Članek
Odprto pismo novinarjem v času zaželenega enoumja

Odprto pismo novinarjem v času zaželenega enoumja

Objavljeno Apr 01, 2020

 

Spoštovani novinarji!

Proti spletnim zmerljivcem in grozilcem obstaja učinkovito orodje: imenuje se »ukinitev komentarjev pod novinarskimi prispevki«. Računalniško merjena branost in gledanost padeta, a resnični bralci in gledalci ostanejo … Spletni troli bodo ob izpadu možnosti za spletno izživljanje morda utrpeli neznosne duševne bolečine, morda se bodo znesli nad svojimi bližnjimi, morda pa bodo v pomanjkanju drugih možnosti dvignili roko nad sebe. Lahko jim družno pošljemo rožice v psihiatrične bolnišnice, zapore ali na pokopališča … Bodimo iskreni: spletnih komentarjev razen njih in g. Mazzinija ne bo pogrešal nihče. Količine tistih, ki so kakovostno in smiselno obogatili, dopolnili ali popravili osnovne prispevke, se je v vseh teh letih obstoja v vseh javnih spletnih občilih nabralo manj, kot g. Štefančič jr. napiše v enem tednu.


Druga dokončna rešitev je e-liminacija trolov – blokada dostopa do medijskih vsebin vsakomur, ki žali in grozi, oz. je žalil in grozil. Blokirati je možno uporabnika ali računalnik, s katerega so poslane trolarije – najbolje oboje. Blokirati se jih da tako na osnovnih spletnih straneh kot tudi na družabnih omrežjih.

Najbrž bodo ogenj in pepel bruhali drugje. Tedaj pride na vrsto tretji način, kako jih onemogočiti: vsako trolarijo je treba dosledno prijaviti policiji. Iz lastne izkušnje lahko potrdim, da jih policisti obravnavajo. Če boste policijo zasipavali z njimi in proti najhujšim trolom sprožali tožbe, bo oblast (tudi trenutna) prisiljena najti sistemsko rešitev.

Kak zloben jezik bi lahko rekel, da je trenutna oblast prej del problema kot njegov razrešitelj. A tudi proti oblasti obstaja orožje: razosebimo jo! O oblastnikih nehajmo govoriti kot o ljudeh z imeni in priimki! Govorimo o njihovem delu: »Predsednik vlade je rekel to,« »Predsednik države je obiskal ono,« »Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je zamenjala tega,« »Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve se je nedostojno izražal zaradi onega,« …! Z izgovorom, da ščitite njihovo zasebnost, jim na posnetkih dosledno zabrišite obraze. Zakaj? S povezovanjem njihovih imen, obrazov in dejanj jim dajemo prepoznavnost in moč. Ko smo nehali govoriti o čarovnicah in zmajih, kot da resnično obstajajo, so izginili. Vladarji bodo na ta način postali navadni ljudje – Ivani, Boruti, Aleksandre in Franci – ki se jih da na naslednjih volitvah vreči iz službe in potem pozabiti (ali obtožiti in zapreti, vsaj dokler ne dosežejo upokojitvene starosti po ZUJF-u). In kar je najbolje, njihov potresni ego bo ostal brez hrane in se bo skrčil na manj rušilno velikost …

Največja moč novinarjev pa je v načinu izražanja. Bodite spoštljivi! Seveda bodite tudi sovražni in posmehljivi, vendar med vrsticami, kot v časih izvirnega Velikega vodje … Troli niso sposobni miselno obdelati dvoumnosti. Proti spoštljivemu posmehu so brez obrambe. Na prvo žogo odgovorijo z vsem orožjem, ki ga premorejo (za podroben in poučen seznam posameznih kosov, katerih domet je izključno pod pasom, se obrnite na go. Širovnik). Na drugo žogo pa hočejo odgovoriti, vendar ne vedo kako, in okamenijo – troli pač, ki jih oblije svetloba …

Ob prijetni svetlobi in dobri zabavi noč mine, kot bi trenil …

S spoštovanjem!

o

P.S.: Javna občila, vpisana v razvid medijev, in novinarji z veljavno novinarsko izkaznico smete pismo v celoti objaviti na svojih spletnih in tiskanih straneh ali ga naglas prebrati na zvočnih in videoposnetkih z obvezno navedbo pisca. Zaželeno in dostojno je, da o tem obvestite uredništvo portala Za-misli ter mu posredujete bibliografske podatke oz. spletne povezave do objave. Hvala!

#Kolumne #Gregor-hrovatin