Članek
Ko psihiatri obmolknejo

Ko psihiatri obmolknejo

Objavljeno Mar 25, 2016

{youtube u9s944ekWhg}

Pogovor vodila: Barbka Špruk

Posnetek: Mirjana Brelih

Sem Mihael Toš, v zamejstvu in tujini tudi Tosch. Moje izkušnje s psihiatrijo so zelo pestre, ampak, da v meni niso pustile globokih neozdravljivih sledi, sem jih iz morebitnih travm raje pretvoril v življenjske nauke. Po tem, kar se mi je pripetilo in zgodilo, sem tako postal še močnejši. Kar ne ubije, plemeniti in jača. Na ta način sem udejanil tudi modrost Cankarja iz Hlapcev, ki se glasi: „Ni je knjige bolj dragocene, nego je knjiga lastnega duševnega trpljenja.“ Zato sem se že pred leti odločil, da bom to dragocenost realiziral povsem konkretno in vzpostavil celoten projekt z imenom Sanitas, kar pomeni zdravje. Ni zgolj ena knjiga, ampak je celotna digitalna knjižnica, ki se sproti nadgrajuje.


Omeniti moram, da moja zgodba ne spada med tiste, kjer so ljudje imeli težave in jih je psihiatrija potem bremenila ali dotolkla. V mojem primeru so mi po prometni nezgodi na šarlatanski način postavili zmotno diagnozo in me z neprimernimi metodami v dokaj veliki meri dotolkli. Ampak, poudarim, dotolkli da, potolkli ali uničili pa ne. S samoiniciativnostjo sem proces postopoma pretvoril v nekaj, kar zame ni bilo pogubno. Bi pa pod pogoji bilo, v kolikor se ne bi sam aktiviral v ustrezni meri. Ko si enkrat v tem kolesju, si zgolj nepomemben element.


Torej, kot človek, ki sem doživel in preživel kolesje psihiatrije, lahko zapišem, da je v veliki meri odvisno tudi od prizadetih, ali bo ta izkušnja zanje pogubna ali življenjska. Jaz sem jo pretvoril v življenjsko, že zato, ker ne dopuščam, da bi me pogubilo nekaj, česar nisem sam ustvaril ali bolje rečeno zagrešil. Prav tako ne dopuščam, da me uniči nek arhaični zgrešeni sistem, katerega doktrin ne priznavam. V tistih res hudih primerih lahko zgrešeno psihiatrijo primerjamo z inkvizicijo. Obsojen/a brez možnosti obrambe. 


Svoje izkušnje od operacije nosu preko prometnih nezgod do psihiatrije, rešitve iz destruktivnega kolesja in poti do ozdravitve sem delno orisal v videointervjuju. Eden izmed temeljnih naukov se glasi, bistvena je ustrezna diagnostika, ki potrdi, ali so metode psihiatrije sploh potrebne. Najbolj bistvena za ozdravitev pa je samoiniciativnost. Če si ne pomagaš sam/a, ti kdo drug ne bo.


Zavedajmo se, na zdravorazumski točki zgrešena psihiatrija obmolkne. Ni razloga, da bi se bali nečesa, kar je v svojem učinku škodljivo ali pogubno.
Moji projekti so dostopni na naslovih:
www.ozdravitev.info , www.sanitas.name , www.youtube.com/user/TOSCHMEDICUS

     

#Nadrejena-rss #Subkultura