Članek
Roman Kirn: V službi diplomacije

Roman Kirn: V službi diplomacije

Objavljeno Apr 18, 2018

{youtube afsOxl7bqNE}

Posnetek: Sonja Kopinč

Roman Kirn je začel svojo poklicno pot kot slovenski diplomat v Beogradu in jo končal kot slovenski veleposlanik v Haagu, po naključju prav na dan razglasitve razsodbe arbitražnega sodišča o slovensko-hrvaški meji. V teh desetletjih se je zgodilo več, kot bi lahko katerikoli diplomat pričakoval v svoji karieri: nastala je nova država, Slovenija.

Kot marsikdo od nas ima Roman Kirn svojo posebno zgodbo o tem, kje je bil ob razglasitvi samostojnosti Slovenije in v času desetdnevne vojne, le da je njegova zgodba ena tistih, ki so pomembno vplivale na potek dogajanja. V odločilnih trenutkih, ko je jugoslovanska armada napadla Slovenijo, je bil službeno v Helsinkih in je imel priložnost, da udeležence Sveta Evrope in mednarodno javnost takoj seznani z dogajanjem. Sodeloval je tako pri nastajanju samostojnega zunanjega ministrstva kot pri pridobivanju mednarodnega priznanja Slovenije in pri oblikovanju njene zunanje politike.
Slovenijo je spremljal na njeni poti do najpomembnejših zunanjepolitičnih ciljev, članstva v EU in Natu, med drugim je bil veleposlanik Slovenije pri OVSE na Dunaju, pri OZN v New Yorku in v ZDA. Spomini Romana Kirna so spomini na življenje v službi diplomacije, spomini nekoga, ki dobro pozna Slovenijo in dobro pozna svet. V knjigi ne opisuje le svoje diplomatske kariere, temveč tudi kritično presoja dobre in slabe plati slovenske diplomacije v preteklosti, ocenjuje trenutno stanje v zunanji politiki ter razmišlja o prihodnosti slovenske diplomacije.

Tak razmislek pa je danes še kako potreben: po besedah dr. Boštjana Udoviča iz predgovora je knjiga V službi diplomacije »pričevanje časa, pričevanje, ki je izjemno dragoceno, predvsem pa nujno, če želimo skupaj graditi diplomacijo, ki bo zmogla narediti vse, da bo Slovenija ponovno zgodba o uspehu«.

 Z avtorjem se je pogovarjal dr. Boštjan Udovič.

Organizator dogodka Center za mednarodne odnose (FDV) in založba Modrijan.


#Nadrejena-rss #Subkultura