Članek
Dovolj je odločanja o osebni asistenci brez osebnih asistentov!

Dovolj je odločanja o osebni asistenci brez osebnih asistentov!

Objavljeno Dec 16, 2019

Iniciativa za ustanovitev Sindikata osebne asistence

 

Osebni asistenti, komaj letos zakonsko institucionalizirana skupina delavk in delavcev (čeprav to delo nekateri opravljamo že dobrih 20 let), smo se v preteklih tednih združili in oblikovali Iniciativo za ustanovitev Sindikata osebne asistence (IU SOA). Rokohitrsko napovedovanje sprememb in javno problematiziranje ureditve na tako pomembnem področju, ki se je začelo že junija – pol leta po začetku uporabe Zakona o osebni asistenci (ZOA) in zagotovitvi zadostnih finančnih sredstev – nas navdaja s skrbjo, da bo področje deležno velikih, a po našem prepričanju premalo premišljenih posegov.

Ničesar več o nas brez nas

Osebni asistenti smo prvi in neposredni podporniki hendikepiranih, saj jim z našim psihično in fizično napornim delom omogočamo tako golo preživetje, kot tudi samostojno in dostojno življenje ter enakopravno vključenost v družbo. Zato ne moremo pristajati na to, da pristojni zaradi slabo opravljenega pripravljalnega dela že spet brez nas razmišljajo o velikih posegih. V IU SOA zahtevamo, da smo poleg upravičenih uporabnikov osebne asistence in njenih izvajalcev (ti zaposlujejo osebne asistente za posameznega uporabnika) tudi osebni asistenti odslej vključeni v vse razprave in priprave sprememb sedanje ureditve osebne asistence (OA). 

Ne privatno in dobičkonosno, ampak solidarno, dostojno in v korist uporabnikov 

Uradni nosilec zakonskega predloga ZOA je s svojo oceno finančnih posledic zakona leta 2017 morda namerno zavedel Državni zbor in predvidel le za četrtino stroškov (ter hkrati omogočil izvajanje OA kot nepridobitne dejavnosti tudi samostojnim podjetnikom). Toda to ne bi smel biti razlog za nepremišljeno poseganje v ureditev osebne asistence. V Iniciativi za ustanovitev SOA vztrajamo, da se mora OA izvajati zunaj dobičkarske logike in zavezano solidarnosti, dostojnosti ter v korist uporabnikov. Gotovo so namreč tudi nekdanji nedostojni standardi podpore posameznikom oziroma posameznicam z dolgotrajnimi telesnimi, duševnimi, intelektualnimi ali senzoričnimi okvarami pri polnejšem sodelovanju in vključenosti v družbi vsaj deloma privedli k videzu ogromne ter za nekatere očitno nenadejane rasti števila uporabnikov, izvajalcev in osebnih asistentov. Poleg tega v IU SOA pozivamo k ureditvi dolgotrajne oskrbe, saj doživljamo preobremenitve osebne asistence tudi zaradi velikega manka na tem področju, ki je vse do danes brez ustrezne podpore. Obenem opozarjamo na dejstvo, da neodvisno življenje, ki ga hendikepiranim osebam zagotavlja ZOA, ni nikakršen privilegij, temveč konkretna zagotovitev enakopravnosti, ki bi sicer ostala zgolj deklarirana enakopravnost. Bistvo OA ostaja namreč uresničevanje Konvencije o pravicah invalidov, ki je onkraj vsakega pridobivanja profita in privilegijev ter temelji na konkretnem zagotavljanju enakih možnosti, večje neodvisnosti in aktivnosti tako ali drugače hendikepiranih.

Standardi so pot do boljšega življenja

Delo osebnega asistenta je zelo zahtevno, raznoliko in specifično, zato je treba dobro opredeliti standarde za izvajanje tega dela. Tudi na tem področju je država po prepričanju IU SOA zaspala. Zaskrbljujoči sta zlasti arbitrarnost in netransparentnost presoje pravice do izvajanja OA ter lahkotnost registracije izvajanja te dejavnosti. Prav tako za IU SOA  ni sprejemljivo nepreverjanje strokovnega in profesionalnega izvajanja OA, zato je treba storiti vse za določitev in celovito uveljavitev standardov in normativov OA.

Osebni asistenti in asistentke se organiziramo v sindikat, da bi bili slišalni in spoštovani na področju osebne asistence, ki temelji na našem delu. Ne bomo več nevidni in brez glasu. Mi smo tisti, ki lahko priborimo neprofitabilno in solidarno osebno asistenco, ki bo vsem deležnikom zagotavljala človeško dostojanstvo. Zahtevamo takojšnjo vključitev osebnih asistentov v razprave glede sprememb na področju osebne asistence!   

 ------

Za dodatne informacije smo na voljo na e-naslovu Iniciative za ustanovitev Sindikata osebne asistence sindikat.osebne.asistence@gmail.com, pa tudi na telefonski številki 041 585 241 (Iztok Jamšek).


#Kolumne #Elena-pecaric