Članek
Gospodarji vojn

Gospodarji vojn

Objavljeno Feb 09, 2015

Ne dolgo nazaj smo objavili Top 100 tovarn orožja SIPRI Mednarodnega mirovnega raziskovalnega instituta na prem mesu najdemo ameriško korporacijo Lockheed Martin s prodajo v vrednosti 35,5 milijarde dolarjev leta 2013 in z 115000 zaposlenimi. Ko pogledamo njihovo spletno stran, dobesedno osupnemo nad sposobnostjo lasne samopromocije, še posebej, ko vemo, da gre za tovarno, ki producira orožje in tehnologijo masovnega uničenja. “Kar je danes nemogoče, bo juri mogoče.” “Nekoč je bližje kot si misliš.” “Pripravljeni smo narediti naslednji velik korak.” “Da dosežeš najvišje vrhove, moraš imeti najvišje namene.” To so slogani s katerimi, kako perverzno, želijo ustvariti vtis, da gre za podjetje z visoko dodano vrednostjo, družbeno odgovornostjo in celo z etičnim poslanstvom.


 

Podjetje, ki je za ZDA v mučilnih celicah zasliševalo osumljence na Guantanamu, zagotavljajo vojna letala Izraelu in dobavljalo kasetne bombe ameriškim silam v Afganistanu ima natančno definirano strategijo delovanja. “Kot vodilno podjetje v globalni varnosti in informacijski tehnologiji, Lockheed Martin ponuja izdelke in storitve, ki odgovarjajo na nekaj najbolj kritičnih vprašanj naroda. Toda naš prispevek se ne konča zgolj z zavezo za podporo potrebam naše države in gospodarsko rastjo. Kot odgovorna družba, igramo aktivno vlogo pri krepitvi kakovosti življenja v naši državi in v skupnosti, kjer živimo in delamo. Prizadevamo si biti pomemben partner našim sosedom, naroda in zaveznikov naše države. Podjetje v prvi vrši podpira znanost, tehnologijo, inženirstvo in matematiko (STEM), izobraževanje, vojaška in veteranska vprašanja.”

Svoje poslanstvo vidijo v tem: “Rešujemo kompleksne izzive, spodbujamo znanstvena odkritja in zagotavljamo inovativne rešitve v pomoč našim strankam, ljudem zagotavljamo varnost in osnovne storitve.”

Njihova vizija: “Biti vodilno podjetje v podporo našim strankam za krepitev globalne varnosti, zagotavljanja storitev za državljane in spodbujanje znanstvenih odkritij.”

Njihove vrednote: Delati kar je prav, Spoštovanje drugih, Opravljanje dela z odliko 

Na prvi pogled bi se zdelo, da opisujemo kakšno človekoljubno ali humanitarno organizacijo in ne vojaško industrijo, ki seje smrt in sistematično ter sistemsko uničenje. Tako se lažje opere vest in opraviči neizmeren profit, ki nastane iz teh dejavnosti. Kaj več si človek lahko želi od uspešnega mednarodnega podjetja, ki državi prinaša dobiček, a tudi odločno vpliva na politiko same države ter posega v politike drugih držav? 

A sedaj želijo svoje lovke razširiti tudi na druga področja, ki se jim zdijo profitabilna; kaj pa drugega kot javno zdravstvo. Pravzaprav nič tako presenetljivega, saj je znano, da je veliko sodobnih tehnoloških in medicinskih izboljšav prispevala prav vojaška industrija; npr. dihalni aparati, traheostome... Tako v Angliji poteka resna razprava o možnosti vstopa korporacij, ko je Lockheed Martin v nacionalni zdravstveni sistem kot zagotavljanje podpornih storitev zdravnikom. Kako da ne, priložnost bodo dobili kaj kmalu v kolikor po sprejet TTIP - čezatlantsko trgovinsko in investicijsko partnerstvo (Transatlantic Trade and Investment Partnership), prostotrgovinski sporazum med ZDA in EU, ki bo prinesel popolno deregulacijo in s tem odpravo vseh ovir, ki omejujejo potencialne dobičke korporacij.

Umik mednarodnih sil iz Afganistana in Iraka je sicer eden glavnih razlogov za 4,5-odstotni upad prodaje orožja ameriških podjetij v letu 2013. Zato so z vidika gospodarjev vojn logična prizadevanja, da se podžigajo novi konflikti in vzdržujejo vojne razmere, da se s tem generira nove in nove potrebe njihovih izdelkov in storitev.

#Kolumne #Elena-pecaric