Članek
Farizeji in politični agitatorji; Bog se vas usmili!

Farizeji in politični agitatorji; Bog se vas usmili!

Objavljeno Jul 08, 2014

Konec marca je papež Frančišek v cerkvi Svetega Petra izvedel mašo za italijanske poslance, ministre in druge najvišje predstavnike institucij; več kot 500 udeležencev. V svojem govoru je Bergoglio ostro okrcal prisotne politike in kot že tolikokrat opozoril na pomen boja proti korupciji. Ta govor bi povsem lahko veljal tudi za naše politične elite in razmere ter stanje duha, ki prežema našo državo. Nenazadnje pa bi ta govor in nauk v njem moral biti opozorilo, svarilo in v poduk tudi vsem slovenskim najvišjim cerkvenim dostojanstvenikom, ki tako brezsramno oskrunjajo Kristusove besede in dejanja, ko brez argumentov in preko moralno-etičnih načel, katerim bi morali biti zavezani, agitirajo za pravnomočno obsojenega politika z dvomljivim pedigrejem. 


 

Papež je posebej poudaril, da tudi za časa Kristusa so se politične elite močno oddaljile od ljudstva in ga povsem zapustile. Politične elite, ki pa so po drugi strani bile nesposobne oddaljiti se od lastnih interesov in so zdrsnile v koruptivne posle. Prevladovali so samo strankarski interesi in notranji boji. “Srce teh ljudi, teh skupin je povsem otrdelo, da ni bilo več mogoče prisluhniti Božjemu glasu. In iz grešnikov so zdrsnili v korupcijo, postali so skorumpirani. Zelo težko je, da se skorumpiran človek uspe povleči nazaj. Grešniku to lahko uspe, ker je Gospod usmiljen in nas vse pričaka. A skorumpiranec je fiksiran na svoje stvari, posle, na druge skorumpirane. Zato jim je Kristus s svojo preprostostjo, neposrednostjo in s pomočjo moči Boga bil v napoto.” Preveč je skorumpiranih politikov, je dejal Bergoglio. Grehe je mogoče odpuščati, korupcije pa ne, grešnik se lahko vrne na prava pota, pokvarjeni politik pa se ne more, je bil odločen.

Prav cerkvenim dostojanstvenikom ali elitam, ki ste očitno pozabili, da morate biti ponižni, spoštljivi, zvesti prenašalci božje besede in dejanj še posebej   posvečamo te misli papeža, ki je svoj navdih govora dobil v Evangeliju po Mateju. 

Gotovo pa bo lahko plodno in zanimivo branje za razmislek pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami za vse vernike vseh ver in nič manj za ateiste, saj smo vsi v istem čolnu, ko poskušamo ločevati dobro od zla in živeti v ljubezni, upanju in zaupanju ter spoštovanju do drugega ter drugačnega.

23 poglavje Evangelij po Mateju “Brezupni ste, vi verski učitelji in farizeji! Prevaranti! Loščite površino svojih kozarcev in skodelic, tako da se svetijo v soncu, medtem ko je njihova notranjost črviva od vaše pohlepnosti in požrešnosti. Butasti farizej! Poribaj notranjost – potem bo bleščeča zunanjost kaj pomenila.

Brezupni ste, vi verski učitelji in farizeji! Prevaranti! Ste kakor najbolj negovana in urejena grobna površina; trava je pokošena in cvetlice kar sijejo, toda dva metra nižje so le razpadajoče kosti in meso, ki gnije. Ljudje vas gledajo in si mislijo, da ste svetniki, toda pod svojo kožo ste popolni prevaranti.

Brezupni ste, vi verski učitelji in farizeji! Prevaranti! Svojim prerokom gradite granitne grobnice in svojim svetnikom marmorne spomenike. In pravite, da če bi živeli v času svojih prednikov, ne bi bilo nobene krvi na vaših rokah. Preveč se pritožujete! Izrezani ste iz istega blaga, kakor ti morilci in vsak dan povečujete število ubitih.

Kače! Pošastne kače! Ali mislite, da se lahko izmotate iz tega? Da vam nikoli ne bo treba plačati računov? Zaradi takšnih ljudi, kakor ste vi, generacijo za generacijo pošiljam preroke in modre vodnike in učenjake – in generacijo za generacijo delate z njimi kakor s smetmi, pozdravljate jih s kamenjanjem, zasledujete jih z zmerjanjem.

#Kolumne #Elena-pecaric