Članek
Predsednik se bo opravičil za izbris

Predsednik se bo opravičil za izbris

Objavljeno Feb 22, 2022

Lani smo praznovali 30. obletnico osamosvojitve. Poleg osrednjega osamosvojitvenega dogodka, 25. junija 2021, se je zvrstilo še več prelomnih datumov, ki so zaznamovali celoten proces osamosvojitve; na primer nedavna 30. obletnica sprejema ustave, ki smo jo obeležili 23. decembra 2021. A le dobra dva meseca kasneje, 26. februarja 2022, bomo zaznamovali žalostno trideseto obletnico neustavnega izbrisa 25.671 ljudi iz Registra stalnih prebivalcev Slovenije.

 

Ob tem dogodku, ki je pustil teman madež na osamosvojitvi, je prav, da bi se v imenu države Slovenije kot najvišji predstavnik države za izbris opravičil predsednik Borut Pahor, k čimer ga poziva organizacija za človekove pravice Amnesty International: ­Zahtevajte opravičilo države za izbris.


Besedilo peticije se glasi:

"Spoštovani predsednik Pahor! 

Pozivam vas, da se ob 30. obletnici izbrisa končno opravičite v imenu Republike Slovenije za izbris in njegove posledice. Izbris je bila množična kršitev človekovih pravic s hudimi posledicami. Opravičilo bo pomenilo pomembno moralno zadoščenje izbrisanim. Izbris je bil izvršen v imenu države in zdaj od vas pričakujem, da se prav tako v imenu države opravičite."

Peticijo je doslej podpisalo več kot 2100 ljudi.

Opravičilo predstavlja vsaj majhno moralno zadoščenje za izbrisane, ki so dolga leta trpeli zaradi kršitev številnih pravic, ki so vezane na državljanstvo; na primer pravica do dela, šolanja, zdravstvenega varstva, socialne podpore, svobodnega gibanja in tako naprej. Veliko jih za posledicami izbrisa trpi še danes, nekateri so izgubili zdravje, drugi celo življenje. Vse to je popisano in vse to vemo.

Seveda od tistih, ki so izbris na skrivaj izpeljali ne moremo pričakovati opravičila. Zato je poziv Amnesty International na mestu. To bi moral storiti v imenu države predsednik Pahor.

In danes, na ta posebni datum, 22. 02. 2022, je predsednik Pahor potrdil »da se bo izbrisanim v imenu države in osebnem imenu opravičil za izbris.« (Pozdravljamo predsednikovo odločitev, da se bo opravičil izbrisanim).

Vsekakor pozdravljamo predsednikovo odločitev. In naj bo opravičilo nedvoumno ter iskreno.

Tudi dogodkov ob tej žalostni obletnici ne bodo izostali:

 

Dogodki ob 30. obletnici izbrisa

#Kolumne #Rok-kralj