Članek
Kako je kapital zavzel politiko

Kako je kapital zavzel politiko

Objavljeno Jul 18, 2014

“Kako je kapital zavzel politiko” (How capital captured politics) je naslov članka Slavoja Žižka v britanskem časniku The Guardian. WikiLeaks je nedavno objavil dokumente, ki razkrivajo, kako za tesno zaprtimi vrati potekajo skrivna pogajanja o mednarodnem trgovinskem sporazumu TISA (Trade in Services Agreement; glej Delo). Ta sporazum bo imel izjemen vpliv na naša življenja, pa o tem niti demokratično izvoljeni predstavniki ljudstva, kaj šele ljudstvo samo nima niti najmanjšega pojma (razen redkih izjem).


Žižek pravi, da je ta sporazum odličen primer stanja naše demokracije. “Pogajanja in uveljavljanje ključnih odločitev, ki zadevajo našo ekonomijo, potekajo v tajnosti ter tako določajo smernice za neovirano vladavino kapitala. Na ta način se drastično omejuje prostor za sprejemanje odločitev demokratično izvoljenih politikov, ki se v političnem procesu lahko ukvarjajo predvsem z vprašanji, do katerih je kapital ravnodušen (na primer kulturne vojne)”, poudarja Žižek.

Z Žižkom se bolj ne moremo strinjati. Kaj drugega pa o “naravi” naše demokracije odgovarja najverjetnejši mandatar Miro Cerar, ko so ga v oddaji Danes na Planet TV povprašali glede privatizacije: "Če se bo izkazalo, da je pravno nedopustno, da se to ustavi, če bi s tem prizadeli tuje investitorje in spravili Slovenijo v nekredibilen položaj, potem tega ne bomo storili. Ker se zavzemamo za pravno in kredibilno državo." pravi Cerar (Finance: Cerar: Privatizacije ne bomo ustavili, če bi s tem Slovenijo spravili v nekredibilen položaj).

Politika torej nima kaj odločati o ključnih ekonomskih vprašanjih države, kar privatizacija nedvomno je. Kdo so “tuji investitorji” oziroma finančne multinacionalke? So oni že zdaj naša prava oblast. Lahko pa se naša politika (še naprej) “do nezavesti” ukvarja s temami, do katerih kapital nima nobenega interesa; na primer o sodnem sistemu in zapornikih, o istospolnih porokah, o drugi svetovni vojni, o simbolih totalitarnosti itd.

Vrnimo se spet k zloglasnem tajnem sporazumu TISA. Ob objavi dokumentov, ki razkrivajo del sporazuma o finančnih storitvah, so pri WikiLeaksu zapisali: “Navkljub povsem neustrezni finančni regulaciji, kar se je očitno pokazalo v času globalne finančne krize 2007-2008 in navkljub pozivom za izboljšanje ustreznih zakonodajnih struktur, si zagovorniki sporazuma TISA prizadevajo za nadaljnjo deregulacijo svetovnih trgov finančnih storitev. Osnutek poglavja sporazuma z naslovom Finančne storitve določa pravila, ki bi pripomogla k širitvi finančnih multinacionalk - večinoma s sedežem v New Yorku, Londonu, Parizu in Frankfurtu - v druge države, tako da bi preprečili kakršnekoli regulativne ovire. Objavljeni osnutek prav tako kaže, da so še posebej ZDA zainteresirane za spodbujanje čezmejnega pretoka podatkov, kar bi omogočilo neovirano izmenjavo osebnih in finančnih podatkov.”

Postavljeni smo pred resno dilemo: ostati neodvisna država ali postati protektorat finančnih multinacionalk.

#Kolumne #Rok-kralj