Članek
Zakon proti škodljivim ukrepom oblasti za telebane

Zakon proti škodljivim ukrepom oblasti za telebane

Objavljeno Apr 10, 2022

 

Kaj moramo o Zakonu proti škodljivim ukrepom oblasti vedeti pravni telebani? Za čem stojimo, če s svojim podpisom podpremo pobudo za vložitev Predloga zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države?


Zelo grobo in poenostavljeno stojimo za tem, da:

1. ravnateljev vrtcev in šol ne izbirajo samo politiki, ampak tudi uslužbenci in starši;

2. za grožnje politikom in uradnim osebam veljajo enaka merila, kot za grožnje 'navadnim' osebam;

3. se davčne olajšave za podjetja, ki imajo dobiček, ne povečujejo;

4. so državni tožilci pri strokovnih odločitvah samostojni in ne rabijo za vsako figo vprašat šefa za dovoljenje;

5. o posegih v naravo ne odločajo samo politiki, ampak tudi organizirane skupine državljanov, torej nevladne organizacije;

6. orožja ne more kupiti vsak pripadnik organizirane skupine strelsko razpoloženih državljanov, ampak le člani uradno priznane strelske športne organizacije;

7. policijskih preiskav ne usmerjajo politiki, ampak tožilci;

8. na slovenskih univerzah lahko študirajo tudi tujci, ki niso otroci bogatašev;

9. kulturnih projektov, ki prejmejo državno podporo, ne izbirajo politiki, ampak strokovne komisije;

10. sme potnike proti plačilu prevažati samo nekdo z licenco, brezhibnim vozilom in pogodbo o delu, ne pa kdorkoli, ki ima avto in čas;

11. gradnjo česarkoli vodi pooblaščen strokovnjak z najustreznejšo izobrazbo za ta tip objektov, tudi arhitekt ali krajinski arhitekt, ne pa poljuben diplomirani inženir z dobrimi vezami.

Skratka manj politike in več stroke. In to je to, če nas kdo kaj vpraša.

-

RAHLO LEPOSLOVEN DODATEK ZA NE NAJBOLJ TELEBANASTE

Kar je za damo garderoba, je za državo zakonodaja. Veliko lepih trenutkov se da preživeti brez, a za javno rabo mora biti dostojna in urejena. Nasilnež, ki si podredi damo, prevzame oblast tudi nad njeno garderobo. Dama kmalu ni več dama, ampak zgolj orodje za zadovoljevanje njegovih bolnih zamisli. Prav tako si nasilnež, ki prevzame oblast nad državo, podredi tudi njeno zakonodajo. Država kmalu ni več država, ampak zgolj igrišče za uprizarjanje njegovih blodenj.

Edino zdravilo za damo in državo je, da se znebita nasilneža. Dama gre v varno hišo, država pa na volitve. Ni lahko. Zna biti smrtonosno. A to je lažji del. Težji je, da se otreseta nasilneževega vpliva. Za to pa je, ob kupu drugih reči, nujno in zdravilno, da si dama uredi garderobo in država zakonodajo. Če je nasilje trajalo več let, ju je potrebno povsem zamenjati.

Našo ljubo, eno in edino go. Kokoško njen ljubljeni Twittelin naskakuje in kljuva v glavo že pol svojega in celotno njeno življenje. Začel je, ko sta bila oba še v Jajcu. Na srečo je nekajkrat ušla z drugimi, ki so jo imeli radi. Twittelin jo je sicer, zlepa ali zgrda, dobil nazaj v kremplje. A vmes je prišla na okus običajnega življenja. Zato se zdaj upira in išče rešitve.

Ena teh rešitev je Zakon proti škodljivim ukrepom oblasti, glede katerega se na upravnih enotah zbirajo naši podpisi podpore. Kaj je Zakon proti škodljivim ukrepom oblasti? Pralni prašek za odstranjevanje najbolj trdovratnih, jedkih in smrdljivih madežev, ki so jih v slovensko zakonodajo napackali Twittelin in kultura bakterij v njegovih spodnjih prebavilih.

Uradno ime zakona je dolgo: Zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Tudi sicer ni kratek: gre za špeh na 78 drobno tipkanih straneh, ki ga večina podpisnikov ne bo niti prelistala. A takšen mora biti: v pravnem jeziku, jasen in nedvoumen. Kot trdovratnih madežev ne moreš očistiti z vodo, tudi pravnih packarij ne moreš očistiti z gesli in obljubami.

Pravni jezik v resnici ni tako grozen, kot je videti na prvi pogled. Ko se ga naučiš, točno veš, kje boš kaj našel. Vsak zakon je kot stanovanje. Temelji zgradbe so ustava. Vsaka soba je poglavje. Vsaka omara je člen. Vsaka polica je alineja. Tudi v stanovanju, kjer še nikoli nisi bil, veš, kje boš našel kavo, kje svinčnike in kje brivsko peno.

Kot k stanovanju spadajo krame polna klet, podstrešje in garaža, v katerih ne živimo, tudi k zakonom spadajo obsežna spremna besedila. Sam predlagani zakon je pravzaprav kratek: obsega zgolj strani od 41 do 47. Vse ostalo je 'krama' – kot originalne embalaže, navodila za uporabo, garancijski listi, pogodbe, računi in reči, ki nam bodo mogoče še kdaj prišle prav. Je pa ta krama zelo pomembna za ljudi, ki bodo zakon sprejeli in izvedli, če jih bomo v to prisilili z množico svojih podpisov.

Zakon proti škodljivim ukrepom oblasti je vrhunski čistilni servis, ki z enim zamahom očisti 11 najbolj onesnaženih stanovanj, v katerih je Twittelinu razgnalo črevesje. Naši podpisi njegovih prebavnih težav ne bodo ustavili, bodo pa poskrbeli, da bomo živeli v kolikor toliko dostojnem, čistem, zdravem in varnem okolju.

#Kolumne #Gregor-hrovatin