Članek
Vladna poletna razprodaja

Vladna poletna razprodaja

Objavljeno Jul 14, 2015

Izvleček določil Zakona o varstvu potrošnikov in Pravil pri sezonskih razprodajah tekstilnega blaga in obutve, ki jih je sprejela Trgovinska zbornica Slovenije se glasi (Zveza potrošnikov Slovenije):

- poletna sezonska razprodaja tekstilnega blaga in obutve se ne sme začeti prej kot drugi delovni ponedeljek v mesecu juliju (letos je to 13. julij);

- datum in trajanje sezonske razprodaje v posamezni prodajalni določi trgovec, vendar lahko razprodaja traja največ 60 dni;

- podjetje mora razprodajo objaviti na krajevno običajen način, objava mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne prodaje;

- blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in znižano ceno;...


Poletni čas je običajno čas razprodaj. Letos so se najpopularnejše razprodaje - tekstilnega blaga in obutve - uradno začele 13. julija. Številnim trgovcem pa se je letos pridružil še en velik ponudnik blaga - Vlada Republike Slovenije. Njen asortiman se nekoliko razlikuje od ponudbe ostalih trgovcev, saj ne prodaja le posameznih kosov blaga, temveč kar celotna podjetja - z ljudmi, zemljo in fikusi vred. A v kapitalizmu je itak vse blago - od šivanke do vesoljske ladje, od zobotrebca do podjetja, od posameznika do države - tako da je čisto vseeno ali ponujate par nogavic ali cel Telekom. Posel je posel, razprodaje so razprodaje in popusti so popusti. Kapitalizem pač.

A Vlada RS, ta trenutno največji trgovec v državi, je nekoliko pohitela in že pred 13. julijem prodala banko - NKBM. (Če to ni kršitev Zakona o varstvu potrošnikov in Pravil pri sezonskih razprodajah tekstilnega blaga in obutve?) Banko je prodala z znatnim popustom. Pri tej prodaji je bil popust namreč kar 100-odstoten ali z drugimi besedami: banka je bila kupcu podarjena. Ameriški finančni sklad Apollo (skupaj z banko EBRD, ki je bila zraven za lepši videz) je banko sicer kupil za 250 milijonov evrov (Primorske novice), a NKBM ima vsaj 250 milijonov evrov prostega kapitala (Mladina), kar za trgovca pomeni zaslužek v višini 0 evrov.

V resnici pa je “trgovec” pridelal velikansko izgubo, saj je moral banko prej dokapitalizirati z 870 milijoni evrov; realna vrednost banke je bila ocenjena na vsaj 500 milijonov evrov, pa še jamstva lahko kupnino znižajo za nadaljnih 100 milijonov evrov (zaradi tožb razlaščenih lastnikov podrejenih obveznic). V kapitalizmu pač lahko vsak lastnik prodaja tudi z izgubo; malce nerodno je le to, da vlada pravzaprav ni lastnik, temveč upravljalec državnega premoženja. A pustimo te “malenkosti” ob strani.

Zdaj se bo vlada smelo podala naprej in (raz)prodala še drugo blago, ki leži na njenih zaprašenih policah, najprej Telekom. Upamo, da se bodo tokrat držali pravil, saj vemo, da mora objava popustov “vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne prodaje” in da mora biti blago, “ki je na razprodaji, označeno s ceno pred znižanjem in znižano ceno.” Saj veste, ni je čez transparentnost ter visoke moralne in etične standarde, ki jih “direktor Vlade RS d.o.o.” tako rad izpostavlja in ponavlja.

Da pa bi Vlada poslovala še bolj transparentno, ji predlagamo, da svoje pročelje polepi z veliki plakati o popustih pri prodaji podjetij (npr.: VELIKA POLETNA RAZPRODAJA DRŽAVNEGA PREMOŽENJA; DO 100-odstotno ZNIŽANJE CEN; DVE PODJETJI ZA CENO ENEGA; CENEJE NE GRE; NAJCENEJŠI TELEKOM V EVROPI), natisne velike obcestne džambo plakate in po zgledu drugih trgovcev posodobi svojo spletno stran.

Sicer pa so nam nedavna maratonska grško-evrska pogajanja razkrila kam pes taco moli. V skladu s sporazumom mora biti ustanovljen poseben sklad, v katerega morajo Grki vložiti za 50 milijard evrov svojega premoženja, ki bo (raz)prodano različnim nemškim in drugim podjetjem ter skladom. Datum sprejema tega sporazuma je - slučajnost pa taka - 13. julij, ravno ko se začele slovenske razprodaje.

Slovenci pa takšnega sporazuma sploh ne rabimo. Zakaj bi se celo noč pogajali o milijardah premoženja, naš “direktor” oziroma predsednik vlade takšna pogajanja raje zapusti, saj ga doma čakajo obiski (Slovenske novice). Kava se ne sme ohladiti, rogljički tudi ne.

Mi bomo zato kar sami od sebe razprodali vse. Poceni. Zastonj. Ali pa še plačamo zraven.Časa pa imamo še več kot dovolj. Še 59 dni. Po pravilniku.

 

 

#Kolumne #Rok-kralj