Članek
Jaz nisem v vojni

Jaz nisem v vojni

Objavljeno Nov 25, 2015

Evropsko politiko je zajela norost. Francozi pravijo, da smo v vojni in 28 članic EU se s tem strinja. Borili se bomo proti teroristom. Zdaj smo članice NATA, ki nas je tudi 28, napadle še Rusijo in sestrelile njihovo letalo. Rusi se borijo proti teroristom, mi pa proti Rusom. Zmeda je popolna. Slovenci smo seveda povsod zraven, hkrati pa se pripravljamo še na invazijo z juga in postavljamo vojaške prepreke. A tudi severno od nas postavljajo vojaške ovire. Celo slovenski politiki ne vedo več: kdo, s kom, proti komu, za koga? 


 

Jaz se teh vojnih igric ne grem. Preprosto nisem zraven. Nisem se strinjal z vstopom v NATO; nisem se strinjal z invazijo na Irak, ki je “rodila” najstrašnejše vrste terorizma; sestrelitev ruskega letala se mi zdi čista norost. Nekdo pač želi zaustaviti povezovanje ključnih držav za rešitev konflikta na Bližnjem vzhodu, za kar si prizadeva še zlasti Rusija. Le modrosti ruskih politikov se lahko zahvalimo, da na sestrelitev svojega letala ne odgovarjajo z enako mero.

 

Smo res tako neumni, da bomo zabredli v novo vojno nepredstavljivih razsežnosti. Ali je politikom jasno, da širitev konflikta lahko pomeni uporabo še hujših orožij, nazadnje tudi jedrskega. Si res to želimo. To niso več igrice političnega prestiža in nabiranja političnih točk, to je igranje z usodo sveta.

 

Kdor opleta z vojno, pa če tudi samo z besedami, je preprosto ne-razumen, ne-umen, torej človek, ki mu je uporaba razuma nekaj zelo tujega. Razumen človek si v 21. stoletju ne želi vojne, nikakršne. Razumen človek bi vse naredil za mir, za strpnost, za diplomatske rešitve, za pravičnost.

 

Cenjeni francoski narod, zelo vas spoštujem, ampak nisem zraven v vaši vojni proti terorizmu (razen če bo ta vojna pod okriljem Združenih narodov, hkrati s celovitim reševanjem dolgotrajnega bližnje-vzhodnega konflikta, ki vključuje tudi Palestino, Irak, Sirijo in druge države te izmučene regije).

 

Cenjeni ruski narod, absolutno se ne strinjam s sestrelitvijo vašega letala in vas prosim, da še naprej ohranjate zdrav razum, ki ga v zahodni politiki skorajda več ni.

 

Jaz nisem v vojni.

#Kolumne #Rok-kralj