Članek
Paranoja bodybuilding

Paranoja bodybuilding

Objavljeno Jan 13, 2015

Sreda je bila, ko sem jo urezal po Miklošičevi proti Cankarjevemu domu. Tam me je čakala javna tribuna proti privatizaciji. Pred sodiščem zgrožen zagledam shod gorečih vernikov. Besno vzklikajo parole v čast svojemu ljubljenemu vodji. Da, tistemu, ki sedaj verjetno pripravlja strategijo za rušenje in prevzem oblasti, namesto da bi mu »pustili čas« napisati še par novih romanov (Podalpski »Conan« bo glede na ikonografijo popularna pravljica za lahko noč odraslim nacijem, če bodo seveda mamice dovolj pri volji, da jim jo berejo). Kako brezbrižni do »umetnosti« ste ustavni sodniki, ko ste mu odvzeli ta dragoceni čas za pisanje. Le kaj si ob tem misli javnost? Nedvomno se sprašuje, komu služite! Vnašanje razkola, manipulacije, podtikanja, so njegova glavna blagovna znamka, zato ga na svobodi ni za podcenjevati! Morda bi bil umik iz osrednje medijske pozornosti več kot potreben higienski ukrep. Vsekakor bi mu vzel naboj! Če sem ironičen, bi bila to zanj najhujša kazen, saj ravno od tu črpa svojo glavno moč.


Preženem ga iz misli in grem naprej. Zanima me razprava. Želim si slišati analize dejanskega stanja z vsemi dolgovi podjetij s seznama, napovedi, vsaj okvirne ideje novega načina upravljanja v primeru, da se jih obdrži v državni lasti. Pri tako pomembnih vprašanjih in posledično odločitvah, so transparentni podatki nujna osnova za razpravo.

 Dvorana je bila polna. Govorci (»strokovnjaki«) so se vrstili in kmalu sem spoznal, da so bila moja pričakovanja o resnosti razprave previsoka. To teoretsko politično farso sem po eni uri v razočaranju zapustil. Neverjetno goreča nastrojenost publike proti kakršnikoli obliki privatizacije me je hitro spomnila na tiste, ki kampirajo pred sodiščem. Ujetniki črno-belega sveta! Kakšna zanimiva podobnost v smislu izključevanja in poveličevanja enoumja. Seveda nisem dobil niti osnovnih podatkov, ki bi mi pomagali razumeti in se ustrezno opredeliti. Šlo je za navadno špekulacijo! Vse skupaj postane še bolj bizarno, ko pomislite, da se je o teh podjetjih konkretno govorilo že najmanj od aprila 2014. Razumem, da takrat, ko so se bližale volitve za EU parlament, prvopodpisani g. Mencinger, ki je na njih zastopal vladajočo politično opcijo, ni imel »časa«. Seveda tudi »časa« za kratke teoretske spise v obliki peticij, pozive na ulice in sedaj celo referendum takrat, ko je bil pravi čas, ni bilo, pa čeprav je bilo že takrat vse jasno! Bližale so se počitnice (z volitvami). Pljusk na morje, ane! Medtem je šlo vse lepo skozi DZ. Ustaljena praksa, bi rekli. Ni čudno, da večina tako imenovanega »nacionalnega interesa« sedi na zatožni klopi, se koplje v dolgovih, molze državo (nas) ali pa se sonči nekje v davčnih oazah. Moramo priznati, da imamo zelo domiseln način upravljanja z državnim premoženjem!

Danes se s strani socialističnih utopistov (pod taktirko ZL) ustvarja takšna paranoja do tujega kapitala oziroma kakršne koli oblike kapitalizma, da imam včasih očutek, da so Nemci že s tanki pred Karavankami. Po drugi strani pa bi tisti, ki radi besno kampirajo pred sodiščem, prodali vse in si iz države naredili zasebno podjetje za lastne interese. Kako bizaren otroški vrtec skrajnosti! Svoj košček k ustvarjanju paranoje pridajo še zvesti tedniki tako enega kot drugega pola, ki imajo, čeprav so si na nasprotni strani, skoraj identičen modus operandi: popolnoma nekritično čaščenje lastnega pola in demoniziranje nasprotnega! Ustvarja se »lov na čarovnice«, ki nas vrača daleč nazaj preteklost! Najbolj žalostno pri vsem skupaj pa je, da očitno marsikdo še vedno ni dojel, da je vnašanje ideološkega razkola s pomočjo politikantskega ekstremizma le voda na mlin na začetku omenjene osebe, ki je na tem področju velemojster in mu ostali ne sežejo niti do kolen. In to ni hvala njemu, temveč predvsem jasnoopozorilo, da se nam hitro lahko ponovi nova slaba izkušnja!

 

Zahteva po transparentni in strokovni razpravi je nujna!

Taisti dan je minister za javno upravo g. Boris Koprivnikar razveselil (vsaj mene) z napovedjo enajstih ukrepov o ničelni toleranci do korupcije ter s podatki krepko obogatil Supervizor. Vse skupaj je pospremil z izjavo: » Kdor deluje zakonito, transparentno in etično, ne bi smel imeti nobenih zadržkov pred tem, da bi bili podatki o njegovem delovanju javni.« Bravo! Iskreno čestitam in želim uspešno vpeljavo! Končno se je začelo premikati v pravo smer!

Visoke moralno etične zaveze in strokovnost ključnih ministrov nove vlade z mandatarjem vred me navdušujejo z optimizmom in želim si, da bi ta vlada dobila priložnost, da se izkaže v vsej svoji pozitivni luči. Vsakomur je jasno, da se spremembe ne dogajajo čez noč, zato je nujno potrebno umiriti strasti in za razliko od preteklosti postreči z vsemi ključnimi podatki, ki zadevajo trenutni proces privatizacije. Poseben poudarek je na prodaji Telekoma. Državljani imamo več kot pravico izvedeti vsa dejstva in tukaj ne sme biti nobenih izgovorov. Šele ko bodo le-ti predstavljeni, se bo lahko začela konstruktivna razprava, ki se ne bo utapljala v ideoloških skrajnostih, temveč nam bo ponudila jasna dejstva, kar nam bo v pomoč pri odločitvi, ki zahteva veliko mero odgovornosti. Nedvomno gre za eno najtežjih oziroma najobčutljivejših podedovanih nalog vlade Mira Cerarja, ki bo v marsičem lahko prelomnega značaja. Potrebno bo čimprej ukrepati in jasno udejaniti napredno misel, ki jo g. Koprivnikar tako odlično povzame! Če bo vlada sposobna izpeljati popolnoma transparentno prodajo (ali umik v primeru razkritega škodljivega dogovora), bo imela vsekakor dobro popotnico za nadaljne spremembe in morda celo za zaključek celotnega mandata. Prišel je čas dejanj! Na potezi ste, g. Miro Cerar!

 

P.S: zelo zanimivo bo opazovati tudi vedenje stranke SD, saj lahko zaradi napovedane transparentnosti in odkritim soočenjem s korupcijo iz omare pade še marsikateri okostnjak. Morda celo dolgo izgubljena hrbtenica strankinega bivšega predsednika? Je lahko SD najšibkejši člen koalicije ravno s tega naslova? No, vseeno verjamem, da bo imel novi predsednik g. Židan to leto veliko več dela s predstavitivjo vseh rezultatov svojega dolgoletnega ministrovanja na kmetijskem področju, kot pa s preigravanjem s politikantskimi spletkami.

#Kolumne #Tomaz-pangersic