Članek
Janez od-poslanec

Janez od-poslanec

Objavljeno Jul 31, 2014

Res bizarno, da resni, ugledni, izobraženi ljudje povsem resno in zavzeto razpravljajo o tem, kaj storiti v primeru pravnomočno obsojenega in zaprtega Janeza Janše. Ali mu potrditi mandat poslanca, ki so mu ga podelili številni volivci in volivke ter mu ga na to odvzeti ali mu že na začetku sploh ne potrditi, torej zanj glasovati ločeno ali morda kaj tretjega… in potem se bo lahko mirno skliceval na poslansko imuniteto?


 

Na delu je »kreativno pravo«. Ob Ustavni in pravni praznini na podobna vprašanja ter pomanjkanju etike, kritične misli, zdravega razuma, razsodnosti, odločnosti in poguma se odpira prostor za najbolj absurdne pravne »salte mortale«, ki naj bi jih državljanke in državljani kar kupili. Z besedami g. Tanka se lahko vprašamo: »Kako veliko svinjarijo, kakor je ta, da dopustimo Janezu Janši, da postane in ostane poslanec, utemeljiti kot domovinsko pravico«?

Če so te volitve po besedah predstavnikov SDS nelegitimne, potem potrditev mandata Janezu Janši nima oz. ne bo imelo prav nobene legitimitete. Torej je tudi sam izid glasovanja jutrišnje konstitutivne seje v DZ zanje povsem brez vrednosti in pomena? Tudi izjemen rezultat izkazan s strani volivcev Janezu Janši se s tem povsem izniči, saj je nelegitimen že s tem, ker je izkazan na nelegitimnih in nepravičnih volitvah? Zakaj si torej SDS tako goreče prizadeva legitimno potrditev mandata s strani nelegitimno izvoljenih poslancev na nelegitimnih volitvah? Saj poznate pregovor: »Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade«. Grobarji slovenske usode še vedno kopljejo naprej!

S tem, ko so v SDS že na začetku iz nerazumljivih razlogov izid predčasnih volitev označili za nelegitimen, so tudi sami sebi odvzeli prav vse temelje, da v tej nelegitimnosti delujejo korektno in legitimno, konsistentno s svojimi trditvami, v kolikor se povsem ne izločijo iz igre, dobesedno ne izstopijo iz DZ. A za takšno dejanje je potrebno imeti jajca, da lastno logiko strategije izsilijo do konca. Ni potrebno veliko soli v glavi za ugotovitev, da SDS ne premore takšnih poslancev in poslank, saj so povsem brez etičnih predpostavk; zgolj oportunistično motivirani.

V teh dneh so se zvrstila številna pravna mnenja, ki so si seveda med seboj zelo različna, celo nasprotna. In zopet smo lahko priče posebni obravnavi državljana, ki si umišlja, da je posebno zaslužen, izjemen, preganjan, celo žrtev rdeče zarote in zato upravičen do posebne obravnave. Tako zelo, da mora njegova stranka poskušati izsiljevati in postavljati absurdne zahteve poslanskim skupinam, nekakšen “pakt o nenapadanju”. Ker gre za “osebnostno urejenega obsojenca (kar naj bi bil JJ) bo lahko celo brez spremstva pravosodnih policistov jutri prikorakal v DZ.

Za prijavo na skoraj vsa delavna mesta je potrebno priložiti potrdilo o nekaznovanosti, izjema niso niti čistilke. Iz tega pa so po naši Ustavi izvzeti najvišji predstavniki institucij države; npr. predsednik republike, predsednik vlade ter poslanke in poslanci. Potrjevanje mandatov je akt sklepanja pogodbe o delu z državo; in če država sklepa pogodbo s obsojenci potem je s to državo nekaj hudo narobe. 

Spomnimo se samo, da tudi v mandatnem obdobju, ko je Janez Janša bil poslanec, ga je bilo praktično zgolj izjemoma moč videti sedeti v poslanskih klopeh. Boleha za alergijo praha v sejni dvorani, ni pa alergičen na plačo in druge bonitete.

 

#Kolumne #Elena-pecaric