Članek
Dva Gorenjca o "šparanju"

Dva Gorenjca o "šparanju"

Objavljeno Oct 31, 2019

{youtube OCiETy-IJK0}

Posnetek: Mojca Dular

Kako naučimo otroka ravnati z denarjem?
    Ob svetovnem dnevu varčevanja sta avtorja priročnika Dva Gorenjca o "šparanju" Marko Juhant in Pavel Rihtaršič predstavila kratke in jasne korake finančnega opismenjevanja otrok. Med drugim sta odgovorila na vprašanja: Kako otroka učimo ravnanja z denarjem, če ga imamo malo, kako, če ga imamo več? Kakšne so pasti za starše in kako jih otroci nastavijo? Kaj storiti, kadar otrok reče: "Vsi imajo, le jaz ne!" Kako je z žepnino, s "prvim računom"? Kakšne naloge, povezane z denarjem, postavimo otrokom pri različnih starostih?
    Tudi otroci morajo ugotoviti, kako je z varčevanjem, s služenjem denarja, z zamenjavo denarja za storitev in podobno.

    Kako pa lahko sami bolje upravljamo premoženje?
    Kako naj krmarimo med prihodki in odhodki? Kako izberemo pravo izmed možnosti, ki so nam na voljo pri upravljanju premoženja? Ali obvladamo tveganja pri zadolževanju? Je zadolževanje za doseganje naših ciljev in izpolnjevanje želja sploh primerno? In kako obvladamo izredne dogodke, ki imajo za posledico izpad dohodka? Kaj pa preskrba za starost?

Avtorja sta postregla s pomembnimi poudarki in napotki za zaščito premoženja v družini. Denar in premoženje ne smeta biti več "bav-bav", saj sta del našega življenja.


O avtorjih

    Marko Juhant, specialni pedagog, strokovnjak za področja vedenja in vzgoje otrok, mladine in izzivov sodobne družine, avtor knjig. Svoje izkušnje in spoznanja iz dolgoletnega dela z otroki v obliki predavanj s konkretnimi primeri iz vsakodnevnega življenja prenaša na učitelje, vzgojitelje, starše in otroke, in
    Pavel Rihtaršič, premoženjski svetovalec in specialist za poslovne rešitve na področju plemenitih kovin. Ima več kot 18 let izkušenj v svetovanju.


#Nadrejena-rss #Subkultura