Članek
Poziv poslancem DZ za zavrnitev predlaganih dopolnil, ki mehčajo zakon o političnih strankah

Poziv poslancem DZ za zavrnitev predlaganih dopolnil, ki mehčajo zakon o političnih strankah

Objavljeno Jun 12, 2014

Sporočilo za javnost

Transparency International Slovenia – Društvo Integriteta (TI Slovenia) je ogorčeno nad potrditvijo nekaterih dopolnil k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o političnih strankah (ZPolS-F), ki jih je včeraj potrdil Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno politiko.

Nova zakonodaja, ki je v veljavi od začetka leta 2014, je bila implementirana na podlagi priporočil Skupine držav proti korupciji (GRECO) in TI Slovenia, ter predstavlja korak naprej na področju financiranja političnih strank in volilnih kampanj.


Čeprav je prostora za izboljšave še veliko, nov pravni okvir omogoča večjo stopnjo transparentnosti, nadzora in višje sankcije. Predlagana dopolnila k zakonu, o katerih bo danes po skrajšanem postopku glasoval DZ, med drugimi predvidevajo znižanje predpisanih glob in zvišujejo najvišji še dovoljeni znesek gotovinskega prispevka stranki za več kot 7-krat. »Nova zakonodaja se praktično še ni niti začela izvajati, ko je že po dobrih 6 mesecih postala tarča mehčanja in posledično zmanjševanja regulacije. To je nesprejemljivo in popolnoma nerazumno dejanje, ki nakazuje na to, da poslance pri svojem delovanju očitno ne vodi javni interes, temveč nekakšni drugačni interesi. Sprašujemo se, ali so konec leta 2013 poslanci držali figo v žepu, ko so potrdili spremembe zakonov, ki urejata financiranje političnih strank in volilnih kampanj?« pravi generalni sekretar Transparency International Slovenia – Društva Integriteta Vid Doria.

Še posebej je z vidika pravnega delovanja države sporno to, da so se poslanci za spremembe odločili tik pred volitvami in nedolgo za tem, ko je GRECO Vladi RS že poslal odzivno poročilo o uspešnosti implementacije priporočil, ki jih je ta organizacija izdala že leta 2007. Tako GRECO kot tudi TI Slovenia smo opozarjali na pomanjkanje transparentnosti in nadzora pri financiranju političnih strank kot tudi na prenizke globe. Predlagane spremembe uvajajo ravno nasprotje teh priporočil, saj so se poslanci očitno odločili, da namesto da bi dodatno okrepili transparentnost in nadzor in s tem povečali zaupanje državljanov v politične stranke, uberejo popolnoma drugo pot. »Ne moremo se otresti občutka, da so bile spremembe samo prehodne, zato da zadostimo obveznostim do neodvisne mednarodne organizacije. Poslance DZ zato pozivamo, da predlagane novele zavrnejo in tudi v praksi izkažejo načelnost, željeno stopnjo integritete in pokončnost v boju proti korupciji. Poslanci bi morali poseči v zakon v skladu z mednarodnimi standardi, tako da bi to področje regulirali celovito, kar pomeni, da bi transparentnost, nadzor in sankcioniranje celo okrepili, ne pa da ga zmanjšujejo,« dodaja Doria.

TI Slovenia v drugi polovici junija 2014 predstavlja poročilo Transparentnost financiranja političnih strank in volilnih kampanj, ki predstavlja celosten pristop za ureditev tega področja, ki kot edini omogoča kakovostno zmanjševanje korupcijskega tveganja.

S spoštovanjem,

Vid Doria, generalni sekretar

#Nadrejena-rss #Subkultura