Članek
Ultimativno gospostvo

Ultimativno gospostvo

Objavljeno May 20, 2015

Nebuloze bolonjskega študija, neumnosti popularne znanosti, nihilizem družbe, ki nič več ne obstaja, kot je rekla ona sedaj že pokojna lady, pogoltnost neoliberalizma, pragmatičnost ideoloških praks, čustvena osiromašenost sodobnega človeka, intelektualna praznina potrošniškega življenja, izkoriščanje množične psihologije, zakon profitabilnosti, naivnost množic, tehnike manipuliranja, logika simulakrov in simulacij življenja se združujejo v enem samem simptomu, ki se prikazuje ljudem, zlasti ženskam, kot obljuba sanjskega življenja, raj na Zemlji, harmonija, notranja uravnoteženost, popolnost eksistence, egoizma, skrbi zase in osebnostnega razvoja.


Skrbi niso več potrebne, dilem ni več, spraševanje je odveč, razmišljanje preprosto ni potrebno. Strokovnjaki so izdelali vse, kar potrebuje sodobna ženska, in še več. Zadošča sprehod po trgovskem centru, popoldansko popotovanje od ene postaje do druge, mirno prepuščanje rokam strokovnjakov, ki ponujajo Vse v Enem: manikiro, pedikuro, ličenje, masažo, oblačenje, prehranjevalne navade, zdrave razvade, nasvete za izboljšanje kakovosti življenja, dodatna presenečenja, kako postati boljša ženska.

O vas namreč vedo vse. Vedo, kako se počutite, kako bi se morali počutiti, kaj narediti, da se boste počutili, kot se niste še nikoli; katera zadovoljstva se podajo vaši osebnosti; kako vas spraviti v razpoloženje, da boste hoteli kupovati in trošiti; kako vas spremeniti v psihosomatskega delavca (nič hudega, če tega izraza ne razumete); kako vas socialno optimizirati (prav tako ni pomembno, da ne razumete tega izraza); kako vas spremeniti v kritično žival (velja enako).

Ko se boste odločili, da se prepustite strokovnjakom, se bo začelo dogajati to, kar imenujejo rewiring the brain, kar preprosto pomeni, da bodo vaše nevronske mreže drugačne kot pred odločitvijo. Povedali vam bodo, da izboljšujejo delovanje vaših možganov, v resnici pa bodo spreminjali vaše blagostanje ali well-being v kapital, za katerega boste verjeli, da dela v vaše dobro in je namenjen tudi obče dobremu. 

Verjeli boste, da so constant updates, ki se nalagajo v vaše pametne naprave, izraz najboljše skrbi za vas, ki si jo je sploh mogoče zamisliti. Če ne boste dovolj hodili, vas bo tako digitalna naprava blago spomnila, da morate narediti še nekaj korakov; če ne boste dovolj spali, vam bo sporočila, da bi bilo dobro vzeti si še uro ali dve krepčilnega spanca; če ne boste imeli dovolj vpogleda v lastni življenjski slog, v naravo blagostanja ali notranje motivacije, vam bodo iz oblaka poslali nekaj nasvetov, kako vse skupaj izboljšati; če vaše vedenje ne bo optimalno vplivalo na vašo dušo ali na vaše telo, vas bodo pozvali na dopolnilni seminar, trening ali konferenco, kjer se boste seznanili z najnovejšimi prijemi, kako rešiti še ta problem.

Prihodnost kapitalizma je namreč neposredno odvisna od vas. Odvisna je od vaše sreče. Taka je ultimativna oblika gospostva: če ne boste dovolj srečni, bo tudi svet nesrečen, tega pa si preprosto ne smete privoščiti, saj morate misliti tudi na druge, ne le nase. Vaša zmožnost za premagovanje stresa tako ni koristna le za vas, temveč pripomore tudi k rasti BDP-ja, ta pa preprosto mora rasti. Torej ste moralno odgovorni tudi zanj, ne le zase in za lastno spokojno življenje. Prav tako morate premagovati bedo, mizerijo življenja in bolezni, kajti vse to vpliva na objektivno delovanje stroja, ki ga sicer imenujemo kapitalizem. Beda, revščina in mizernost sveta sta namreč odvisni od vas in vaše moralne skrbi zase, s tem pa tudi za sam kapitalizem.

Tehnike, ki vam jih ponujajo strokovnjaki, lahko uporabljate kjerkoli in kadarkoli: doma, v šoli, na delovnem mestu, na ulici, na poti v službo, na sprehodu, na počitnicah. Vaše blagostanje bo prispevalo k nacionalnemu blagostanju, pa tudi k blagostanju države, v kateri živite, v zadnji instanci pa bo izboljšalo kar blagostanje Zemlje in celotnega vesolja.

Popolnoma jasno je, da je treba začeti v zgodnjih letih, zato je že del osnovnošolskega kurikula, otroci pa se s tehnikami vse pogosteje srečajo že v vrtcih. Slogan je preprost in vsem razumljiv: otroke je treba navaditi na srečo že zgodaj.

Le tako bodo znali širiti okoli sebe zadovoljstvo, pozitivne misli, srečo in empatijo, potrebno za osebni, družbeni in kapitalistični razvoj. Mood tracking, še en tehnični izraz, ki bo vse bolj v obtoku, happiness economics in general human optimization niso več prepuščeni posameznikom in njihovi subjektivni presoji, temveč so del objektivne znanosti, ki jih meri, tehta in išče načine, kako jih izpopolnjevati. Happiness measurement, sentiment analysis algorithms in stress-busting meditation techniques so že nekaj časa del politične kulture, industrije sreče, obče psihologije in vsake mogoče subjektivne presoje. Posamezniki so zato vse bolj krivi, če ne poskrbijo dovolj za premagovanje lastne mizerije, medtem ko se velikanski profiti od industrije sreče kopičijo čisto drugje, v rokah ljudi, ki ji navadni državljani niti ne poznajo niti ne morejo srečati, saj nimajo dovolj denarja, da bi sploh prišli do njih.

Sreča je torej vaša osebna izbira, je področje, kamor lahko vlagate kapital, če ga imate, vlagati pa ga kratko malo morate, ker je taka vaša moralna odgovornost do kapitalizma. Bodite torej srečni v svetu, v katerem se razvijajo gigantske infrastrukture, prek katerih vas nadzorujejo, in je nakopičeni kapital v privatnih rokah elit tako velik, da je skoraj nemogoče izraziti ga s številkami.

Psihologi, nevrologi, kognitivni znanstveniki, psihoterapevti, dušebrižniki in drugi niti z eno samo besedo ne bodo omenili narave kapitalizma. O njej ne vedo ničesar, pa tudi nočejo vedeti, zato o njej ne govorijo, saj niti ne morejo. Ne govorijo o tem, da mora sodobni človek garati in delati kot črna živina, da sploh preživi, pri tem pa je ves čas v stresu, skrbeh, kako preživeti, in strahu, da bo zbolel, se postaral in umrl. Ne govorijo o tem, in tudi ne bodo, da kapitalizem generira probleme, ki naj jih rešujejo posamezniki, saj jih sam preprosto noče in ne more, kajti potem ne bi bil več kapitalizem.

In še najmanj bodo govorili o potrebi samega kapitalizma, da vas prek gigantskih tehnologij nadzoruje dan in noč, da bi dobil o vas čisto vse mogoče podatke, na podlagi katerih vam bodo seveda ponudili – še več istega.

Tako boste natanko skulirani srečni sužnji v kapitalizmu, ki bo še naprej to, kar je: stroj za izkoriščanje delavcev in kopičenje vrednosti v rokah elit.

 


 

#Kolumne #Dusan-rutar