Članek
Konec Pax Europaea?

Konec Pax Europaea?

Objavljeno Jul 12, 2015

12. julij 2015 bo v zgodovino zapisan kot črn dan. Evropske države so na ta dan na najbolj nizkoten način ponižale svojo članico - Grčijo. A najbolj bo ta odločitev bremenila Nemčijo, ki je zamudila izjemno priložnost, da v trenutko velike moči pokaže tudi svojo velikodušnost.


Današnja uspešnost Nemčije je v veliki meri posledica velikodušnosti zmagovalk 2. svetovne vojne, ki so ji odpisale njene velikanske dolgove (leta 1953). Ne samo odpis dolgov, tudi znameniti Marshallov načrt je omogočil, da se je povojna (Zahodna) Nemčija hitro postavila na svoje noge in kmalu postala evropski gospodarski “čudež”.

Biti velik in močan ter hkrati velikodušen je lastnost resničnih velikanov. Takšni so bili Američani po 2. svetovni vojni, takšni bi morali biti danes Nemci. A vse bolj (ponovno) prevladuje sebičnost, ki na koncu škoduje tudi samemu sebičnežu.

Evropske “zmagovalke”, na čelu z Nemčijo, so Grkom s poniževalnimi in nemogočimi zahtevami za še dodatno varčevanje zadale hud udarec, zaradi česar se začenja počasen in boleč konec evropskega povezovanja in konec razmeroma dolgega obdobja “Pax Europaea”.

Po 12. juliju 2015 stvari preprosto ne morejo več potekati “po starem”. Nemogoče bo govoriti o solidarnosti med evropskimi državami. Kateri evropski narod bo naslednji proglašen za “lenega”?

Grega Repovž je v zadnji Mladini (10. 7. 2015) o tem zapisal: “In vendar ne smemo zamahniti z roko nad sintagmo »leni Grki«. Stvar je preresna. V njej se namreč kljub vsemu skriva tisto najhujše. Leni Grki so umazani Cigani. So neumni temnopolti. Leni Grki so pokvarjeni Židje. A to ni besedna zveza z obrobja družbe. Problem sintagme leni Grki je, da je vseprisotna, da je ne uporabljajo le gostilniška omizja, ampak jo mirno izrečejo tudi voditelji, politiki. V njej je skrita tista prava nevarnost današnjega časa. Besedna zveza leni Grki, javno vse bolj zlahka uporabljana, je postaja, na katero nam je uspelo priti v tej krizi. Je znak za alarm.”

Kaj bi lahko rekli o družini, ki vrže na cesto družinskega člana samo zato, ker razmišlja s svojo glavo ter ga zraven še ponižali in proglasili za lenuha? Nič dobrega.

12. julija 2015 so zmagale sebičnost, kratkovidnost in velika majhnost večine evropskih voditeljev. Posledice njihove odločitve so povsem nepredvidljive, a zagotovo ne dobre.

#Kolumne #Rok-kralj