Članek
Zapreti šole, odpustiti učitelje

Zapreti šole, odpustiti učitelje

Objavljeno Aug 05, 2015

Potem, ko so globalni finančniki “uredili” grško krizo in ljudi obrali do kosti, se njihova aktivnost nadaljuje. Portoriko, karibska država, ki ima status ozemlja ZDA, je uradno bankrotiral.


Guverner Alejandro Garcia Padilla je oblikoval “delovno skupino”, ki naj bi do konca poletja naredila načrt za izhod iz krize. Toda skupina 34-ih hedge skladov, pod vodstvom Fir Tree Partners, že ima izdelana priporočila in sicer: zapreti nekaj šol, zmanjšati subvencije univerzam in odpustiti učitelje. S tem bi odplačali del dolga. (Hedge funds want Puerto Rico to close schools)

Hedge skladi so “morski psi v oceanu globalnih financ”. Te ustanove se ukvarjajo izključno s finančnimi špekulacijami. Hedge skladi zbirajo kapital investitorjev in ga investirajo naprej ter pri tem služijo bajne denarje; ukvarjajo se izključno s služenjem denarja preko zapletenih in nerazumljivih finančnih instrumentov. Države nad njihovim delovanjem skorajda nimajo nobenega nadzora. V hedge sklade običajni ljudje sploh nimajo dostopa, temveč zgolj tisti, ki so dovolj bogati.

Morda se komu zdi to pošteno opravilo, a špekulativni zaslužki finančnih ustanov so vedno dobljeni na nekogaršnji račun. Če nekdo dobi, nekdo drug izgubi. In tisti prvi dejansko ničesar ne ustvari, temveč preko neskončno zapletenih finančnih mehanizmov izčrpava “ekonomsko telo” celotne družbe.

Morda doslej to ni bilo vidno, a zdaj je stvar jasna: račun za bogatenje najbogatejših dobi celotna družba. Šole so v očeh bogatih investitorjev zgolj odvečen strošek oziroma ovira za njihove še večje zaslužke.

Zaprimo torej šole, odpustimo učitelje. In zdravnike. In uradnike. In vse druge javne uslužbence. Preprosto. Zakaj delati zapletene načrte, zakaj oblikovati delovne skupine. Svet finančnikov je v resnici skrajno preprost.

 

#Kolumne #Rok-kralj