bodo lahko najbolj ranljive skupine prebivalstva vključevale ter prejemale podporo in pomoč v vsakdanjem življenju.

Radi bi obudili čase, ko smo se sosedi med seboj poznali in si tudi nesebično pomagali. Namen projekta je inkluzija, premagovanje osamljenosti in izključenosti, solidarnost, pa tudi širjenje ter krepitev socialnih mrež. Naš moto: Spoznaj svoje prave sosede, da ne bo tvoj najboljši sosed trgovina, ampak živ človek!

Povezavo do informativno-prijavnega obrazca za uporabnike ali prostovoljce najdete tu.

Za vsa dodatna pojasnila sem vam na voljo vsak dan od 10. do 16. ure:

Kontaktna oseba: Sonja Korelc-Kotur

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Telefon: 01/521-22-77