Članek
Demokracija in begunci kot SPAM

Demokracija in begunci kot SPAM

Objavljeno Sep 11, 2015

SPAM je splošno sprejet izraz za nadležno, vsiljeno, nezaželeno ali nenaročeno elektronsko pošto (Wikipedija). Programi za e-pošto nam omogočajo, da se tovrstna sporočila samodejno preusmerjajo v poseben predal, ki ga običajno niti odpremo ne; po določenem času pa se ta sporočila samodejno izbrišejo. A zdi se, da oznaka SPAM ne velja samo za nezaželena sporočila, med katerimi so običajno predvsem reklame in ponudbe za lahek zaslužek, temveč tudi za državljanske pobude.


Pred kratkim je organizacija za človekove pravice Amnesty International Slovenija oblikovala apel ministrici za notranje zadeve in predsedniku vlade, v katerem jih vsak podpisnik posebej poziva, naj Slovenija ne vrača beguncev na Madžarsko. Apel predstavlja posebno obliko državljanske akcije, kjer številni posamezniki z osebnimi e-mail sporočili skušajo vplivati na ključne politične odločevalce v državi v povezavi z določenimi družbenimi problemi.

A sporočilo državljanov je SPAM - nezaželeno, vsiljeno, nadležno. Kajti po podpisu apela na straneh Amnesty International Slovenija, na elektronsko pošto prejmete takšnole sporočilo:

POVRATNICA: V zvezi z dokumentom ***SPAM*** Slovenija beguncev ne sme vrniti na Mad??arsko

Pri Amnesty International so takšen odziv očitno pričakovali in ob apelu zapisali: “Ne skrbite, če dobite povratnico, v kateri piše SPAM. Jih bomo opozorili, naj pogledajo tudi tja.”

Pa vendar se nam poraja vprašanje: Ali najvišji državni organi e-pošto svojih državljanov prištevajo med SPAM? Mar je demokracija aktualna samo na volilni dan, potem pa je treba za štiri leta, oziroma do naslednjih volitev, utihniti? Morda pa politiki mislijo natanko takole: demokracija je nadležna in morda celo nezaželena; demokracija je SPAM.

Poraja pa se še eno vprašanje: Morda pa so begunci razlog za SPAM? Politiki nam nevede sporočajo, da so begunci nadležni, vsiljeni, nezaželeni in nenaročeni; begunci so SPAM.

Vse je bilo tako lepo, ravno BDP je spet začel rasti, zdaj pa tile begunci - res, ni lahko biti predsednik republike Slovenije ali slovenska notranja ministrica. A realnost je še vedno lepa, če demokracijo in begunce preprosto strpaš pod SPAM.

državljan SPAM

 

#Kolumne #Rok-kralj