Članek
JJ in odsluženi prostitutki

JJ in odsluženi prostitutki

Objavljeno Mar 23, 2016

Prebivalci te dežele smo že navajeni, da v javnost letijo izjave politikov, ki so kot kosti, s katerimi se je mogoče ukvarjati, kar pomeni, da jih je mogoče glodati. Včasih je tako ukvarjanje potrebno in koristno, saj so nekatere izjave učinek delovanja pomembnih družbenih in političnih dejavnikov, ki oblikujejo naš vsakdanji svet. JJ torej mirno zapiše: Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C im Mojce PŠ. Eno za 30€, drugo za 35€. Ob branju te izjave se mahoma porodi nekaj zanimivih in ne preveč zahtevnih vprašanj. Zakaj bi namreč JJ-ja zanimalo, kdo je prostitutka in kdo ni? Kakšen interes bi utegnil imeti za ugotavljanje, katera ženska je odslužena prostitutka in katera ni? Možnih je več odgovorov. Tudi zato, ker je JJ moški, prostitutki, o katerih spregovori, pa sta nedvomno ženski.


Prvi odgovor. JJ-ja bi vse skupaj zanimalo le v primeru, ko bi potreboval usluge prostitutk. Logično bi bilo, da bi se prav zato pozanimal, katere prostitutke so na voljo, gotovo pa bi ga tudi zanimalo, kaj ponujajo in po kakšni ceni. Čisto normalno je, da ima človek želje po seksu, in enako normalno je, da svoje želje pove prostitutki, saj je njena delovna dolžnost, da zadovoljuje želje. Želje lahko pove tudi kaki drugi ženski, toda če ne gre drugače, se obrne na prostitutko. Ljudje imajo včasih tudi zelo nenavadne želje.

Zadeva seveda ni zelo preprosta, kajti prostitutka ima pravico povedati, katere želje zadovoljuje in katerih ne zadovoljuje in ni pripravljena zadovoljiti za noben denar. Enako ima pavico povedati, koliko kaka usluga stane, saj je delavka, delo pa ni zastonj; zlasti ni zastonj v kapitalizmu, kot je obče znano.

Če torej človek ne more zadovoljiti svojih želja pri eni prostitutki, ker je na primer predraga ali pa ne zadovoljuje želja, ki jih ima klient, se ta obrne na drugo prostitutko. Z malo sreče prej ali slej naleti na tako, pri kateri dobi, kar želi. Obstaja tudi možnost, da navsezadnje ostane praznih rok, saj imajo tudi prostitutke etični kodeks, ki se ga držijo, toda to zdajle ni zelo pomembno.

Ker je vse to v normalnem svetu že dolgo sprejeto, normalno in pričakovano, bi se JJ lahko pozanimal, kako zadeve stojijo. In poizvedovanje bi mu na primer postreglo s podatkom, da so nekatere prostitutke že odslužene, da so druge v zasluženem pokoju in da tretje ne zadovoljujejo posebnih želja, ki bi jih utegnil imeti JJ.

Ko bi JJ dobil vse podatke, ki jih potrebuje, jih zbral in povezal v zgodbo, bi jih lahko objavil. Tega ne bi naredil iz zlobe ali škodeželjnosti, temveč bi to storil zato, da bi drugim potencialnim uporabnikom uslug prostitutk prihranil čas. Danes tako vesoljna Slovenija ve, kateri prostitutki sta odsluženi, kar pomeni, da so njune storitve zelo poceni. Časi namreč niso ravno rožnati, zato je dobro vedeti, katera prostitutka je poceni, saj ljudje nimajo veliko denarja, poleg tega pa morajo tudi zategovati pas, kar je prav tako obče znano.

Nimajo ga, če ne pripadajo eliti, ki pa ji pripada JJ. Tukaj se zadeva še nekoliko bolj zaplete in je povezana z drugim odgovorom na začetni vprašanji.

Drugi odgovor. JJ se prav gotovo dobro zaveda, da pripada eliti. Ta lahko dela, kar hoče, ima pa tudi veliko denarja. Ker lahko dela, kar hoče, to pa lahko dela natanko zato, ker ima veliko denarja in moči, njenim pripadnikom ni treba ugotavljati, ali so izjave, ki jih trosijo naokoli, resnične ali ne.

Tako na primer ni treba preveriti podatka, da je Evgenija C. odslužena prostitutka. V svetu brez meja preprosto rečeš, da je odslužena prostitutka, in pika. Gospa po meni dostopnih podatkih sicer ni prostitutka, kar pomeni, da tudi odslužena prostitutka ne more biti. Če nimaš v roki jabolka, tako ne moreš reči, da je jabolko, ki ga nimaš, rdeče barve, saj je to logično, logika pa je tudi sicer zelo korista zadeva. Toda jaz ne spadam med elito.

Mogoče je, da nimam vseh objektivnih podatkov glede dejavnosti, s katerimi se ukvarja v svojem življenju Evgenija C. Na tem kraju se zato zastavi vprašanje, ali sploh hočem imeti take podatke. Jaz na primer nimam nobene želje po prostitutkah, zato me ne zanimajo. Ne zanimajo me njihove usluge, ne zanimajo me ceniki, ne zanima me, katera je odslužena in katera ni.

Toliko o prostitutkah. Možno pa je tudi nadaljnje razmišljanje, kajti JJ ni kdorkoli, kot rečeno. Vsakdo v Sloveniji ga pozna, zato moramo njegovo izjavljanje presojati tudi v luči tega sorazmerno preprostega dejstva, ki pa ima veliko težo.

Tretji odgovor. Zapis o odsluženih prostitutkah je mogoče razumeti tudi kot preprosto in ne preveč zahtevno metaforo, saj nismo neumni. Evgenija C. in Mojca PŠ. sta namreč novinarki, in ne prostitutki. Pravzaprav sta zelo dobri in pogumni novinarki. In ker sta taki, gresta nekaterih ljudem na živce. Katerim?

Novinarki gresta na živce tistim ljudem, ki se bojijo, da bi utegnili s svojim raziskovanjem razkriti kake nepravilnosti, nečednosti, norosti in zločine, saj nekateri novinarji to delajo, iz sicer iz moralnih in etičnih razlogov.

Torej smemo sklepati. Zadeve so medsebojno povezane in se niso čisto po naključju znašle na kupu. Morebitna razprava o odsluženih prostitutkah bi bila lahko vezana na trenutno politično dogajanje v tej deželi. In takoj pade v oči podatek, da gre zadnje čase stranki, katere prvak je natanko JJ, sorazmerno dobro, če sodimo po javnomnenjskih raziskavah. Stranka pridobiva na ugledu, če smemo tako reči.

Vprašanje je, če gre res za ugled, saj število ljudi, ki podpira neko stranko, še ne pomeni tudi njenega ugleda. Pomeni priljubljenost, kar pa ni isto. Ko govorimo o ugledu, količine niso zelo pomembne.

In kako se domnevni ugled stranke povezuje z izjavo o odsluženih prostitutkah? Ali ni nemara ravno nasprotno? Povezava je lahko tudi taka, da na prvi pogled niti ni razvidna.

Čisto mogoče je, da si je JJ s to izjavo skopal politični grob. Toliko časa je hodil po robu, da je končno padel vanj.

 

 

 

#Kolumne #Dusan-rutar