Članek
Priprava podzakonskih aktov za Zakon o osebni asistenci

Priprava podzakonskih aktov za Zakon o osebni asistenci

Objavljeno Mar 03, 2017

 

Ljubljana, 3.3.2017

 

 

Zadeva: Priprava podzakonskih aktov za Zakon o osebni asistenci

Spoštovani!

Zakon o osebni asistenci je bil dne 27.2.2017 objavljen v Uradnem listu RS (št. 10/17). Vljudno vas torej naprošamo, da konkretno določite časovnico za pripravo vseh podzakonskih aktov, ki so potrebni za operativnost Zakona o osebni asistenci. Vsi podzakonski akti, pravilniki in obrazci morajo biti izdelani najkasneje do 30.6.2018. Zakon mora namreč s 1.1.2019 stopiti v veljavo, brez priziva ali odloga! Ne glede na takratne politične razmere in dogajanje v družbi.

V praksi to pomeni, da obstoječi uporabniki, ki smo življenjsko odvisni od osebne asistence in jo potrebujemo prav vsak dan (vključno s prazniki, nedeljami in dopusti), ne moremo imeti izpada te pomoči. Med sedanjimi programi in zakonom ne sme biti prekinitve, saj bi se s tem dobesedno  ogrozila življenja ljudi. Prav tako pa mora biti s tem  datumom tudi novim uporabnikom omogočeno polnopravno uživanje pridobljenih pravic. 


Zato pričakujemo, da se bo kar najhitreje na pristojnem ministrstvu oblikovala ustreznem delovna skupina kompetentnih ljudi in z veseljem bomo tvorno sodelovali. Zavedamo se, da morda zvenimo nestrpno, a nas žal naše dolgoletne izkušnje učijo, da je bolje ropotati in delovati prej, kot pa zvoniti in jokati po toči. Prav tako imamo tudi močno bojazen, da bi lahko pisanje podzakonskih aktov za Zakon o osebni asistenci kakorkoli lahko pogojevalo/omejevalo s pisanjem vsebine Zakona o dolgotrajni oskrbi. Upamo, da je naša skrb povsem odveč in da se bo vse odvijalo gladko in hitro, tako kot se edino spodobi po tolikih letih agonije in hrepenenja.

Naj še enkrat jasno in glasno podčrtamo ter poudarimo, da osebna asistenca ne sme temeljiti na medikalizaciji, ampak na človekovih pravicah!

V pričakovanju vaših konkretnih odločitev, vas lepo pozdravljamo.

 

Predsednica,

strokovna vodja programa

Elena Pečarič

#Kolumne #Elena-pecaric