Klub SOT 24,5 (YHD), 22.12.2022, AKC Metelkova Mesto

Posnetek: Jerneja Čater


Dve novi knjigi Marie Louise von Franz o individuaciji.

O tem, kako postati sam svoj:PUER AETERNUS in APULEJEV ZLATI OSEL

Posnetek strokovno vodenega sprehoda v okviru mednarodne prireditve "Urbani sprehodi - Jane's walk 2022" je nastal 8. maja 2022 v Mariboru.

Snemanje in montaža: Matej Lesjak..

Jože Kos Grabar

član projektne ekipe Zgodba o klopeh in ljudeh

https://likodej.si/sestave-3d/zgodba-o-klopeh-in-ljudeh/


Posnetek: Jerneja Čater


Demokracija je pramodel človeške duše in ustvarja dobro življenje vseh različnih ljudi. S temi besedami Vas Mira, Ženski odbor Slovenskega centra Pen kliče: malo dobrega uniči veliko zla.

Pogovor: Prof. dr. Darja Zaviršek

Ljubezen med skrbjo in nasiljem, med državno regulacijo in svobodno izbiro. Predavanje bo osredotočeno na predstavitev nove knjige prof. dr. Darje Zaviršek, Družinski pojmovnik (Aristej, Maribor 2020), ki je napisan v preprostem jeziku kot način komuniciranja znanosti z vsemi ljudmi.

Prikazan bo proces spreminjanja družinskih oblik in vzrokov za njihovo spreminjanje, spreminjanje odnosov in današnja družinska raznovrstnost. Kaj naredi dobro družino in kakšne družbene okoliščine in politike vplivajo na družine? Zakaj so se družine spreminjale in kaj so bile velike spremembe v življenjih družin?

O ljubezni govorimo neprestano, a te se hitro spreminja v nasilje. Državne regulacije v različnih obdobjih in delih sveta določajo kaj je »pravo« intimno življenje in kaj ne, vplivajo predvsem na ženske in njihove intimne izbire. Tema je večna in še kako aktualna v današnjem času, ko postajajo družine vse bolj globalne, večjezične, spreminjajo oblike in menjajo članice in člane, a so vedno za vsakega posameznika in posameznico zelo pomembne

Posnetek: Jerneja Čater

»Ne maram umetnosti, ki moti ljubezen.« Pravilo, ki ga pesnica Meta Kušar uresničuje 50let.

"je treba biti pogumen, ne glede na to, da stane

toliko pa toliko denarja"

(Darko Sinko)

Pogovor z režiserjem in scenaristom filma Inventura, Darkom Sinkom

Pravkar je naše kinodvorane začela bogatiti filmska uspešnica Inventura (Darko Sinko, 2021), celovečerni igrani prvenec, katerega svetovna premiera je bila septembra v Španiji, na 69. filmskem festivalu v San Sebastianu, slovenska slavnostna premiera pa oktobra, na 32. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu – LIFFe. Film je gostoval tudi v Luksemburgu, Franciji, Torontu, Vancouvru in Ottawi, ter po vrnitvi domov odprl 24. Festival slovenskega filma (FSF) v Portorožu. Darko Sinko je prejel nagrado vesna za najboljšo režijo in nagrado produkcijske hiše Iridium za najboljši prvenec ter posebno omembo Art kino mreže Slovenije za celovečerni film, glavni igralec Radoš Bolčina vesno za glavno vlogo, igralec Dejan Spasić vesno za stransko vlogo, Matija Krečič pa vesno za najboljšo izvirno glasbo.

Ljubezen in spoštovanje gre onkraj… Bil si nam zgled, kako razbijat škatle, vsem, ki si to zaslužijo. To bomo zvesto nadaljevali tudi naprej.

Elena Pečarič

Iz spremne besede Mladena Dolarja

Elena se je pred dobrimi dvajsetimi leti znašla na robu smrti, vzelo ji je dih. Na pogled je videti, da ji je dihanje onemogočala kar sama narava, njena fiziologija, biološke danosti, zaznamovanost od rojstva, utesnjenost telesa. A vse to – narava, fiziologija, rojstvo, telo – ni nič preprosto danega in naravnega, vselej se vpisuje v družbeno mrežo, ki iz nas šele dela ljudi. Hendikepiranost ne pomeni preprosto tega, da ti je nekaj po naravi, genetiki, rojstvu ali nesreči odvzeto, temveč da se še bolj zaostreno in silovito zaveš tega, kaj pomeni biti človek.

Zapomni si:
nisi nesposoben, nisi manjvreden, nisi invalid,
kdor ti to reče, naj se gre solit!
Dokaži kaj znaš in koliko veljaš.
Ne dopuščaj si usmiljenja, pokroviteljstva, miloščine,
natoči kozarec rujnega in nazdravi na nov dan,
ker je mnogo še ovir, tako tistih v glavah ter arhitektonskih,
na tvoji poti, ki morajo stran.

Osebna asistenca nam daje krila, da nič za nas ni več ovira,
a na nas je, da si svojo usodo krojimo in neodvisno zaživimo.