Članek
O tem, kar sledi

O tem, kar sledi

Objavljeno Jul 28, 2015

Celo mainstream ekonomisti že vedo, da kapitalizem ne more trajati, kar pomeni, da je stanje zelo hudo, kajti prepričanih ljudi skoraj ni mogoče prepričati v kaj drugega, kot je to, v kar pač verjamejo in glede česar so prepričani, zato pišejo knjige in razmišljajo, kaj mu bo sledilo. A ker so mainstream, vendarle ne morejo iz svoje kože, zato razmišljajo tako, da ne bi preveč prestrašili ljudi, in sicer: še vedno bomo živeli v kapitalizmu, le imenoval se bo nekoliko drugače; nikakor se ne bo imenoval socializem ali komunizem, seveda. In zlasti bodo vsi srečni, saj bo kapitalizem ali karkoli že proizvedel toliko novih dobrin, da si tega še predstavljati ne moremo. Mnogo manj pa razmišljajo o podnebnih spremembah, ki bodo tako spremenile življenje na Zemlji, da bo v zadnji instanci čisto vseeno, kako se bo imenoval sistem družbenega življenja čez nekaj let. Če bo o njem sploh še mogoče govoriti in če bomo sploh še tukaj, da bi govorili, saj je znano, da na Zemlji o kapitalizmu lahko govorijo le ljudje, ne pa tudi šimpanzi, kamele, kokoške ali pižmovke.


Zanikovalci podnebnih sprememb radi poudarijo, da se je vreme vselej spreminjalo in da sedanje spremembe niso nič novega ali celo posebnega. Odgovor na njihov argument je zelo preprost: seveda se je in tudi v prihodnosti se bo, saj drugače sploh ne more biti. Zanikovalci zato uporabljajo kot argument trivialno resnico, da se svet ves čas spreminja, ker je to preprosto v njegovi naravi. Argumentirajo torej podobno, kot če bi trdili, da je trava zelena in da je tri krat tri devet. Oboje je namreč res, toda to ni argument zoper trditev, da je oni gospod predebel, ker ima sto petdeset kil in poje preveč kalorij, obenem pa se premalo premika, saj zlasti sedi pred televizijo ali pa nažiga video igre.

A bodimo resnejši in si oglejmo podatek. Letos so se oceani na severni polobli zelo segrevali, zato je bila junija letos povprečna temperature površine oceanov višja od povprečja, ki velja za celotno 20. stoletje, za 0,87°C, če seveda zaupamo podatkom, ki jih je objavila NOAA. In če zaupamo prerokovalcem, astrologom, piscem horoskopov, bajaličarjem, čarodejem, ljudem, ki gledajo v zoc, in drugim napovedovalcem prihodnosti, potem bi lahko zaupali tudi znanstvenikom, kajne?

Podatek, ki sem ga navedel, je izjemno pomemben, če ga primerjamo z nekim drugim podatkom, saj sam po sebi ne pove kaj dosti.

Primerjava je tale. Znanstveniki so ugotovili, da je bilo v preteklosti včasih še bolj toplo, kot je danes. Zanikovalci bi seveda lahko veselo ugovarjali in rekli: saj to ves čas govorimo, pa nas nočete slišati. Seveda govorijo, le da ne pojasnjujejo podatkov, kot bi bilo treba. In govorjenje ni isto kot razlaganje ali pojasnjevanje, kot je obče znano.

Ko je bilo torej topleje kot danes, pred mnogimi leti, so bile povprečne temperature le za nekaj desetink stopinje višje, kot so danes. Super.

Ali pa tudi ne, kajti takrat se je dogajalo še vse kaj drugega. Led se je zaradi takih temperatur veselo talil, kot se tudi sicer tali, če je okoli njega preveč toplotne energije, in oceani so se dvigovali, saj je v njihovi naravi, da se dvigujejo, če se vanje steka velikansko veliko vode: za 5 do 9 metrov višji so bili kot danes.  

Če se bodo oceani jutri dvignili za 9 metrov, si niti v najhujših nočnih morah ne moremo predstavljati, kakšna katastrofa za civilizacijo bo to.    

In dvigovali se bodo, kajti temperatura na Zemlji ni nehala rasti včeraj, ko se je malo ohladilo zaradi dežja, temveč bo naraščala, ker ljudje veselo spuščajo v zrak gigantske količine ogljikovega dioksida, dušikovega oksida, saj pridno kmetujejo in pridelujejo hrano, pridružujejo pa se jim krave & biki z metanom.

Segrevanje se bo torej nadaljevalo in nič ne bo, kot je. Tudi kapitalizem, tu imajo ekonomisti čisto prav, se bo močno spremenil. Ali pa se bo tako spremenil, da bo kar ugasnil.

Znanstveniki napovedujejo dvig temperature oceanov za 2 stopinji do leta 2030, kar bo pojutrišnjem. To niti približno ne pomeni do konca stoletja, kakršna je sicer mantra. Temperatura na Arktiki torej utegne že zelo kmalu biti višja, kot je bila v tistem obdobju, ko se je led pospešeno talil in so se oceani enako pospešeno dvigovali.

Ne živi junak, ki bi preprečil taljenje ledu na Arktiki in na Grenlandiji, in ne obstaja junakinja, ki bi preprečila dvigovanje oceanov za nekaj metrov.

Ko me bralci sprašujejo, zakaj kolumne pogosto zaključim z vprašanjem Koliko časa še?, še ne vedo, da je vprašanje retorično, kajti čas se odšteva in v resnici ni vprašanje, koliko časa bo vse skupaj še zdržalo, saj vemo, da ne bo prav dolgo.

Nič ne verjamemo, temveč vemo. Številke so na žalost srhljivo natančne in objektivne, obenem pa tudi neizprosne. Nobena sofistika jih ne more razložiti tako, da bi bila naša zavest potolažena in bi še naprej uživala v neoliberalnem hedonizmu.

Segrevanje Arktike pa ne bo le dvigovalo oceanov, temveč bo porušilo tudi harmonijo na njihovem dnu, pod katerim so velikanske količine metana. Ne le biki & krave torej …

Velike količine metana v zraku bodo pospešile njegovo segrevanje, posledično pa segrevanje oceanov. Napovedi znanstvenikov so neizprosne: do leta 2020 (!) se bo temperatura na Arktiki dvignila za 4 stopinje Celzija, do leta 2030 pa za šest stopinj!!!! In raje ne zapišem, za koliko se bo dvignila do leta 2052.

Mainstream ekonomisti pa kljub vsemu razglabljajo, kako bo ime kapitalizmu, ko bo na trgu še več informacij, še več znanja, še več robotov, še več zmogljivih računalnikov. Vsi ljudje se bodo lahko ukvarjali z informacijami, ugotavljajo, z znanjem, vsi bodo kreativni, roboti bodo delali, ljudje se bodo zabavali.

Nič novega pod soncem torej: še več istega. Drugo ime za kapitalizem pa je natanko to.

Resnično: še več istega, to je toplotne energije v ozračju in v oceanih, utegne že zelo kmalu uničiti civilizacijo. Z informacijami, znanjem, roboti, računalniki in ljudmi vred.

 

#Kolumne #Dusan-rutar