Članek
FIHO – podjetje družine Oman

FIHO – podjetje družine Oman

Objavljeno Sep 01, 2020

 

Kdor pozna moje, več kot 20-letno ukvarjanje s sistemom Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) in vso sistemsko korupcjo, ki prihaja s tega naslova, bo tokrat gotovo zelo presenečen. Z analizo dejstev sem namreč prišla do sklepa, da je na mesto direktorja končno prišel človek, ki si bo upal prevetriti in počistiti vprašljive poslovne prakse tudi znotraj FIHO.

 

»Strokovna služba«, na čelu s sekretrko Bredo Oman, je javnosti obelodanila »grozote«, ki naj bi jih počel direktor Vladimir Kukavica. Breda Oman je nedvomno osrednja figura v sistemu FIHO, saj je poslovna sekretarka fundacije od same ustanovitve (1996). Direktorja FIHO je vedno izbral Boris Šuštaršič, uvajala pa ga je vselej prav Omanova, za kar je bila »pošteno nagrajena«. Za boljšo predstavo: sodi v 49. plačilni razred, pri čemer ni znano, kakšno strokovno izobrazbo naj bi imela. Je pa nekoč med pogovorom povedala, da je pred leti delala tudi pri Borutu Pahorju oz. v SD, kjer ima tudi veze, podporo in poznanstva.

 

FIHO je očitno z leti postal »družinsko podjetje« Omanovih. Začelo se je leta 2013, ko FIHO prvič predstavi spletno aplikacijo za prijavo na razpis. Takrat so Peter Tomažič, Štefan Kušar in Boris Šustaršič za to aplikacijo oblikovali kriterije in merila (pri tem je bilo veliko arbitrarnih točkovanj, ki so omogočala končne rezultate kot so si jih želeli oni sami). To velja še danes. Aplikacijo je po naročilu izdelalo podjetje It Group, lastnik katerega je Božo Oman, drugi mož Brede Oman. Podatki na Erarju (aplikacija za prikaz porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji) pa zgovorno pričajo, da je to podjetje zgolj v zadnjih petih letih s strani FIHO prejelo 214.331,30 evrov. Pri vsem skupaj je prav bizarno, da ima podjetje IT Group precej neugledno spletno stran, ki je skopa s podatki – kot da sploh ne potrebujejo strank, zato svojih referenc sploh nimajo nikjer zabeleženih, edini kontakt pa je elektronski naslov.

 

Janja Vrečko, ki je prav tako navedena kot del strokovne službe, pa je nič manj kot hči Brede Oman. Z osnovnošolsko izobrazbo je posameznim organizacijam pisala sklepe FIHO o dodeljevanju letnih javnih sredstev. Ko je direktor Kukavica lani sklepal nove pogodbe in plače zaposlenih na FIHO usklajeval s plačami v javnem sektorju (torej jih je za nekaj odstotkov znižal), se je v pogodbi zavezala, da bo v roku leta in pol opravila izpit iz Zakona o upravnem postopku (ZUP). Ker tega nikoli ni storila, se je njena pogodba preprosto prekinila. Omanova je v imenu svoje hčere vodila evidenco ur prisotnosti na delu, pri čemer ji je pisala ure, ko Vrečkove sploh ni bilo v pisarni (npr.: meseca maja ji je celo izplačala 15-odstotkov stimulacije na račun novega koronavirusa).

 

Visok standard plač in drugih ugodnosti, ki so jih deležni zaposleni na FIHO, pa je nadgrajen še z visokim pokojninskim zavarovanjem – 150 evrov na zaposlenega, kar je pred leti zbodlo v oči tudi Računsko sodišče RS. Toda to v očeh strokovne službe FIHO še ni bilo dovolj, zato je Petra Kene, pravnica na FIHO predlagala, da bi za vsakega zaposlenega plačali še dodatnih 50 evrov za zdravstveno zavarovanje, saj bi tako v primeru, če zbolijo, prišli na vrsto preko vrste.

 

PA ŠE TO:

 

Pred časom me je poklical nek gospod in prijavil zanemarjanje ene od uporabnic, katere izvajalec osebne asistence je podjetje Saluto, lastnik katerega je Robert Kene, mož zgoraj omenjene Petre. Toliko naključij na kupu mojemu nemirnemu duhu ni dalo miru, zato sem tudi to podjetje preverila na Erarju in ven je padla zanimiva vsota s strani MDDSZ. Toda tudi to še ni vse – gospod Kene je pridobil skrbništvo nad omenjeno uporabnico, gospa ima namreč odobrenih 24 ur na dan osebne asistence, zaposlenih pa nima dovolj asistentov. Tako nima pomoči 24 ur na dan – si pa ure asistence, zlasti nočne, ki so bolje plačane, piše David - sin Petre in Roberta. Nenazadnje pa je gospa uporabnica prepisala tudi svoje stanovanje na Keneja. In to je zgolj ena od uporabnic podjetja Saluto – sicer jih ima skupno pet (a ne več, saj bi v tem primeru moral zaposliti strokovnega vodjo). Prijavo na pristojne institucije pa smo pred dvema mesecema podali tudi v povezavi z še enim primerom oz. uporabnikom podjetja Saluto.

 

Na prvi pogled nič spornega, nič čudnega, biznis dobro laufa, Petra Kene pa se vozi z novim avtom znamke BMW. Kot smo vedno trdili – na invalidih se dobro služi!

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 


#Kolumne #Elena-pecaric