Članek
Analiza življenja v institucijah - kako odpreti vrata v življenje

Analiza življenja v institucijah - kako odpreti vrata v življenje

Objavljeno Sep 03, 2015

{youtube 2G4k7XEaclQ}

Posnetek: Mojca Dular & Mirjana Brelih

Mreža za deinstitucionalizacijo – MDI, je dne 31.08.2015 v City hotelu v Ljubljani, predstavila »Analizo sistema institucionalnega socialnega varstva in možnosti nevladnih organizacij za zagotavljanje storitev v skupnosti za načrtovanje in uresničevanje procesov deinstitucionalizacije v Sloveniji«, kot rezultat 1 letnega delovanja. 

Podatki, ki ponazarjajo stanje institucionalizacije v Sloveniji so naslednji: V domovih za starejše občane je nameščenih 945 ljudi, ki so mlajši od 65 let. V socialno varstvenih zavodih, v centrih za usposabljanje, delo in varstvo, v kombiniranih socialno varstvenih zavodih in v bivalnih enotah varstveno delavnih centrov je skupno 3.241 oseb v starosti od 18 do 65 let. Raziskovalci pričujoče analize ocenjujejo, da bi okoli 15.000 ljudi potrebovalo storitve v skupnosti.

Za zaključek pa še citat uporabnice živeče v instituciji: »Ni bila moja odločitev da pridem sem, to so naredili proti moji vednosti in za mojim hrbtom. Psihiater in osebje. Drugi ljudje, brez moje vednosti. Bila sem tudi v Idriji. Nisem bila zadovoljna ne tukaj in ne tam. Jaz bi želela ostati doma in se popraviti, če bi mi kdo razložil kaj in kako. Edino mentorico imam, delavko tukaj, ki se zavzema zame«; in uporabnika živečega v instituciji:  »Nimam izbire s kom bi živel. Sem s petimi v eni sobi. Prej sem bil s štirimi in je bilo še ok.«


#Nadrejena-rss #Subkultura